Jan 28, 2014

Baby Online Shop

Assalamualaikum wbt...

Dah masuk 30minggu ni, mood shopping barang baby makin galak.. oh ya, expo kat Mid hari tu tak pegi punnn.. kemain ramai manusia, macam tak larat je.. seb bek dah hampir complete barang anak ni.. ada yang aku dah cuci pun.. kemain excited kan.. yela, aku prepare awal², tak nak ujung² nanti kelam kabut.. nurse pun dah suh prepare.. takut la jadi pape.. katanyaaaa

Mehla aku nak share beberapa Online shop yang jual barang baby yang comel.. aku sendiri ada shopping kat beberapa kedai ni.. ada online shop ni memang base on online je.. ada gak yang memang dah ada kedai dan dalam masa sama dia jual online.. okla tu untuk orang malas macam aku..

marissa_shoppe - FB  marissa_shoppe - IG  => giler best kedai online ni.. aku ada beli set botol susu Avent.. kira murah jugak la..puas dah aku survey.. finally dapat gak beli.. kedai ni pun pilihan kokping tahuk.. alerrrr, FynnJamal tu.. macam² ada.. complete la dari ibu mengandung sampai bayi dan kanak².. kalau duk area Shah Alam tu, terjah je la kedai akak ni..sure korang rambang mata..

atasrakcollection => ni pun best gak..aku ada beli diapers bag n rompers.. tapi kat sini pre order.. sape duk area Sepang, terjah la umah beliau.. kat Bandar Baru Salak Tinggi je.. umah aku kira dekat gak, tapi macam biasa la, malas..

mayangsari kids => kat sini aku suka nengok barut dan bedung yang cencomel.. nak beli, tapi barut aku dah banyak dah.. hurmmm..pendam dalam hati je la.. wakakaka..

QQbabyshop => kat sini aku suke nengok cloth diapersnya.. tapi belum ada niat nak beli..

FabulousMom => pernah beli sesuatu kat sini.. :P

E-mumshop =>kat sini banyak diskaun.. muehehehe..

babiesmall => botol Tommee Tippee yang cute sangat².. banyakkkk.. aku ada berkenan kat TT grooming set tu.. hurmmm, macam nak beli je..

thebabystore
manjakucomel
onebabyworld
mybabycomel


actually banyak lagi yang best..tapi tak terlarat lak aku nak copy paste.. mana yang ada ni korang terjah la ye.. ni just ikut selera aku..kalau korang ada lagi, meh la share.. mekasehhhhh...




notakecik : doa orang yang teraniaya ni insyaAllah akan makbul..moga orang tu terbuka hatinya.. orang yang bersabar ni banyak ganjarannya...insyaAllah...
Read More

Jan 23, 2014

2 Minggu sekali

Assalamualaikum wbt..


Pepagi ni aku dengan rakusnya dah cashoutkan nuffnang.. sebabnya dah xde BE yang berjalan..hahaha.. maklumla, bukan blogger tegar lagi dah.. ikut dan aku je nak update bila.. kengkonon nak genapkan, tapi macam malas je nak tunggu..

Alkisahnya, bermula semalam aku dah mula checkup 2minggu sekali.. *citer pasal ngandung lagiiiiii, nyampah khennnn*.. usia kandungan dah masuk 28minggu.. baby dah makin kuat menendang.. kenkadang sesuka hati dia buat tendangan sudut, tendangan penalti, tendangan percuma.. mami pasrah..

semalam checkup kat klinik biasa..tapi biasanya aku amik petang, semalam kena datang pagi.. MGTT atau minum air gula pada sape yang tak tau MGTT tu apa ye.. dah kena puasa start 10malam hari sebelum.. datang pepagi amik darah.. then minum air gula yang lazat berkrim disukai ramai ibu mengandung.. tunggu 2jam tanpa boleh makan dan minum lagi.. tapi turn aku 2jam setengah sebab lama betul nak tunggu nama aku dipanggil.. amik darah sekali lagi.. baru la jumpa nurse untuk checkup..pastu jumpa doc untuk scan.. oh ya, MGTT ni skang wajib untuk semua ibu mengandung kecuali ko checkup kat klinik atau hospital swasta.. tak tau ngape..

sepanjang tempoh 2jam menunggu tu, pening² dah.. yela, perut kosong, tetiba ko kena telan glucose yang maha pekat.. banyak pulak tu.. aku minum tanpa berhenti, tak nak kasi tekak ni loya.. nasib baik ada perisa.. hahahaha.. orang sebelah sengih je aku telan dengan gelojoh.. lantak la....

dan Alhamdulillah..masa scan baby ok even memula doc kata perut aku macam kecik.. yang penting tumbesaran baby tu normal.. uri pun elok duk atas even last week ada jatuh motor.. kuat betul anak mami.. yeay!!!lega sangat hati ni.. risau kalau² uri kat bawah.. risau kalau ada bleeding lagi.. yela, dah 7bulan..macam² boleh jadi..

jantina baby dah tau.. 2kali doc kata jantina yang sama.. Alhamdulillah..senang mami dan ayah nak prepare baju kamu sayang.. ni pun masih ada yang tak complete.. risau gak bila baca pengalaman, ramai yang bersalin awal dari tarikh jangkaan... mostly anak pertama.. ada yang awal 2minggu, seminggu..sebulan pun ada.. kalau terbersalin awal, barang tak siap pape, susah lak.. so, dah kena start cuci baju baby..

Sepanjang tempoh mengandung ni, bersyukur sangat aku tak ada alahan teruk.. HB aku Alhamdulillah ok.. tak pernah bawah 11.. minum air gula semalam pun result ok, tak perlu repeat minum lagi.. cuma tu la, lately ni selera makan kurang sikit.. so berat badan naik sikit je.. sebelum ni kemain 3kg sekali naik.. sian baby kurang makan.. maybe sebab aku sedikit stress, so efek la..

semalam dapat tau lagi sorang kawan aku hilang baby dia..bukan keguguran, tapi rupenya jantung baby dah berhenti sebulan dah dalam perut dia.. kandungan masuk 13minggu.. moga tabah ye fiza..

terasa minggu ni lambat sangat waktu berjalan sampaikan aku rasa dah menyampah nak pegi keje.. boley??




notakecik : skang mudah rasa mengantuk.. haishhh

Read More

Jan 20, 2014

Susah

Assalamualaikum wbt...



Kadang² orang tak rasa susah yang kita rasa.. kalau setakat tengok, pandang, dengar pastu cakap "kesiannnnnn", ada lebih baik ko diam je.. aku ni jenis tak suka orang cakap kesian kat aku.. bukan aku kerek atau apa, cuma aku ni sensitif.. mudah nanges.. ok, itu contoh..


susah yang terjadi ni jangan anggap sebagai musibah atau malang..mungkin ni salah satu ujian.. Allah swt nak uji hamba-Nya ni sama ada kuat atau tak.. prinsip satu je, "biar orang buat kita, jangan kita buat orang"..


itu satu hal..lain hal aku paling tak suka, orang suka canang cerita kesusahan orang lain..
"hey, ko tau tak..si polan ni bla..bla..bla..".. 
apa ko ni??? ko bukan dalam situasi si polan berikut, jadi jangan la jadi mulut tempayan jaja cerita sana sini.. kita tak tau nasib kita akan datang.. heyyyy, susah la nak nasihat spesis manusia macam ni..


moga ada hikmah di sebalik apa yang terjadi..
Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…. (al-Baqarah 286)



notakecik : lately ni keje melambaklambaklambaklambak.. stress gak kenkadang
Read More

Jan 13, 2014

9 Bulan menanti, Berakhir duka

Assalamualaikum wbt..


Sekadar nak berkongsi kisah sedih..bukan kisah aku, tapi rakan aku.. yang aku kenal sejak tingkatan 1 lagi.. rapat.. tergamam bila aku dengar berita keadaan dia..


Hujung tahun lepas, aku berborak..walau hanya di ruangan komen facebook, cukup bagi kami bertanya khabar.. masa tu usia kandungan aku baru lagi.. dia pulak due bulan Januari.. paling menarik, sorang lagi rakan sekolah mengandung juga, baru masuk 8minggu.. gembira sebab anak² kami bakalnya sebaya.. siap berangan nak sekolahkan anak kami kat satu sekolah..

11 Januari, perkhabaran sedih yang aku dapat.. kawan aku yang sepatutnya deliver bulan Januari tu kehilangan bayinya.. katanya lemas..jantung baby terhenti.. itu memang tarikh due dia.. Kawan aku pulak keadaanya kritikal..kat ICU dia ditempatkan.. Allah..Allah..sedihnya sangat tak terkata.. khabarnya atas kecuaian doktor..

aku ikuti perkembangan dia..dan Alhamdulillah keadaan dia dah stabil dan dia pun dah sedar.. skang dia kat hospital ampang.. aku pulak berbelah bahagi nak melawat dia.. bukan apa, dengan keadaan perut aku memboyot ni, aku tak nak lagi tambah kesedihan dia.. faham kan maksud aku..

9 bulan menanti kelahiran anak kedua..akhirnya berduka dan redha atas kehilangan.. buat kawan aku, Susilawati dan keluarga..salam takziah dan moga tabah menerima ketentuan Allah.. anak mu menanti mu di syurga..



aku jadi seram..takut.. moga anak dalam kandungan aku sihat dan dapat lihat dunia.. bertambah emo aku..



notakecik : orang takkan faham susah kita sebab diorg tak berada di tempat kita.. 
Read More

Jan 8, 2014

Cerita-cerita mengandung

Assalamualaikum wbt..


Nak cerita perihal aku preggy ni..tapi takut menunjuk² katanya.. dah nak buat macam mana, blog ni pun kira macam diari aku gak..

Alhamdulillah, sepanjang 26minggu ni, tak ada alahan teruk.. cuma bila perut dah memboyot ke depan ni, aku jadi cepat letih.. over sensitif.. sakit badan.. sakit pinggang.. tak tau la korang pun ada pengalaman sama macam aku atau tak..

yang pasti, skang aku rasa perut aku sangat mengeras.. sakitnya jangan katala.. since semalam petang.. balik dari check up, terus rasa macam ni.. susah nak explain kat husband bila dia tanya sakitnya macam mana.. tidur sangat tak lena.. bila beralih je kedudukan tidur tu, perut jadi tegang sangat².. Allahurabbi, nak nanges rasa..

kena pulak semalam injek kancing gigi.. sakit perut..sakit lengan, rasa kebas.. angkat benda berat pun jadi sengal semacam je tangan kiri ni.. tu yang emo je.. sesikit wassap husband mengadu sakit itu la..sakit ini la.. maafkan saya encik..

skang, baru tau macam mana pengorbanan seorang ibu yang mengandungkan kita.. belum lagi bila baby dah kuar nanti.. ni aku baru sorang anak.. kalau 2 3 4 5 6 anak nanti macam mana la agaknya...

kaki setakat ni memang tak bengkak..cuma aku perasan jejari aku dah start kembang.. tangan pun sama bila jam tangan ni rasa ketat semacam.. sudahnya kena cari semula tali jam nak sambung bagi panjang semula.. lebih kurang 2bulan lebih je lagi nak meletup.. bila ramai tanya, "tak takut ke?", aku sendiri confuse dengan perasaan tu.. aku lebih kepada excited sebenarnya.. mihmihmih...

entry aku yang lepas ada bagitau pasal barang baby mahal.. ramai yang share info.. mekaseh ye.. suh pegi Reject Shop, Mom n Baby expo.. tapi mengenangkan aku makin malas atau hakikatnya kaki aku dah start sakit bila banyak jalan dan berdiri lama, aku prefer shopping online.. tapi still ada hati nak terjah MidValley ujung bulan ni.. ekspo bay pertama dan terakhir kot.. so, ada sesape tau online shopping barang baby yang murah tak? muehehe..dasar pemalas, normal la ni kannn..




notakecik : baby sangat aktif time aku nak tidur..adakah ni petanda bila beliau dah kuar nanti beliau akan aktif pada waktu malam?? confuse mami ni nak oii..
Read More

Jan 6, 2014

Superman

Assalamualaikum wbt..


entry pertama di tahun 2014.. hebakkk.. aku ikutkan hati, sangat malas nak update..bukan ada orang baca pun..


hari ni terasa badan sangat lemah..sakit².. penat sangat.. balik kampung menguruskan kenduri "lenggang perut" yang tak melenggang pun.. just kenduri doa selamat dan tahlil je.. Ahad bergegas balik ke sini, ada urusan..


dalam keadaan diri yang dah tak berapa nak larat ni, gagahkan jua.. semalam otw balik ke KL, humangaihhhhhh.. banyak betul superman aku nampak.. pada aku sangat menyusahkan la diorg ni.. tak pepasal kite kena mengelak dia.. drive pun takut².. kang aku kabor korang samseng, marah pulak..


mana taknya, kalau dah semua lane ko sapu, kami yang berkereta ni rasa macam kecikkkkk je di samping motor² korang.. dari lane kecemasan sampai la lane kanan sekali ko kongker.. pehal???!!!! dengan gaya supermannya, gagah la kononnya!!!

haishhhh, gerammmm je aku nengok.. seb bek kete je tau, kalau truck, lama aku hon sekuat ati.. mampu hon je la.. langgar kang jadi kes lak..


aku dulu merempit gak, tapi tak ada la jakun sedemikian rupa.. macam manusia baru jumpa highway gamaknya.. sabar je la...


oh ye, barang baby skang mahal kan.. beli barang baby, dapat baju 5pasang, mitten n booties 4pasang, hat 2ketul, changing mat, kelambu, tisu basah 4ketul, toiletries set tecik², pampers 1pek...dah makan RM300.. wuwuwuwu.. demi mu anak, mami tak kisah.. janji kamu sihat dan gembira dengan pilihan baju² yang ayah kamu pilih..bukan mami pilih.. hahahaha




notakecik : makin teruja bila ramai tengok kawan dah bersalin..turn aku lama lagi pulop...
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com