Nov 17, 2014

Belajar jadi seorang emak

Assalamualaikum wbt..

Selamat hari Isnin.. *yawnnnn*.. 

amboiiiii, sejak jadi hemak orang ni serba serbi macam tau je kan.. aku la tuuu.. hahaha.. tak ada la, semalam terbaca status kawan aku kat FB.. anak dia nafas berbunyi, syak kahak la kannn.. aku yakin belum habis pantang lagi sebab rasa macam baru hari tu dia kabor selamat bersalin.. dia minta pendapat macam mana nak hilangkan..

ok..ok..nafas berbunyi untuk baby yang baru lahir adalah NORMAL (ni doctor yang bagitau aku masa lepas bersalinkan Danish).. satu lagi, baby bawah 6bulan seeloknya jangan diberi apa² ubat khususnya UBAT BATUK.. mohon jangan ye..

yang tak pahamnya, ada jugak yang suggest bagi ubat batuk.. LOL.. anak dah berderet kot, tak kan tak tahu bahaya ubat batuk untuk baby?? even pegi klinik pun, doc atau nurse memang tak akan bagi.. bila bagitau pasal garlic oil oleh aku yang baru anak satu, macam was² pulak penerimaannya.. 

yelaaa, aku belum ada anak berderet².. pengalaman pun masih cetek bab² jaga anak ni.. tapi peduli apa aku, aku kongsi petua..aku pun kongsi pengalaman.. macam la anak aku tak pernah batuk dan selesema masa bawah 6bulan.. aku dah buat garlic oil, potong bawang merah, steam, neb..kita sebagai ibu, kena study semua tu.. aku sendiri masih study.. 

dah jabi emak ke..belum jadi emak ke..kena belajar..belajar dan belajar apa yang baik dan buruk untuk anak..jangan hentam je, silap haribulan seksa anak sendiri.. 

8 comments:

  1. betul3..mak yg beranak satu nie la sebenarnye yg akan buat research lebih..bukan nak kate yg beranak 2 3 4 x buat research..cumenye yg baru sorang nie akan buat extra research sbb anak baru sorang so mcm2 nak kene tau n belajar..kan kan kan..

    ReplyDelete
  2. Setuju sangat...a mother born with her baby.a mother grow together with her baby.sekarang mcm2 buku, sumber untuk dapatkan ilmu dan jangan malu tanya pada doktor/nurse terus kalau was-was dengan pendapat orang.so ibu kena rajin belajar juga.zaman dah berubah, anak makin cerdik, ibu pun kena bijak menangani anak-anak serta alert dgn keadaan anak.

    ReplyDelete
  3. namee x suka bg baby ubat. :( tapi beza dengan ayah dia. bila sakit solution dia ubat. naik risau. :( so kalau adam sakit...kita sorok2. haha. ubat sendiri je. usaha gila2 smpai cepat elok xnak ayah dia tahu. heww

    ReplyDelete
  4. Maybe posture tido nye x betul... bantal yg terlalu tinggi juga boleh membuat kan baby berdengkur kerana boleh mengganggu saluran pernafasan di tengkuk.

    ReplyDelete
  5. bertanya pada orang/sumber yang boleh dipercayai..

    ReplyDelete
  6. anak berapa, atau anak usia berapa bukan bukti bahawa kita dah tau lagi banyak perkara.. honestly.. mmg ramai ambik jalan mudah.. bagi je ubat.. dgn alasan.. "doktor lagi tau.."

    ReplyDelete
  7. aku bw pi paed je ...
    klu under 6 months mmg aped tak suggest ape2 ...suruh buat fisio je ... tepuk2 tu ...then increase bf ..tu je

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com