Oct 20, 2014

Puree Pear, 1st Solid food

Assalamualaikum wbt..

menaip entry ni bakal sambil mengantuk..aku siyes penat yang amat.. macam tak ada rehat.. Sabtu keje, Ahad semalam sambung candat tudung AIDIJUMA.. beratur sambil dukung anak adalah sangat ekstrem.. kuar muscle gak la lengan..

Balik dari Seremban dan selesai cod tudung, aku dengan terujanya buat puree untuk dak Danish.. Puree pear sebabnya itu adalah feveret fruit aku.. perlu ke?? sedap, tapi nape baunya tak sedap?? hurmm.. dah alang² suap puree pear tu, kena la teruskan hingga hari ke empat.. aku follow 4 days rules..

gila gigih aku buat mende ni weyhh..anak sebok tengok tv, hemak sebok kat dapur.. 
nah sebiji buah pear..aku kukus guna periuk nasi je.. sambil tu aku ngap..ngap dan ngap lagi..pastu tinggal sikit.. LOL.. kena la topup lagi..hadoila.. masa kukus tu, baunya kurang menarik la.. pas sejuk tu, aku blendkan sampai hancur.. kendian tapis nak asingkan kot² masih ada yang berketul.. masa nak bancuh, aku buh susu sikittttt...

buat pertama kali!!!
nahhh..ciput je pun bagi kat Danish.. perangai anak aku ni, dia memang refuse segala makanan.. susah sikit.. aku kena kental la masa suap.. memula dia lama gak nak terima.. masih keliru dengan rasa barangkali.. kendian, sua je sudu..nganga.. tapi boleh pegi sikit je la.. pastu dia sembur² je puree tu.. tu belum dia tepis lagi.. sabar je la.. 

rasanya aku tak nak bagi pear..tak sedap pada aku.. kakaka.. tukar epal la pulak.. tapi jangan tak caye, aku dah siapkan puri kentang dan kurma sekali.. buat puri kurma tu memang kena double kental.. aku beli kurma yang paling lembut.. sedikit mahal la..kena gigih buang kulit dia.. dah la melekit.. phewww.. aku kukus bersama² dengan pear.. memang tak ada dalam gambar sebab kan aku kabor pear yang kali pertama tu tinggal sikit, aku topup lain..kukus sekali dengan kurma.. sambil tu rebus kentang.. woaahhhh... tangan dah macam tangan sotong.. kejap jenguk pengukus kejap jenguk periuk rebus kentang.. 

tapi kan, apsal kentang tu macam pekat giler??? likat.. aku try makan, memang la sedap..tapi risau lak nak bagi anak makan.. kembung kekgi, payoh nak menjawab kat tok laki.. 

tak apa la..apa pun, gud try Danish.. at least awak makan even sikit.. nanti mommy buat puri lobak la..kan lobak tu manisssss.. mommy pun suka, boleh join sekaki.. hewhewhew..

weyhhh, semalam anak buah aku suap eskem kat Danish.. ohoiiii, meroyan kejap aku.. mujur tak menggelupur.. dah kakak aku pun bising..kekeke

17 comments:

  1. akak try pisang x ? adam pun boleh tahan cerewet jugak. kadang2 baby xnak sbb masam kot. maybe danish mcm adam..suka benda manis. hehe. macam2 hal baby ni tauu. mak mak jenuh kena buat eksperimen. hehe

    ReplyDelete
  2. memula nak bg makan solid food nie kene kuat semangat..sbb chances di-reject very high..kihkihkih..mcm qisya, carrot die reject..sedih betul rase...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum tina, wahhh aiskrim? pengsan dengor. sabor jelah. adoiii. ehh danish, sedapnya dah makan... minta rasa sikit boleh? heee tak sabor nak tunggu adam punya turn, hujung bulan depan ~~~

    ReplyDelete
  4. tula. susah juga kan. kalau tiba time ramai2. bila tinggal anak kat adik2 ke, kita ke dapur, takut juga anak buah suap apa-apa.

    teringat cerita sepupu masa anak sulungnya umur belum setahun. boleh mak mertua sepupu suap tapai pulut kat cucunya. tak terkata dia..

    ReplyDelete
  5. hihi muka pelik je Danish. Akka cer bgi pisang plak. Zara aritu dia suka gak puri mangga, pisang. pastu adik bagi dia bubur nasik + kentang tanpa garam. kemaen suka lagi dia sampai skang.

    ReplyDelete
  6. Memang kena try and error bila bagi anak makan ni. Tapi seronok bila tgk dia berselera nak makan. Fikir menu anak jer lah lepas ni.

    ReplyDelete
  7. Kdg ank tu bkn reject. Dia masih belum bersedia utk mkn solid food. Lgpun umo 6 bln adalah masa utk memperkenalkn mknn pd bayi. So mommy kene slow2 dan sabar. Baby ni pandai. Bila dah ready esok ni semua benda dia nk mkn termasuk adult food.

    ReplyDelete
  8. salam..jus nk kongsi pengalaman disini..dh alang2 tersinggah kt blog ni kan..pasal nk buat puri kurma tuh bleh kukus sekali ngn kulit..nti kulit tuh tertanggal dr isi (xtau nk guna perkataan ape..hihi)..lg senang kite nk buang kulit tuh..

    ReplyDelete
  9. yum...bestnya danish makan...lagi 2minggu turn thaqif pulak...
    jemput join giveaway kite http://cikjelita899.blogspot.com/2014/10/1st-giveaway-by-cik-puan-jelita.html

    ReplyDelete
  10. danish nak makan pizza kot... :)

    ReplyDelete
  11. Dah setahun lbh tggl bt puree kt ank ni..rindu..hahaha

    ReplyDelete
  12. boleh suggest dekat kak saya nie.. buah pear xpernah lagi guna

    ReplyDelete
  13. Aqil dl rejek karot tp sonok tgk dia mkn

    ReplyDelete
  14. try keledek.. hehe boleh baca resepi puree keledek dekat sini

    http://getmedean.blogspot.com/2014/09/resepi-puree-bayi-yang-mengenyangkan.html

    ReplyDelete
  15. bulih cuba yg lelain kot instead of buah..

    ReplyDelete
  16. chaiyok² ... kena kental ... barulah danish pun semangat nak mkn.. mula² mmg mcm tu agaknya .. dia org baru nak rasa deriakan ... nnt lama² tkt x menyempat² mama dia nak menyiapkan menu² puree tau .. kalah tgn sotong ...

    ReplyDelete
  17. Azwa pun umminya kena kental suap ..hehe

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com