Dec 9, 2014

Bubur untuk anak 7 bulan

Assalamualaikum wbt..

Hah...tak ada puri² dah kekdahnya.. puri gak sebenarnya, tapi aku kabor bubur je la.. sejak Danish masuk 7 bulan tu, aku dah latih tekak dan perut dia untuk terima nasi... buah dah lulus.. sayur dah lulus kecuali sayur bayam yang memang Danish menangis meraung kalau bagi makan bayam.. tak apa la, nanti ganti sayur lain..

Masa mula² bagi nasi tu, just nasi yang aku blend halus² campur dengan susu..memula macam susah jugak nak masuk tekak Danish, tapi lelama ok..

Bila difikirkan balik, macam kesian kot bagi nasi plain gitu je.. dan kebetulan ruam Danish dah sangat elok, aku campur la nasi tu.. aku buat  NASI+KENTANG+AYAM.. risau gak Danish tak nak sebab campur² kan.. tapi kalau ikut, umur tu dah boleh dah mixkan makanan dia.. dan berjaya!!! sengih hemak engko ni Danishhhhhhh...

Next resepi, NASI+BROKOLI+KENTANG+AYAM.. entah nape kentang tu dah macam hidangan wajib lak.. hahaha.. aku kan penggemar kentang, jadi nak latih anak gemarkan kentang juaaaaa... brokoli tu aku letak beberapa ketul je..

And next..NASI+LOBAK MERAH+KENTANG+AYAM.. haaaa, kombinasi ni lebih sikit, macam kombinasi brokoli tadi.. perghhh, dia punya rasa memang sedap!!! pesen aku ni rasa dulu makanan anak sebelum bagi anak makan.. nak resepi?? ecehhh..ala, aku kongsi je..

NASI+KENTANG+AYAM
Bahan² :
Segenggam beras wangi
Kentang (separuh dan potong dadu)
Isi ayam (5-6 ketul kecik)

Cara:
Rebus kesemua bahan (beras+kentang+ayam) hingga empuk.. Empuk yang sekata ye..
Bila dah empuk, sejukkan sekejap
Blendkan kesemua bahan tadi..
Sedia untuk dihidang


NASI+BROKOLI+KENTANG+AYAM
Bahan:
Segenggam beras wangi
Brokoli (4-5 ketul kecik)
Separuh biji kentang (potong dadu)
Isi ayam (5-6 ketul kecik)

Cara:
Sama macam di atas.. Rebus semua hingga empuk kemudian blendkan..


NASI+LOBAK MERAH+KENTANG+AYAM
Bahan:
Segenggam beras wangi
Lobak merah separuh (potong dadu)
Separuh biji kentang (potong dadu)
Isi ayam (5-6 ketul kecik)

Cara:
Sama macam di atas.. Rebus semua hingga empuk kemudian blendkan.. 


Meh nak share gambar Nasi+Carrot+kentang+ayam.. ni je yang sempat share.. yang lain tak dan, sambil masak, sambil layan anak.. enpon pun tah ke mana..

macam ni lebih kurang cara aku sediakan bubur NASI+LOBAK MERAH+KENTANG+AYAM.. proses masa blend tak ada pulak.. tak teringat.. bawah tu hasil lepas aku blend.. ehh, lupa lak..aku ada campur sikit minyak zaiton.. tengok hasil tu dah macam dadih lak kan.. hehe.. yang penting, Danish suka.. habis kat mulut, nganga lagi minta disuap..

inilah "pemakan" bubur nasi tu.. yay, anak mommy makin berselera makan.. anak selera makan, hati mommy senang!!! 

Sooo, kalau korang ada anak seusia Danish dan tak tau nak bagi makan apa kerana ketandusan idea, meh la try resepi aku share tu.. ingat ye, garam, gula dan bahan perasa adalah dilarang.. satu lagi nak ingatkan, masih kena ikut 4 days rule tau.. tengok kot² anak korang ada alahan ke tak dengan makanan yang ko bagi tu.. kalau ada alahan, stop dan ganti dengan yang lain.. 

Selamat mengenyangkan perut anak anda!!! ☺☺☺☻☺

14 comments:

  1. rajin mommy danish..mcm2 resepi ado..hehe

    penah watkan mek bubur letak carrot..mek rejecttt!!..sobsss..mek mmg xsuke carrot la..dulu wat puri carrot pastu diluek2kannye..sedih betul..

    ReplyDelete
  2. wahhh, akak, sy pom macam teringin nak makan bubur tu,,tambah tambah ada kentang ayam sekali,mesti danish suka hihihi. singgah sini :)

    ReplyDelete
  3. nice! solid food for baby sedap.. kadang maknya yang cilok sikit.. hihi..

    ReplyDelete
  4. Aish suka bym..carrot skg gatah cmtuh je..kcg pnjg pun suka..tp.ada je sayur yg dia xmkn..

    Klu bg kentang byk2..
    Esk sembelit..huhu

    ReplyDelete
  5. just done masak bubur+ carrot untuk anak kite semalam untuk bekalan minggu ni...

    ReplyDelete
  6. Yang penting anak suka kan, semoga Danish terus berselera nak makan...

    ReplyDelete
  7. all loooook yummmeh. errrr... I kan.... cik tipah ni dah takmo bubur2 puri lecek ni, dia nak roti and other pejal food jer. memacam peel.

    ReplyDelete
  8. anak bongsu saya jenis perut kebal..hahaha..takde puree puree ni...masuk umur 6-7 bulan, segala benda dari nasi, bubur, biskut..dia bedal !

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum tina.. wahh sedapnya.. semua ni fav sheila.. yeayyy adam pun kita nak latih mkn bubur campur camni bila masuk 7bulan. hihiiii

    ReplyDelete
  10. syoknye tgk budak besar ni suka mkn ... my dotter kecik2 tak mo mkn .. hari mak die bgn awal pg nk masak bubur utk die tau ...

    ai penah buat oat+banana ..oat+chicken+carrot ... heinz macaroni + cheese + ayam ... oat + banana + yogurt

    ReplyDelete
  11. memikir je budak botak comel ni..gigit kang ;-)

    ReplyDelete
  12. makin berisilah danish nanti .. berkat air tgn ibu dia ... sukakan tgk anak mkn berselera

    ReplyDelete
  13. Perasaan paling seronok bila anak makan apa yang kita masak. Terharu!

    Jemput datang blog saya, ada juga tips tentang anak-anak :)

    http://imabijak.blogspot.com/

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com