Dec 8, 2014

Rezeki dari jiran

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, aku bersyukur dapat duduk kat rumah sekarang ni dengan di sebelah rumah adalah jiran yang concern.. sangat concern..

selain selalu bagi makanan..jiran pernah gak tolong aku beli gas memasak, waktu tu husband tak ada.. dengan perut memboyot, takkan aku nak hangkut tong gas sendiri.. pastu waktu lepas bersalin, jiran jugak tolong bagi daun belimbing buluh untuk buat mandi dak Danish, bagi kuning (jaundice) turun..petua orang dedulu.. masa kemarau dulu dan kawasan kami 2 bulan putus bekalan air, jiran gak prihatin..tiba lori air, dia akan call..

Semalam..tetibe jiran menghulur plastik.. kebetulan kami lepak kat garaj kereta.. tengok husband dan kawan² tolak kete masuk garaj je punnnnn..

Rambutan kuning dan pelam epal.. ehh, betul ke pelam epal ni?? 

bukan ni je, sebelum ni pernah bagi mata kucing, nangka, rambutan banyak kali dah, buah bukung, pisang kot..haaaa, terlalu banyak memberi sampai aku lupa.. orang rajin berbudi pada tanah, hasil pun banyak la.. aku tak ada tanah..harapkan tanaman orang je.. hahahah.. *keji betul perangai*..


terima kasih jiran.. =)  

14 comments:

  1. menggiurkannya mangga tu. nyium nyium..

    ReplyDelete
  2. untung kn dpt jiran yg best2 cmni. Eka pun semalam mkan rambutan kuning sedapnyaaa

    ReplyDelete
  3. Untung dapat jiran macam ni. Mangga tu...sedapnya.

    ReplyDelete
  4. Blh buat kerabu mangga uols
    Sedappppp nyerπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹
    Oh Teringat jiran ai dulu baik gini gak laπŸ‘

    ReplyDelete
  5. Untung dot jiran gini..sgt beruntung..

    ReplyDelete
  6. Untungnye ade jiran camtu.... haa boleh le buat mangga asam boi...jgn lupa tyg...

    ReplyDelete
  7. untung dapat jiran macam tu. kena jaga baik2 jika dapat jiran yang baik macam tu.

    ReplyDelete
  8. Jiran yang baik, ialah satu rahmat dari NYA :)

    ReplyDelete
  9. Seronok dpt jiran sm2 bantu...xla dok je kita ni dlm rumah kan..

    ReplyDelete
  10. Jiran yang baik adalah anugerah huhuhu serious jiran adalah orang yang terdekat apa2 jadi, jiran la yang kita bergantung harap.
    ha ah betul la tu epal pelam... pelam epal. dulu ada sepokok depan rumah meriah buahnya. oh sedap.

    ReplyDelete
  11. sedapnyaa dapat rambutan kuning ^_^

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah..semoga jirannya terus dimurahkan rezeki..rezeki tina juga dapat jiran yang baik..

    ReplyDelete
  13. pehh mkn dengan asam garam kehidupan best ni

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com