Nov 3, 2014

Puree Broccoli

Assalamualaikum wbt...

hah, sesejak anak dah berselera makan, aku gigih la update cerita pasal puree la..anak makan  la.. anak banyak makan la.. teruja tau tak...

Malam tadi aku gigih buat puree untuk Danish.. hari tu sempat buat puree lobak merah je.. tak sempat buat stok puree lain.. hari ni bermula la fasa Danish makan broccoli.. and yess, mommy sekali lagi lulus.. walau pahit, ku telan jua kekdahnya dak Danish tu..wakakaka.. habiss!!

aku baru sua mangkuk tu, kemahennn dia nak pegang.. pastu acah² nanges sebab dah tau itu waktu makan dia.. hamboih

comot itu wajib.. aku lagi suka tengok.. bip tak pakai dah.. 
hah, hari tu ada yang tanya mana gambar puree kann...ni, aku siap share resepi dan cara buat lagi.. amboi, macam chef kata koooo

aku guna cara mengukus.. 
-amik brokoli..potong kecik².. kalau boleh saiz kena la lebih kurang sama.. nanti akan masak sekata..
-basuh bersih, kemudian kukus lebih 15-20 minit..
-dah masak, sejukkan sekejap
-blendkan sampai hancur lumat
-tapiskan puree..ada orang kata tak tapis pun boleh, tapi aku tapis semua..

taraaaaaa..dah siap.. aku memang buh dalam bekas tu, senang nak hangkut ke taska..
  
ni tukang karut penyibuk kat dapur.. tolong tengok mommy buat makanan dia.. *WALKER NI NAIK JAP JE, KANG ADA YANG FIKIR LAIN*

so amacam, senang je kan.. apa la sangat takat buat makanan anak tu.. mudah.. next week nak try bagi Danish nasi pulak.. aku dah sesiap blend beras dah.. wuwuwu, i is tazabar uols...

12 comments:

  1. puree brokoli tak sedapppppppppppp....

    safiyya kalau makan brokoli mesti sembelit...

    so takde makne nak bagi brokoli dah lepas ni..

    ReplyDelete
  2. tak sabar nk memuri makann utk baby....

    ReplyDelete
  3. Ank2 mmg patut diajar mkn sayur sedari kecil lg. Bagus la kalo danish mau mkn.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum tina. wahwahhh bff sangat kan sampai sama walker. hihiiii ehhh i love brocolli. maybe adam makan ni dulu kot hahahhaa. thanks kongsi cara2 nak buat puree. iolls tak tahu.. haha malas nak google. cari kat blog2 member je senang ~~~

    ReplyDelete
  5. ank buah saya 7 bualan tue..suap apa pon makan

    ReplyDelete
  6. mek xsempat pun makan puree brokoli nie..hehe

    ReplyDelete
  7. I... respek. hhehee sebab masa JElita dulu pun I tak pernah berpuri2 ni, bagi pisang avocado and those yang tak perlu masak stim segala sebab I is malas hahahahah tapi untuk Tipah ni, ingat nak cuba la.

    ReplyDelete
  8. Brokoli xpnh bt pun dulu ms time aish tp ms bt bubur adala akk boh blend skli dgn nasi..yg purw brokoli xpnh cuba..

    ReplyDelete
  9. icha dulu alergik ngan brokoli .. sampai jumpa 5 doktor sbb alergik satu bdn sbb byk yg percanggahan pendapat di kalangan doktor...sorg ckp ni sorg lagi tu ..sorg lg begini ...sorg lagi begitu..pi yg terakhir ...diebuat conclusion alergik sbb byk sgt dh doktor aku bw jumpa .. tu yg terakhir die dpt bg ... hahahaha bg ubat alergiks sekali mkn je terus hilang ruam ... sabo je la

    ReplyDelete
  10. good boy Danish...kecik2 dah mkn sayur..;-)

    ReplyDelete
  11. NYUM2...MMG GIGIHKAN BERCERITA KLAU ANK EXCITED..MAKNYA PUN EXCITEDLAH KAN..HEHE...BAGUS DANISH..

    ReplyDelete
  12. Mesti xsedap sgt puree brokoli ni kan..kalo puree strawberi sedap gak...nyum3

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com