Feb 28, 2014

Akhirnya air muncul jua

Assalamualaikum wbt..


Semalam belek² jadual catuan air area taman aku.. start semalam ada air sampai pagi² esok.. Alhamdulillah.. memula agak tak yakin.. betul ke ni?? yela, 3minggu beb air tak ada, lain lak rasanya.. kalau setakat 3hari tak apa la..


Dan sampai je rumah, sah air dah ada.. sesiap penuhkan segala mala tong yang ada.. suami aku la yang buat sebab dia balik awal.. lega sikit.. boleh la masak² sikit.. cuci² dapur sikit.. mandi pun tak payah la nak hangkut air.. tapi yang tak bestnya, shower lak tak kuar air.. maybe tekanan air rendah.. mungkin la..

bila aliran air tak deras macam masa ada air, maka saluran air kat bilik air tu agak sumbat.. dah membelila asid.. tak apa la, alang² tu kasi bersih semua.. senang..

hari ni rasa nak sental habis-habisan.. moga larat la balik keje nanti.. rumah pun dah ibarat stor air aku nengok.. tak apa, sabar..dugaan ni..pasni jimat sikit la, tak yah la anta baju ke dobi lagi.. ngeeeee...



sila klik gambar untuk tumbesaran

kul 9pagi esok kena tutup dahhhh..sooo, ujung minggu yang tiada air kekdahnya... tak apa la.. malam ni sesiap mendobi baju.. 



notakecik : membahang...panas..rimas..terik..wuwuwu..@_@
Read More

Feb 27, 2014

Cekik Darah

Assallamualaikum wbt..


Dengarnya hari ni kat area rumah aku akan ada air berdasarkan jadual catuan air yang pihak Syabas sebarkan kat web tu.. Alhamdulillah..setelah 3minggu tak ada kering, tangki kering kontang, ada jugakkk.. tapi sejauh mana kebenarannya, tengokla kul 4petang nanti.. moga² benarrrrr...lama weyhhhh tak mandi guna shower... *panggggggg*


semalam berbelanja sesikit mengikut selera anak tekak laki bini.. ternampak la air minuman yang 5liter tu.. tengok je, bukan nak beli sebab air minuman banyak lagi stok.. sekali hamek ko rege dia... RM4.50 sebotol.. air minuman je kot, bukan air mineral.. cekik darah bak hanggg.. sebab apa aku kata cekik darah??? sebab aku ada beli air minuman brand yang sama, isipadu yang sama, kedai lain, harga lain..baru RM2.99.. so??? melampau tau.. agak² la..

Pastu, tong air yang Ben Ashaari beli katanya RM59.90 ehhh.. abg kena tipu banggg.. boley?? kat area umah aku baru RM45.. nampak tak..nampak tak??? menangguk di air yang keruh..silap haribulan kau dapat buaya.. ehhhhh..

yang pasti, aku suka kedai dobi yang tetiap minggu jadi tempat wajib aku laki bini datang anta kain baju busuk kami.. memula anta dulu RM15.. bila dah berkali² anta, dia letak harga RM10 je.. padahal sama je berat kain baju kami.. terdesakkkkk weyhh.. untung kedai dobi.. kekeke..

dah, pasni jangan lak korang ngengada tetiba buka kedai tong air pastu letak harga memahal..memang aku bako.. pastu jangan nak tunjuk rajin sangat duk bakar sampah depan umah ke hape, beragak sikit ye..





notakecik : makin tak larat.. wuwuwu
Read More

Feb 20, 2014

Stroller, Jogger, Buggy, Bungee jumping..LOL

Assalamualaikum wbt...


Kepala otak aku memacam aku fikir.. nak bersalin kat mana? bila nak ada air? rasa nak mulakan bisnes.. rasa nak makan jagung.. rasa nak tidur.. tetibe terfikir barang baby ada tak setel lagik.. kendian jenjalan kat web yang jual barang baby, ternampak la stroller, jogger, buggy..pastu gugel salah eja, jadila bungee jumping.. blerghhh...


yang aku tak paham skang ni, apa beza ketiga² benda ni? try gugel, lebih kurang sama dengan je..

ini adalah Stroller
 jenama My Dear

 jenama Quinny

 
jenama Sweet Cherry



ini adalah Jogger
jenama Sweet Cherry


Quinny Zapp Rocking Black Jogger Single Seat Stroller
jenama Quinny

jenama My Dear


ini adalah Buggy
jenama My Dear

ok..dah la, malas lak tepek gambar banyak².. so, apa masalahnya??

 skang ni aku tak paham.. mana satu yang lebih ok.. jogger?? stroller?? buggy?? i is pening.. dan satu lagi, aku ni kedekut..ye, kedekut.. jangan korang suggest jenama memahal.. Quinny tu sesaje je aku buh.. ikutkan beli cap Sweet Cherry je.. tapi nanti la.. 

kang susah² aku pakai jarik je.. jarik tu bahasa jawa.. susah aku nak explain.. macam mak² dulu pakai, kain batik lepas, selempang kat bahu.. skang dah dimodenkan kan... RING SLING gitewwww....

hamboihhh...kemain cantik.. harga pun boleh tahan laaa...


ok..ok..stop dulu..bertambah serabut kepala aku..




notakecik : miss my kucen² yang dah dihantar ke kampung.. :(
Read More

Feb 19, 2014

Kekurangan Tidur (Ibu mengandung)

Assalamualaikum wbt..


Cerita mengandung lagik..takkan pernah jemu.. sebabnya banyak feedback aku dapat.. TQ uolssss.. sowi tau, sesikit update.. anak pertama kooo...


Lately ni siyes aku sangat² kurang tidur.. sampai mata pun macam mata panda.. lebam bawah mata.. tidur macam waktu² biasa.. tapi bila start baring je, aku rasa mengah..kurang napas.. kiranya macam baru lepas berlari gitewww... try tarik napas dalam² mana tau pastu ok, punnnnn tak ok gak.. penyudahnya, aku tidur bersandar.. baru la elok, tapi pastu hazab la tengkuk aku ni.. belum lagi part asyik terjaga boleh kata every 2hours.. paling terharu bila nak tidur je, husband tepuk².. ohhhh, macam baby rasanya.. LOL

Then aku cuba ubah waktu tidur.. tidur awal sikit sebab bila menjelang lewat malam je aku mengah.. tapi macam tak ada pencapaian bagus je.. still kerap terjaga.. kul 2pagi..kul 3pagi.. kul 5pagi barula rasa nak lena.. tapi udah terlambat!!!

orang kata tidur biar mengiring ke kiri.. tapi aku puas dah try tidur gitu, macam sama je.. mengiring ke kanan, baby asekkkk la menendang².. bila kite usap² perut ajak tidur, baru la senyap.. ilang tangan dari atas perut, sambung main lagi.. ni nak memanja ke apa ni anak?

adakah ini perkara biasa bagi ibu² mengandung.. makin sarat, makin susah nak lelap.. nafas jadi pendek.. cepat mengah.. adakah benar belaka??



notakecik : kelam kabut kerja hari ni.. serabut..semak.. haiyakkkk
Read More

Hati

Assalamualaikum wbt...



Dari luaran orang akan nampak kite ok.. Hakikatnya tak sama sekali.. Bila hati dirundung malang, musibah, susah.. nak bergurau senda dengan orang lain pun menyampah..


Kadang² niat orang tu nak bergurau..tapi ayat macam tak kena, menyentap.. senyum je la.. waktu macam ni tak sesuai nak marah atau terasa.. malas amik kisah.. lantakkan apa orang cakap..

berlapik..biar kena gaya..

orang tak akan faham apa yang kita rasa..cuma diorang boleh kata.. "kesiannnnnnn".. "kesiannnn".. alerrr, macam citer P.Ramlee yang Madu Tiga tu.. kesiannnnn...




hari² dengar lagu macam cantik macam comel.. geli aku dengar.. macam ni pun boleh jadi bahan buat duit.. 
Read More

Feb 18, 2014

Krisis | Isu, Salah siapa?

Assalamualaikum wbt.. 


Hari ni dah genap 12hari kat area umah aku tak ada air.. masih lagi mengharapkan air bantuan dari pihak Syabas... dengan keadaan sarat, aku dengan husband duk angkut air ke rumah.. makin berkurang pulak bantuan air skang ni.. diorg datang waktu tetengah malam buta..ataupun petang.. turn kami lak amik pas balik dari keje..

macam malam tadi, pas maghrib aku g menadah air, husband lak refill dalam tong.. dengan nyamuknya.. ujian ni..ujiannnn..sabar tina..sabar..

kebetulan masa isi air tu, pihak Syabas datang, ingatkan dah refill air, rupenya tambah tangki air je.. dari 2 tangki membawak ke 3..skang dah ada 5.. apa maknanya tu?? maknanya, laaaaaaaaaaambat lagi nak ada air oiiiiii orang kampung!!!! makin stress aku.. air tak ada, tapi duit mengalir lajuuuu je.. sebabnya, dah tentu tak masak.. baju anta dobi at least seminggu sekali.. even makan 2orang, sehari mau lebih RM10.. fuhhhhh.. mentabah..mentabah...

dan gara² KRISIS AIR ni la timbul banyak isu.. gaduh..gaduh..bertekak..tak puas hati..kutuk belakang.. si A mengata si B kata amik air melampau² banyaknya.. tapi ada ko tak ko pikir hari² ke dia amik air tu?? tu mujur belum berparang lagi.. mohon jauhkan..

dan paling tak bestnya, bila bantuan sampai, ko lelebih lak mencatu.. pemberi bantuan tak ada kata apa pun.. ada persatuan penduduk pun macam tak ada guna.. adil dan saksama la.. pelisss la, engkorang semua dah besar, ada yang dah tua dah pun.. tapi perangai mengalahkan budak².. kenkadang timbul rasa tak puas ati, tapi pendam je la sebab orang baru kat situ kannnn.. diam dan tengok je la telatah orang kurang matang ni.. konon nak selia bagi "clear", tapi tak kena cara..

since putus bekalan air ni, aku rasa umah aku langsung tak terurus.. terabai.. serabut.. sampaikan rasa nak pitam tengok umah sendiri.. so, sesape yang berhajat nak datang umah aku, mahap, aku tutup pintu.. wakakaka.. ni kalau sampai due dan air masih tak ada, aku balik kampung je.. tak paham apa masalah sebenar SYABAS  yang tak berapa nak syabas ni.. boleh tak explain dengan lebih jelas dan terang??? nak lanjutkan sampai berapa lama lagi agaknya ni?? mohon pencerahan pelissss




notakecik : di akhir kandungan ni la macam² dugaan datang.. kesian kat baby dalam perut sebab emosi aku kadang² tak stabil.. aku sendiri yang kena kuatkan semangat.. jangan cengeng!!!!
Read More

SAYA NAK BLOUSE CANTIK dan MURAH DARI MOMS MADNESS GARAGE

Assalamualaikum wbt....


Since dah lama aku rasa macam pemerhati bebas terhadap segala mala GA yang blogger anjurkan, maka apa salahnya kali ini aku try join.. alerrr, cuba nasib je.. plus aku macam tersuka pulak dengan adiah si Rara ni.. pempuan kannnn, opkos suke adiah baju bajuan ni... dannnn, aku pernah beli baju dengan Rara ni..ngeeee




Sebelum tu..sebelum tu, sape nak join, sila klik gambar di atas ye.. so, korang bacala syarat² penyertaan dengan lebih jelas kat situ..

Rara suh pulak buat entry kenapa korg suka barang murah?

dan pengalaman manis dgn online shopping.

*Ada giler aku tak suke barang murah.. aku ni sedikit berkira tahuk.. kira macam kedekut sikit la.. aku suka banding dan beza dulu sebelum beli apa².. lagi² kalau belian online.. siyes aku akan cari harga terpaling rendah.. yela, kalau pattern sama, material sama tapi harga lain², dah tentu ko akan beli harga yang paling murah di antara yang ada khennn.. gituuuuula kakak kedeks!!! hahaha

*Pengalaman manisssss dengan online shopping ehhhh.. setakat ni memang tak ada yang pahit.. dengan Rara pun best.. aku ada sedikit cerewet dengan Rara masa nak bayar tu.. Rara cuma ada akaun CIMB, aku lak degil nak bank in kat Maybank sebab ada Maybank2u je masa tu.. gigih la dia bagi no akaun adik ipar dia.. dannnnnnn, finally dia g buat acct Maybank.. curlassss kau Rara.. macam tu la bagussss.. hikhikhik.. siap pos baju sebelum raya cina, ingatkan dapat lambat, rupenya esoknya terus dapat... gud Rara...gud!!! aku dah nampak kegigihan dak Rara ni berbisnes..  dan ada pengalaman lain, peniaga ni, dia siap call aku untuk bagitau barang yang kite nak tu tak ada stok.. see, gigih tak gigih la peniaga skang.. mostly aku beli barang online ni, memang on time sampai ke tangan kita.. jyeah!!! so, berbaloi² la bayar postage.. 
(ok, Rara suh buat ayat sikit tapi aku buat berjela, *Lempang!!!*)


Apa pun Rara, keep it up.. moga terus sukses dengan bidang bisnes yang Rara ceburi ni.. hari tu akak terlepas nak order dress cantik tu.. aiyakkkk... ermmm Rara, ur url memang dah ada bloglist akak punnn.. :P




pssst, giler best adiah dia..kegilaan orang pompuan!!!

sekian sahaja..maka dengan itu, dengan malu² kucen aku nak tag 2orang.. mohon mahap dulu ye..pisss


mekaseh Rara anjurkan GA ni..okbye




notakecik : @_@
Read More

Feb 17, 2014

Simpul biawak , hambek ko

Assalamualaikum wbt..


Hari tu ada baca entry dak Sheila ni pasal simpul biawak.. aku pun komen la kabor setakat ni belum pernah kena.. sekali hambek ko, Sabtu lepas baru je kena.. wuwuwuw..nanges!!!

Sepanjang 32weeks mengandung ni, memang sekalipun belum kena simpul biawak.. sampaikan rasa eksen gitu.. yela, kengkonon akan okkkkkk je sampai bersalin, rupenya tidak sama sekali.. orang pesan tidur pakai stokin pun aku tak pakai.. degil.. ketegaq...

Tak tau la apa punca aku kena simpul biawak ni.. tapi siyesli rasa yang sakit sangat.. kena kat betis kaki kiri.. sampai ke pagi tu susah nak jalan.. masa kena tu nak kejutkan husband tu macam tak terdaya.. nanges je la yang mampu.. pastu tak ada lak aku buat pape.. biarkan sampai ok sendiri.. tapi proses nak ok tu amik masa gak la.. pfffttt...

nih ada aku jumpa satu petua nak ilangkan simpul biawak atau orang utara kata tarik mengkarung..

1. Minum banyak air dan makan kacang bergaram  (Pastikan garam ada walaupun sikit dalam makanan anda).
 2. Banyakkan makanan berpotassium tinggi seperti pisang. 
 3. Banyakkan minum susu, beras basmathi atau biskut bijan.
 4. Tekan tapak kaki dan picit-picitkan agar cepat lega.
 5. Picit ibu jari kaki sekuat hati untuk 60 saat. 
 6. Picit bahagian pergelangan kaki. 
 7. Tarik semua jari kaki.
 8. Sapu minyak panas pada jari kaki dan atas kaki (dekat tulang-tulang kaki). 
 9. Kalau anda sedang duduk, terus bangun dan cuba berjalan  (memang mulanya sakit, tetapi akan cepat hilang kalau anda bergerak).  sumber : SINI

Rasanya part minum banyak air tu aku macam dah terlebih minum je.. nak² dengan cuaca panas skang ni.. oh ye, kat dalam blog Sheila pun ada tips dan petua.. sila la terjah entry INI ye..

moga² ni la pertama dan terakhir aku kena.. tak sanggup makkk.. sobs...sobs..



notakecik : duduk makin tak selesa..berdiri pun sama.. kena baring je kot..hahaha
Read More

Feb 12, 2014

Baby Laundry Detergant

Assalamualaikum wbt..


Tu diaaa..entry penuh dengan entry ibu² je.. sekadar perkongsian.. mana tau ada yang korang tak berapa tau..aku sharekan.. yang aku tak tau korang lak share, kat ruangan komen.. feedback dari korang amat aku hargai..


Since kandungan dah nak masuk 3weeks..masuk 8bulan dah.. erkkk, nape macam cepat sangat ni?? so skang aku baru terasa seramnya..hahaha..

masa kandungan aku 27weeks tu, aku memang dah mula mendobi baju² baby, barut, bedung, booties, mitten, tuala... sebelum mendobi, gigih mak buyong ni gugel sabun.. hah, nak basuh baju baby pun kena gugel dulu..

yela, kulit baby kan sensitif, takkan nak guna sabun basuh baju kite² ni kan.. review terhangat untuk sabun cap Pureen.. siyesli sangat wangi, dah macam bau baby pun ado..

ni la sabun khas untuk cuci baju baby.. tergoda jua dengan cap Pureen.. beli kat Giant.. harga kalau tak silap RM17.90.. ni aku beli yang paling kecik.. ok, pasni boleh beli yang besar..


siyesli sangat wangi.. so time melipat baju anak, terasa macam anak ada kat sebelah gitewww.. alahai, tak sabarnya nak tunggu awak kuar wahai anakkkkk..

dalam diam, banyak gak baju kamu si kecik.. *boleh pulak dia duk menendang masa aku menaip entry ni. suka lettewww mami dah cuci baju dia..kekeke* sampaikan suami boleh tanya begini, "amboi, banyak baju.. apsal tak beli baju raya dia sekali, pastu beli baju skolah.." aku rasa macammmm, "nganjeng ke apa ni??"

Pape je la.. pagi tadi dapat lagi parcel.. macam biasa, beli barang baby, diapers bag dan rompers je.. dah boleh packing baju baby masuk dalam beg ke belum ye..?? hahaha, gelojoh!!




notakecik : usaha tanpa henti insyaAllah membuahkan hasil walaupun kadang² terpaksa menebalkan muka.. ada aku kesah??
Read More

Bantuan Air...air..air...oooo air oooo

Assalamualaikum wbt...


Pepagi ni otw g keje, rasa macam mendung je..aku harap sangat² hujan turun dengan lebat.. rupanya bukan mendung, tapi memang gelap lagi.. terhampa.. tak apa, jangan putus berdoa..


Oleh kerana dah seminggu lebih area umah aku terputus bekalan air, sampaikan segala aktiviti tergendala, maka semalam khabarnya diorg ada minta sponsor air minuman.. yela, air yang ada tu untuk mandi, basuh baju, masak..kena dengan aku senangla, duk berdua je.. kena yang anak ramai tu susah.. dah macam catuan air lak..

balik keje semalam, bukan main meriah lagi taman aku.. bertrak² duk datang..dari rumah ke rumah.. rupenya agihkan air minuman.. Alhamdulillah...rezeki tu even cuma satu botol..cukup la.. malam pulak, ada lagi agihan air minuman dari rumah ke rumah.. kali satu kotak pulak.. syukur...syukur... tak ada la aku pening²..

 ni air 1st yang kitorg dapat..tengok² dah ada kat depan pagar umah.. 


ni lak air kedua yang kami dapat...*ridsect tu tak termasuk bantuan ye* ni dapat dalam kul 8.30malam kot.. duk dengar orang jerit² "air!! air!!!" kat depan umah.. nak, sekotak dia bagi.. lagi sekotak tu akak aku punya.. since dia duk umah mak mertua dia sepanjang tak ada air ni, aku tolong la simpankan.. takut orang amik je.. dalam ni ada 12botol.. lebih dari cukup untuk aku laki bini..


ni lak masa proses agihan air minuman yang botol besar tu.. ni aku cilok dari wassap.. tak ada masa aku nak amik gambar.. hurmm, sebab dah kuar tv ke diorg bagi bantuan ni?? apa pun, syukur...


kadang² aku mengeluh gak.. yela, berbadan dua ni lain macam panas dia, panas terik membahang, air tak ada..asek nak minum je.. tak apa lagi.. takkan asek nak mandi jeeee, air terhad oi!!! jangan kata aku tak mandi lak g keje ye, sekeh kang.. dan dapat inform dari grup wassap, katanya mungkin lagi seminggu baru bekalan air ada.. wuuuuu, lamanya..

ehhh, apsal pagi tadi tak ada bantuan air dari Syabas ye?? penat je aku duk tak lena tidur nunggu air tahuk.. kemain husband aku susun botol kosong kat tepi nuuu, konon nak bagi senang hangkut air, tapi keciwaaaa.. 



32weeks..macam² dugaan.. bertabahla mami dan ayah!!!




notakecik : lagi kau lari, lagi aku kejar.. jaga kau!!! *ehhh, macam amaran pulekk*

Read More

Feb 11, 2014

Kegawatan Air

Assalamualaikum wbt...


Tak ada elektrik ok lagi.. tapi bila tak ada air, merengse jadinya.. tu la yang jadi kat aku.. ok, bukan aku je.. tapi ramai orang.. penduduk area Dengkil ke Banting nuuuuu.. gila kau.. memang gawat sangat dah.. dah masuk seminggu air tak ada..

semalam kebetulan pulak cuti sebab ada check up, maka aku amik kesempatan cuti penuh satu hari even memula tu nak halfday.. husband pun ikut cuti gak.. dah macam darurat lak..darurat air.. wakaka..

Hari Ahad, dapat perkhabaran akan datang lori untuk supply air ke seluruh taman.. tunggu punya tunggu, tak ada sampai.. siap beli tong air yang regenya 46hengget seketul.. tamak, beli la dua.. sudahnya, guna air mineral untuk mandi sebab lori tak datang².. ya Allah, dugaan betul.. kami laki bini tunggu sampai ke malam, hampa beb..hampa!!! last² datang la lori air kul 4pagi..hambek ko, rakus isi air penuhkan segala mala tong yang ada.. pagi tadi datang kul 5.30pagi.. hari² kena bangun awal ke apa ni?

balik dari klinik lak, sambung angkut air.. air kat tong besar yang Syabas sediakan, nuuuu, kat taman permainan.. tapi okla, tak jauh dari rumah.. memula bengang gak bila dari sehari ke sehari air tak kuar.. tak notis beb.. tetibe air tak ada, harusla rasa nak marah.. dah la dalam keadaan aku macam ni, panassss je memanjang.. hausssss memedang.. persoalan sudah terjawab...

STATUS TERKINI GANGGUAN BEKALAN AIR TIDAK BERJADUAL DI BEBERAPA KAWASAN HULU LANGAT DAN KUALA LANGAT EKORAN PENUTUPAN LOJI RAWATAN AIR CHERAS BATU 11 DAN LOJI RAWATAN AIR BUKIT TAMPOI (makluman 6)

Kuala Lumpur – Penutupan LRA Bukit Tampoi oleh Puncak Niaga (M) Sdn Bhd (Puncak Niaga) memasuki hari yang ke sebelas sejak 28 Januari 2014 disebabkan pencemaran ammonia Sungai Langat di muka sauk loji air rawatan tersebut masih di paras yang tinggi iaitu iaitu 4.3ppm (bahagian per juta) berbanding dengan dengan paras dibenarkan pada 1.50ppm. Sementara itu, operasi LRA Cheras Batu 11 telah mula dioperasikan semula sejak jam 12:15 tengah hari ini (7 Februari 2014) apabila kandungan ammonia Sungai Langat di muka sauk air mentah loji rawatan air berkenaan telah menurun ke paras 0.90ppm.

Sehubungan itu dan dengan LRA Cheras Batu 11 dioperasikan semula, bekalan air di beberapa kawasan di Wilayah Hulu Langat yang mengalamai gangguan bekalan air disebabkan penutupan loji rawatan air tersebut akan mula pulih secara berperingkat. Walaubagaimanapun, beberapa kawasan di Wilayah Kuala Langat yang menerima bekalan air dari LRA Bukit Tampoi akan terus mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual dan tekanan rendah.

Pihak SYABAS juga akan terus membantu pengguna-pengguna terlibat dengan menyediakan lori-lori tangki air ke kawasan yang mengalami gangguan di Wilayah Kuala Langat dan membuat pemantauan berterusan situasi ini. Pihak SYABAS turut akan memaklumkan perkembangan situasi gangguan bekalan air tidak berjadual dari masa ke semasa, khususnya maklumbalas daripada Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) selaku pihak berkuasa Kerajaan Negeri yang bertanggungjawab terhadap sumber air mentah di negeri ini bahawa bilakah masalah pencemaran sungai dapat diselesaikan. Sehubungan itu, pihak SYABAS berharap pihak-pihak yang bertanggungjawab seperti LUAS akan segera menyelesaikan masalah pencemaran ini.

Selain dari itu, pihak SYABAS menyarankan para pengguna di kawasan yang tidak terlibat dengan gangguan bekalan air ini di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya agar terus menggunakan air secara berhemah dan mengelakkan pembaziran kerana penjimatan penggunaan air tersebut boleh disalurkan kepada kawasan yang terlibat dengan gangguan.

-tamat- sumber

ni aku copy paste dari web Syabas.. ok, dah paham dah.. so, korang yang duk berdekatan dengan kawasan Dengkil, jimat² sikit air tu ye.. kang takut merebak ke kawasan korang..


ehhhh...pagi tadi g keje leh lak nampak wartawan.. ni kalau kuar kat berita, mau kena bahan dengan mak aku nih.. hahahaha...

mohon sama² doakan agar Allah swt turunkan hujan.. kesian kat family yang ada anak² kecik.. selagi hujan tak turun, selagi tu la kami harapkan Syabas supply air..



notakecik : makin sarat..makin tak boleh tahan rasa panas dan rimas..rengse beb..rengse!!!
Read More

Feb 6, 2014

Breast Pump | Mana yang terbaik?

Assalamualaikum wbt....


Untuk entry lepas tu, terima kasih banyak² ye korang semua..ramai yang bagi feedback.. so, aku dah hilang pening..cuma skang tambah kemengantukan.. tak tau nape lately ni tidur aku tak pernah aman.. dah terlelap, pastu mesti ASYIK TERJAGA.. itu normal ke untuk ibu mengandung?? mengah dan nafas lak makin pendek.. wuwuwu..bertabah la..


Ok, pasal breast pump ni, aku bukan la nak share sangat sebab aku pun mana ada pengalaman.. even skang ni pun masih berbelah bahagi sama ada nak beli atau tak.. takut bila dah beli kang, kecewa susu sikit.. takut tak beli kang, susu banyak.. pening sekali lagi..

tapi skang aku just survey je la dulu.. dan untuk pilihan terpaling senang menyenangkan kepala otak aku, aku pilih manual breast pump je kot.. KENA LEBIHKAN KUDRAT la yang manual ni.. ada la beberapa jenama yang aku berkenan lepas baca beberapa review dari mommy² yang dah pernah pakai.. Avent.. Medela.. Autumnz.. Unimom Mezzo.. Tommee Tippee..ok, aku survey jenama² tu je.. kang banyak² aku jadi pening arrrr.. tapi hati macam lebih berkenan kat Avent since botol susu pun dah beli cap Avent.. *ada kaitan ke??*

Avent : ada dua pattern.. hah, aku dah failed tang ni.. harga lebih kurang je..atau sama je.. ramai kata suction dia ni kuat sikit.. tapi still meletihkan jejari dan tapak tangan.. tapi annnn, macam berkenan dengan gambar yang no. 2 tu.. ok, nanti fikir lagi..
 



Autumnz : Murah sikit berbanding cap Avent.. part ni tak ramai yang bagi review.. tak tau lak ngape.. tapi macam best gak..


Medela : yang ni ada member suggestkan kat aku.. pun macam best.. mostly kata breastpump jenama Medela Harmony ni ringan untuk dibawa kemana-mana.. harga pun boleh tahan la.. tsk..tsk..tsk..


Unimom Mezzo : yang ni adik ipar aku yang suggest... katanya bagus plus harganya pun ok.. tak terlalu mahal.. okla untuk aku yang golongan marhaen ni.. LOL.. ramai kata suction dia tak menyakitkan.. hurmm, akan dipertimbangkan..

Tommee Tippee : yang ni tak banyak review aku dapat.. review botol susu banyak la.. bentuk botol susu jenama ni memang comel.. suke gilak!!!!




so, korang pandai² la pilih ye.. kalau nak tau lebih lanjut, better cari banyak² review.. yela, lain orang lain pandangan.. aku sendiri masih berbelah bahagi nak pilih yang mana.. semua jenama aku tunjuk ni bajet tak sampai RM200.. jimat dah kat situ.. tapi kalau rasa agak malas, belila yang electric pump.. lagi best beli la yang double pumping.. senang keje ko.. kekekeke..





notakecik : makin menjadi² selera nak tidurrrrrrrrr memanjang ni lahaiiii
Read More

Feb 5, 2014

Kekeliruan nak bersalin

Assalamualaikum wbt..


Tengok tu..nak bersalin pun nak kena keliru kan.. bukan apa, aku jadi confuse bila dengar BANYAK rumors.. siyesli, aku jadi pening.. jap kata gitu..jap kata gini.. pening arrrr..

ok, 1stly, aku memang dah buat checkup kat klinik kesihatan Putrajaya.. dan bercadang nak bersalin kat Hospital Putrajaya memandangkan itu adalah hospital terdekat selain Hospital Serdang.. ni adalah anak pertama, jadinya memang tak ada pengalaman.. tanya akak aku pun, dia dah lama sangat..

rumors pertama, kena BOOKING dulu kalau rasa nak bersalin kat Hospital Putrajaya.. padahal aku tak amik Full Paying Patient (FPP).. if tak booking, ko akan kena tolak ke hospital lain yang berdekatan.. ok, aku terpaling confuse yang ini..

rumors kedua, bukan setakat booking..tapi ko kena buat checkup at least sekali kat Hospital Putrajaya untuk mendapatkan tempat bersalin kat sana... bukan ke leceh nak buat appointment, pastu nak buat checkup kat sana..nak tunggu giliran.. phewwww...

so, semalam aku try call HPJ..call baaaaaanyak kali tak berjawab.. sudahnya aku emel je.. aku tak mengharap pun dapat balasan cepat.. tapi bagus, memang cepat dia reply emel aku.. meh aku copy paste jawapan dari pihak HPJ ye..

Salam 1Malaysia.

Puan,

Dengan hormatnya merujuk kepada perkara di atas.

2. Untuk makluman, Hospital Putrajaya tidak menyediakan perkhidmatan pemeriksaan biasa bagi ibu mengandung. Pemeriksaan tersebut hanya dibuat di mana-mana klinik kesihatan kerajaan mahupun swasta. Pemeriksaan di Hospital Putrajaya hanya akan dilakukan sekiranya Pegawai Perubatan di tempat puan membuat pemeriksaan mendapati terdapat sebarang komplikasi dengan kandungan puan dan mereka akan mengemukakan surat rujukan untuk dirujuk ke Hospital Putrajaya untuk pemeriksaan selanjutnya.

3. Sekiranya puan mendapatkan pemeriksaan di mana-mana klinik kesihatan kerajaan di dalam kawasan Putrajaya, puan tidak perlu membuat sebarang booking bersalinPuan hanya perlu datang ke Dewan Bedah Hospital Putrajaya bersama buku pemeriksaan merah jambu, jika terdapat tanda-tanda hendak bersalin. Sila hubungi talian 03-83124309 (Kaunter Klinik Obsetrik&Ginekologi) untuk sebarang pertanyaan lanjut.

Sekian, terima kasih.

"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"
"KAMI SEDIA MEMBANTU"

Saya yang menurut perintah,

--
NORVANE BINTI BASRI
Pegawai Khidmat Pesakit
Unit Perhubungan Awam
Hospital Putrajaya

No. Tel: 03-83124371


ok, dah baca?? jelas tak?? pada aku dah jelas la..tapi kalau nak lebih crystal clear, better jap lagi aku call lagi.. yela, sebab ada kes opismet husband tu memang buat checkup kat klinik area Putrajaya, tiba nak bersalin, dia kena "tolak" sebab katanya tak booking.. confuse makkk..

ataupun sesapa ada pengalaman, mohon pencerahan ye.. terima kasih..



notakecik : banyak benda lagi nak kena prepare..wuwuwuwu
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com