Oct 14, 2014

Perihal jaga anak

Assalamualaikum wbt..

Masa kat ER hari tu, aku dapat soalan cepuemas perak gangsa tembaga lembing keris modenas.. bengang gak sebab kena tembak balik pas jawab soalan tu..

Doc yang check Danish tanya, anak hantar ke mana.. aku kabor la pengasuh.. then soalan dia, "dalam satu minggu, brape hari pengasuh jaga dan berapa hari aku jaga untuk tempoh masa yang lama".. kalau dah aku kabor hantar ke pengasuh, dah tentu 5 hari pengasuh jaga, 2 hari aku jaga..

Sinis je dia cakap, "Puan kena lebihkan banyak masa untuk jaga anak..jangan terlalu harapkan pengasuh.. nanti kite tak tau perkembangan anak kite sendiri".. pastu mula bagi ceramah, "kite tak tau macam mana pengasuh jaga..dan kite tak tau perkembangan anak.. anak sakit pun tak tau apa punca.."

Ewahhhh, terbaekkk ko punya ayat.. ok,aku ibu bekerja walaupun bukan kerjaya hebat.. aku kerja 5hari seminggu, Isnin-Jumaat.. Sabtu kenkadang keje gak..tapi tak selalu la, sebulan tu sekali atau 2kali Sabtu je.. takkan aku nak buat permintaan kat company mohon pendekkan hari bekerja.. dari 5 hari bertukar kepada 3 hari, maka lebih 4 hari boleh jaga anak sepenuh masa.. gitu ke doktor?? 

maybe doktor ni belum kawin, tu pasal sesedap oren tembak aku.. aku kalau tak alert pasal anak, aku biar je la dia sakit, tak payah pegi hospital.. bila aku alert dan bawa anak ke hospital, dia kata demam baru 3hari, masih awal lagi.. pulak.. 

aku kerja untuk bantu suami..untuk kelangsungan hidup.. sedangkan pak men gaji besar pun ikat perut, apatah lagi aku golongan miskin tegar kat bandar ni.. jadi bukan aku suka² nak hantar anak ke taska.. sekurang²nya aku pick up anak tiap² hari.. bukan macam sesetengah golongan ni yang hantar ke pengasuh seminggu terus dan amik weekend.. ye, memang ada yang macam ni.. seminggu sekali amik anak.. aku ni at least malam masih bergomol dengan anak..

pastu nak OOT jap, pasal menyusukan anak sampai 40 minit dan kena kecam tu.. yang kecam tu memang terlebih mabuk agaknya..belum kawen ye? patutla sumbak otok..

kannn, hasil membebel terus keluar topik.. lari tajuk terus..wakakak.. siyesli aku sentap giler dengan kenyataan doktor.. tak patut rasanya dia kata gitu.. nasibla dia doktor yang rawat Danish, aku diamkan je.. kasi senyum kelat sikit walau dalam hati sebal sangat..



notakecik : dah berjangkit batuk dan selesema pulak aihhhh

26 comments:

  1. adeh... kalau dah bekerja nak buat cmana ye dok? doktor pun~~ sedap gigi dia je nak cakap. Kalau la ada pilihan, mmg nak ddk rumah tatap anak je kan.

    ReplyDelete
  2. Salam Mizz Tina, best baca bebelan awak, hahaha.. serius, terus lega kan... ade gak topik nak up kt blog kan, takpe.. awak, sabar byk2 kay... perihal anak harus diutamakan... lantak pi ar org lain.. bukan dia pun yg bayaq gaji kite pun kan... ape2 pun anak kite perlu amik perhatian..jgn ambil ringan je... smoga anakanda awak sihat....ceria... take care dear...

    ReplyDelete
  3. cube kabo ke doctor tu. Boleh ke ai sesuka hati pendekkan waktu keje. Kita mak2 ni tak nak pun sebenonyer anto ke orang. Tapi ape nak buat. Untuk meneruskan kelangsungan hidup, bantu laki. Laki bukan pak men. Hahaha.. Kalau ikut hati, nak berenti keje je jaga anak yedakkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum tina, laaa ada pula doc yang cakap gitu. bila dibahas kena tembak balik. pasal nyusukan anak 40minit tu, memang takleh belah.. sakit hati baca post tu T_________T

    ReplyDelete
  5. Aku dgr khabr betul ke ct bersalin gomen setahun..
    Best ah..kerja berank je..
    Aku yg miskin juga ni..terpksa bekerja.
    Kalau boleh 25jam aku nk berkepit nga ank aku.
    Sapa x nak.

    ReplyDelete
  6. eh lelebih lak dia kan
    kalau akak pun hangen

    ReplyDelete
  7. sesedap secukup rase je doc tuh kan..sentap hati mak2 yg anto anak kt sape2 jaga..walaupun qisya nenek die jaga but stilllll, xde jugek ngan kite selalu..sama je waktunye ngan mak2 yg anto anak kat pengasuh..doc tuh dh kene batang idung sendri nnt baru die tau..lglah die doc shift keje xmenentu, time tuh masak la ko..sanggup ke benti keje jd doc..bengong..haaaa kan ahli emak2 sedunia dh ngamuk..

    ReplyDelete
  8. bodoh punya doktor bercakap cam die je pandai ...

    klu aku mmg aku hempas ape yg ade kat situ kot .... jawapan menyakitkan hati nk salahkan parent je ... kat mana2 pun boleh sakit la ckp die .. kuman ni bkn leh nampak dlm mata kasar ...

    ReplyDelete
  9. Kot ye ko ni doc..kelakar la plak statement ko..nti ko dh kawen beranak pinak..kot ko yg xckup tgn nak jaga ank sndiri..kata DR selalu oncall kan..hah..dh mcmna tu????derr..mcm bagus je..nyampah..

    Sory sis..terlbh emosi plak

    ReplyDelete
  10. sowie to say kt doc tue...menggong...
    slalunya doc yg tak kahwin ler akn ckp mcm tue...mmg tak faham situasi kita mcmaner...dan2 jerk suggest cenggitu....

    ReplyDelete
  11. selalu org yg komen camni dia belum ada anak..tggu je la sok dah ade anak tgk camne...

    oh ye, bab menyusukan anak 40 min tu pun geram gak..eh ni yg kes dalam erl tu kan? sakit hati baca komen2 kat situ...

    ReplyDelete
  12. Sabar ye ...doc tu x kawin lg so dia x faham...mak2 skrg bkn x nk jg ank tp tiada pilihan kene kerja utk topup gaji suami ...

    ReplyDelete
  13. eh... i yang full time housewife ni pun hantar anak ke nursery aka kita, apa cerita. hohohoho ala.. kita nak anak immune sistem, sosial, belajar berdikari semua la. eh macam I lak sentap ni huhuhu. kesian menteri kamu ikat perut yer depa.. ada dengar bajet :D huhu

    ReplyDelete
  14. mmg x laaa nak pg klinik tu lg, ckp x berlapik langsung .. sesedap rasa jer huhuhuhu ... mujo tina x menjawab ... msh mampu senyum kelat.

    ReplyDelete
  15. ko tunggu lah nanti kalau ko dh kawen ye doc! haih mulut tu,nk kena cili ni!

    ReplyDelete
  16. kdg2 kt ckp ja blh sbb tak rasainya..
    biasalah tu kan kak..

    ReplyDelete
  17. Cian yg parents yg Kena keja
    Theyols pun bkn mau tinggai anak kt pengasuh doktor hoiiii
    Ingat sesuka hati ke nk buat gituew

    ReplyDelete
  18. sesedap hati je doktor tu cakap camtu kann...
    kalo suri rumah xpela kan..ni wanita bekerjaya

    ReplyDelete
  19. Ishhh memang tak patut la dr tu, kalau akak pun mau sentap, silap2 jawab balik huhu..Ingat kita ni suka2 nak hantar anak ke taska..Kalau diberi pilihan memang nak dok umah takmo kerja n jaga anak jer...Tapi apa pilihan yang kita ada selain nak bantu ekonomi keluarga..

    ReplyDelete
  20. Org xpaham situasi kita mcm mana mmg mcm Tue...

    ReplyDelete
  21. kadangkala anak sakit pun berpunca daripada rumah pegasuh juga...

    doktor pun tak boleh la cakap macam tu...

    syafakillah danish...
    semoga cepat sembuh ya

    Perkongsian Mama Hebat

    ReplyDelete
  22. terlupa pula, natural remedies kalau anak atau orang dewasa kena batuk, demam dan selsema. cubalah buat minyak bawang putih. insyaAllah anak cepat baik nanti.

    Tips Legakan Selsema Bayi Tanpa Ubat

    ReplyDelete
  23. Err dah kenapa doc ni ckp x pk perasaan org lain:( huhu

    ReplyDelete
  24. eh!eh!..dah bertukar wajah rupanya...nampak sgt dah lama akak x jengok sini...sori yeee adik syg...

    kekadang dokter nie pandai ckp jeee...dia ada kee 24 jam dok jaga anak dia....ce tanya dia blk...

    ReplyDelete
  25. ishhh kita pulak yg geram baca..doctor ni maybe tak bedunia and tak tahu kesusahan org kot....nama pun keja,mmg tepaksa jauh dgn anak la kejap kan...bkn lama punnn..bukan saja2 suka letak pengasuh punnn...

    ReplyDelete
  26. Apa punya doc lah. Sakit plak hati baca statement tu. Dasar tak memahami. KO tunggu lah bila dah ada anak nanti.

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com