Nov 27, 2014

Tentang babywearing

Assalamualaikum wbt..

Semalam ada nampak gambar anak sorang artis yang didukung secara facing out.. pastu ada yang komen yang pada aku lebih kepada teguran secara baik ataupun teguran dengan niat nak perbetulkan apa yang dia buat.. tapi biasala, ramai lak yang fikir negatif tentang komen tu.. yang komen negatif tu lak mostly budak² yang aku yakin belum kawin dan belum ada anak.. 

aku pun pernah up entry pasal babywering sebelum ni.. masa tu siyes aku tak habis explore lagi pasal dunia babywearing ni.. even sampai sekarang pun, aku masih tak khatam.. carrier yang ada skang, aku sumbat dalam stor.. nasibla dak Danish tak nak duk dalam tu.. dan sekarang, aku pakai batik lepas sementara masih mentelaah ssc mana yang sesuai untuk aku carry dak Danish..

klik untuk paparan lebih jelas
mula-mula, sila study tentang jenis² babywearing.. baca dan faham

fahamkan mana yang boleh dan mana yang tak boleh


pilih mana yang sesuai untuk anak korang

kedudukan yang betul.. janganla menyakitkan anak.. susah payah kita mengandung dan bersalinkan dia, takkan nak "seksa" anak macam ni.. kesiankan la kat anak tu..

 kalau cuma ada CC dan belum beli SSC, perbaiki kelemahan CC tu.. upgrade sikit bagi nampak elok pada bayi dan beri keselesaan pada bayi..


study kedudukan kaki tu macam mana..

nah, baca sebab kenapa dan mengapa kedudukan facing out adalah tidak dibenarkan.. 

baca tu, "RULE FOR SAFE BABYWEARING"..

sumber semua gambar : Malaysian babywearer

semua gambar ni aku amik dari group Malaysian Babywearer kat facebook.. jengah² la group tu.. banyak info boleh dapat.. dari zero, insyaAllah kau akan jadi hero kat anak² kau..*admin group, maaf, saya pinjam gambar nak share dalam blog*

Bila korang study gambar yang sikit aku letak ni dan baca ayat dalam tu, masa tu la korang tau kenapa itu tak boleh..itu tak kena.. ini boleh.. itu dilarang.. itu ditegah.. dunia keibubapaan ni bukan sekadar ada anak, jaga anak, bagi minum susu, tukar pampers je.. orang memang pandang remeh benda ni, tapi tau tak kesan jangka panjangnya..

pastu lagi satu, bab harga memang mahal.. nak selesa, nak anak tak sakit, nak kite pun tak sakit, kena la berbaloi dengan harga.. ni bedal beli yang fake, tiruan punya.. ada tak dengar kes baby jatuh dari SSC yang fake.. tak original..heyy, koma tau baby tu!!! haaa, jangan main²..

atau nak lebih jelas, terjah blog siraplimau ni, ada dia huraikan sebutir² pasal babywearing untuk korang lebih jelas.. 

kalau rajin lagi, google pasal babywearing ni..insyaAllah banyak info boleh dapat..




lebiu Danishhhh.. *ehh, tetibe*

16 comments:

  1. Perkongsian yg amat berguna...tq...jom terjah

    ReplyDelete
  2. mmg ramai yg komen pasal nie,
    shark nk komen pun mmg x pandai,
    sbb xdek baby lagi,

    ReplyDelete
  3. Ilmu babywearing ni luas. Kene gali selalu.

    Pilihan sue tetap ssc....wrap insyaAllah coming soon bila tabung dah penuh ;)

    ReplyDelete
  4. Oo bgs info ni aku pun tatau sbb tak penah terpk nk beli....

    Nk beli beli yg ori dan elok utk ank kita....

    ReplyDelete
  5. Entah.. Akak x pandai bab ni. Teringin nk beli nmpk mcm best tp haritu sentap sbb tgk sorang mak ni bawak ank bwk setahun...dlm 6-7 bln terkangkang giler ank tu. hujung kaki ank kat siku mak dia. Kaki ank dia pendek la maksudnya(ank kecik lg) nmpk cam seksa je ank tu .

    ReplyDelete
  6. nice sharing..tpi sy pon ada carrier simpan dlm stor..hihihi :)

    Jemput ke blog saya. Hari tu ada entri tentang babywearing jugak. :)

    ainniah.com

    ReplyDelete
  7. Masa anak anak saya baby, mmg saya kadagkala babywearing kan mereka..

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum tina.. nice info. support bw yang selesa utk anak...

    ReplyDelete
  9. Pernah bli yg murah..
    Pkai 2hri je..huhu..
    Xselesa nk pkai..
    Pastu xpnh dh pkai atau berbbwearing..hehe

    ReplyDelete
  10. the ongoing debate about this taboo topic hehehehe as for me... we as parents pandai2 la sesuaikan, our own kids.. we know them and their needs the best kan.

    ReplyDelete
  11. aina memang tak pakai benda ni, maybe sebab saya takut tali carrier tu terlucut masa tgh bawa dia:-)

    so, klu nak bawa aina jalan jalan, samaada saya dukung dia atau bawa stroller.

    ReplyDelete
  12. tak pernah guna babywearing ni sebab anak saya dari lahir sampai berlari kat luar bapak dia yang dukung... mak dia melenggang kangkung je la.. stroller pun beli tapi tak pakai sgt sebab anak tak nak duduk. Dulu saya terfikir jugak selesa ke baby terkepit dalam babywearing tu.. yelah kita takde ilmu pasal tu.

    ReplyDelete
  13. Dulu time nak beli kemain wat research..skang nie pakainye xselalu sbb mek kemaruk nak jalan dh..masukkan dlm carrier kemain lagik lentik badannye..

    ReplyDelete
  14. oh macam tu....guna babywearing ni bagus sikit.
    xlenguh tgn nk mendukung...hehe

    ReplyDelete
  15. alamak, tak sempat nak baca, gambar dah takde..

    ReplyDelete
  16. good info. nina dulu ms nk beli bbcrier try kt daffa. nampak cm suka dgn hipseater sb daffa boleh facing out. dan hipseat memang selamat utk facingout. ikut mood dia. kalo tak menggelupur tak nak duduk.

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com