Nov 13, 2014

Ruam Lampin

Assalamualaikum wbt..

Hari ni aku sendiri tak tau apa aku buat..macam blurr.. tambah lak aku mengantuk sangat².. well, hemak ada anak kecik memang gini kann.. 

Danish kena ruam lampin.. siyes aku sangat tak sanggup tengok.. setiap kali tukar lampin Danish, aku nak nanges.. tangan Danish akan cepat² menggaru..pastu menangis kuat.. Ya Allah, sungguh tak sanggup tengok.. 2kali dah aku pegi klinik, ruam makin merebak.. aku pun satu bangang, apply je krim yang doc bagi tanpa tengok ingredients ubat tu.. *sad*

Then, aku tak puas hati..aku tanya kat grup wassap mommy².. aku memang tau petua guna tepung ubi tu.. masuk hari ni, dah 3hari aku apply.. Alhamdulillah, ada kurang dan makin kering.. cuma tula, maybe sangat² merenyam.. pity u sayang..hukhuk..

dan hasil perbincangan kat grup wassap, Nina dan Zeera suggest satu krim ni.. tapi malangnya, aku tak beli lagi.. kekangan masa uols.. aku balik keje nak mengejarkan amik Danish, target sebelum kul 7.. malam memang tak kuar rumah dah la.. dah la keje jauh, kadang² hati kering je aku drive.. benci betei!! 
ni haaaa krim tu.. 

dah alang² hari ni halfday, aku nak terjah farmasi beli krim ni.. aku benci betul kat ruam tu.. berani ko geget punggung anak aku kann.. kadang² aku boleh gaduh dengan ruam tu.. haaaaa, jangan main² dengan mommy monster ni.. dengan baju anak pun kadang² aku boleh gaduh.. jaga² encik ruam!!!

terima kasih mommy² semua..berguna gak grup wassap tu untuk tanya orang berpengalaman selain perbincangan gathering 30 November nanti.. wuwuwu..

14 comments:

  1. alahaiiii sian danish..ruam nie mmg tau..kene lak anak nangis sbb pedih lg la sayu rase hati..

    ReplyDelete
  2. Sian danish. Sakit jer mata tgk ruam tu kan ☺

    ReplyDelete
  3. pity danish... iye tepung ubi mmg ok sy pernah guna untuk imanina. baby mmg snsitif lagi2 kalu lambat basuh yayak hihi

    ReplyDelete
  4. selain dari tu tepung jagung pun boleh apply pada tempat yg ruam tu.. semoga danish cepat sembuh

    ReplyDelete
  5. dulu masa anak kecik kena jugak ruam lampin.. cream2 ni ambil masa jugak nak hilang last2 kawan suggest bedak agnesia botol merah memang effective sangat untuk ruam tak kira ruam lampin @ ruam kat badan pun.. sampai sekarang memang sentiasa ada bedak agnesia

    ReplyDelete
  6. aku rasa bepanthen tu bgs gile .. selain boleh apply kat montot ruam kat nipple mak yg crash sbb kena nyoyot pun cepat sembuh ..selain tu selamat ... termakan pun tak pe .....

    ReplyDelete
  7. macam mak saya dulu pakai bedak agnesia yang botol warna merah tu...
    bagus jugak..

    ReplyDelete
  8. tu la once start makan makan memang chance untuk kena ruam adalah tinggi... badan tengah nak adjust kan... get well soon yer danish... kat sana kalau hari tak sejuk biarkan jer danish bogel bogel kejap... eh tapi kang dia garu2 pulak lagi merebak yer tak..

    ReplyDelete
  9. Baby mmg senang kena ruam kan kak... kadang2 tak tahu apa punca tiba2 naik ruam. Krim ni mmg bagus sebab organik punya ni. Akak boleh gak cuba krim herbal blend shaklee. Selamat untuk ruam dan gatal2. Mmg saya pakaikan kat anak saya dari baby lagi..n kdg2 saya pakai sapu kat tumit. ^_^

    http://dilakazuha.blogspot.com/2014/07/herbal-blend-atasi-ruam-dan-eczema.html

    ReplyDelete
  10. memang tak sanggopp

    bontot anak kalau merah pongg kita rase kesian kat diaa...

    ReplyDelete
  11. Sy guna Sudocream bile anak kene ruam lampin....masa bersalin, dpt gift2 dr hospital...alhamdulillah cpt hilang dan sesuai dgn kulit anak sy...boleh beli kat farmasi or Manjaku outlet...

    ReplyDelete

  12. Kita harus berhati-hati dengan susu formula yang diberikan kepada anak kerana sekiranya susu tersebut mendatangkan alahan kulit, ia boleh menyebabkan ruam lampin menjadi serius, lambat baik atau kerap berulang. Sebaik-baiknya, kita amalkan penyusuan susu badan bagi bayi yang berisiko tinggi.

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com