Jun 25, 2014

OKBB Warehouse Sales

Assalamualaikum wbt..


baca tajuk pun mesti dah tau.. biasala, dah jadi mak² ni share mende macam ni la.. 

Click for larger view.

macam best je.. tapi berbelah bahagi nak pegi ke tak.. nak shopping barang dapur..nak shopping barang anak.. mana satu ni?? kena minta pendapat Danish ni..



notakecik : kesian kat hamba Allah ni, masih belum sedar lagi.. bila anda tahu akan cerita sebenar, anda akan malu besar.. skang ni pun kami sedang berkira² nak buat laopran polis dan saman malu kat anda sebab menyebarkan fitnah kat laman sosial.. 
Read More

Jun 24, 2014

Dah jadi mak-mak

Assalamualaikum wbt...

I is mengantuk.. anak bujang bangun awal ajak borak².. kemain luas mata beliau.. aigooo anak, ur mommy terdera ni.. tapi syiok sebab celik mata je beliau tak merengek.. maklum la, perut kenyang pas menyusu..

perasaan dah jadi mak² ni?? i feel like a "bibik" bila kuar.. tade masa nak berdandan.. atau senang kata, baru nak apply krim muka, anak bujang dah merengek.. beliau rimas kalau baring.. so, jangan mulakan untuk dukung beliau, maka beliau akan rasa nak dukung je.. hambek ko mommy monster..

tapi terpaling best, orang tak kata beliau anak aku.. pernah kuar dengan akak aku dan anak² dia, ada sorang ni tegur, "ni semua kakak baby ye.." sambey nengok anak aku yang terbaring dalam troli dan tangan tunjuk aku dan anak² akak aku.. ye, troli sebab lupa bawa stroller.. so, ko rasa?? i is bangga sebab kesimpulannya dia ingat Danish adik aku.. wakakaka... ala, kebetulan je tu...

dah jadi mak² ni, aku sangat alert dengan bunyi-bunyian bayi merengek.. Danish kalau tidur, akan menggeliat laaaaaama sangat dan akan buat beliau terjaga.. tu pasal aku masih bedung Danish sampaila skang ni, time tidur je la.. so, bila bunyi "ekkk...ekkk..", aku akan cecepat tengok Danish.. padahal tak mangun pun.. even beliau gelak dalam tidur pun aku perhati.. so funny la u anak.. mommy pun ikut gelak gak..miahahaha

dah jadi mak² ni, masa tidur sangat mahal..orang kata kalau anak tidur (siang), kite tidurla sekali.. aku?? sayang wooo nak tidur.. masa tu la berdesup macam lipas kudung buat semua kerja umah.. kemas umah, basuh baju, jemur kain, sapu lantai, cuci bilik air, masak..etc..etc..malam baru nak lelap, Danish mangun.. jadi mata panda mak ko ni Danish oiii...

eh, terselit gambar anak pulak..mahap ye, Danish nak tumpang lalu.. 

dah jadi mak² ni, bergaul pun dengan golongan mak².. topik bualan pasal anak.. susu apa, pampers apa, baju baby, expo baby, petua²..terasa diri makin tua.. ye, memang la makin tua kan.. xkan la makin muda..erkkk

dah jadi mak² ni, survey barang online pun pasal barang anak.. kalau dulu beli dress, blouse, mekap, kasut, dan pape je la untuk diri sendiri dan suami, skang more tu anak.. anak baru 2bulan lebih sebok carikan baju melayu untuk raya, kasut raya.. nuuu, berlambak baju beliau kat umah.. cer kabor bilanya nak pakai?? tu pasal kena perli dengan husband, "tak nak beli baju sekolah Danish sekali ke? senang nanti nak g sekolah".. ko rasa?? pedih ulu ati aku dengor..

penat..mengantuk..letih..lesu..tak kesah la.. anak tu amanah Allah swt, jaga sebaik mungkin.. pernah mengeluh letih, cecepat istighfar.. jahatnya hati dan mulut ni.. makin hari makin seronok.. stress, sedih atau apa je, bila ingat anak, terus hilang semua rasa.. apatah lagi kalau tengok anak.. tak hengat langsung masalah lain.. memang betul la anak tu penawar.. Terima kasih Allah untuk amanah (Danish Eshan) yang kau berikan pada aku dan suami.. 

buat entry ni pun sedih dan terharu..tak sangka sangat dah jadi mommy.. =)



notakecik : mohon dibukakan pintu hati seorang hamba Allah ini.. bertalu² fitnah ko bagi kat suami aku dan kawan aku.. ya Allah, berilah beliau hidayah supaya cepat sedar akan kebenaran..
Read More

Jun 23, 2014

Kenapa ia berubah?

Assalamualaikum wbt...

aigooo..lemaunya hari ni.. ngantuk sangat.. nak kata berjaga tengah malam jaga anak tak de lak..

tadik kannn, Rara komen entry aku, tanya ngape blog aku lain dah.. so lame ehhh?? siap tanya mana blog pink² tu.. sebenornya blog cantik tu dah lama.. 2 tahun kot.. so skang kan dah jadi mak budak, kena la berubah.. gitewww..

lama dah nak tukar.. nak pakai template yang sesimple mungkin.. blog lama tu dah la ada gambar, besar gabak lak tu.. tak sesuai.. nanti sesenang je orang leh copy.. khilaf.. dedolu tak nak mikio.. skang baru ada otak.. tah pape.. 

nak upah orang design blog, tapi nanti la dulu.. macam belum ada kepentingan.. 

ok..merepek dah..nak citer pasal company annual dinner Sabtu lepas.. tapi sebab pc ni ngeng tak leh detect fon aku, maka malas.. macam tak cantik je entry tak ada gambar ni kan... 

lupa lak..anakanda kesayangan dah semakin bagus perangai dia.. bawa jenjalan pun behave je.. tapi bila mommy monster dia ni dukung, terus ngengada.. ehh, tercerita pasal anak lak.. ni untuk sesape yang nak tau la.. 




notakecik : perubahan ketara dalam hidup.. semakin alert dengan bunyi baby menanges.. naluri keibuan kan..
Read More

Jun 18, 2014

Kisah dalam wad bersalin

Assalamualaikum wbt..

ok, habis dah cerita pengalaman bersalin.. skang nak cerita pengalaman duduk kat wad bersalin.. ikutkan nak up semalam, tapi sebab hati tak keruan fikirkan anak yang duk umah pengasuh, maka tak ada la cerita ni..

masa aku dah disahkan untuk admit, maka naikla aku ke wad bersalin.. nurse tanyala nak jalan kaki atau duk kat kerusi roda.. aku cakapla masih larat lagi nak jalan.. sampai kat wad, dapat gelang.. bangga kooo.. gitu gini semua, nurse bagi no katil.. dapat katil no.36, bilik yang duk 4 orang.. rasa spesel pulak.. tapi aku dapat rasa sesuatu je..

sebelum masuk wad, nurse terangkan setiap bilik tu.. dan untuk pengetahuan korang, aku dapat bilik yang mana kes untuk bayi meninggal dalam perut.. apa ko rasa masa tu?? serba salah? takut? cuak? aku dapat rasa semua perasaan tu.. harap maklum.. aku dapat katil tu sebab katil dah penuh, yang kosong kat bilik tu je.. maka pasrah..

masa melawat tu, husband memasing ada.. yang katil sebelah aku tu parents datang dari terengganu, naik bas.. jauh tuuu..sian nengok, penat agaknya..yang katil depan lak orang sabah, yang katil sebelahnya tu orang KL je.. untuk pengetahuan, bayi mereka bertiga dah meninggal dalam perut.. yang kakak KL tu dah bersalin..

serba salah duduk dalam wad tu bila sorang..sorang tanya, "baby hidup ke?".. dan bila aku kata ye, muka diorang jadi sedih.. katanya aku bertuah, tak macam diorg.. yang Terengganu anak meninggal dalam perut masa usia kandungan 7bulan, anak no.3, perempuan..bersalin tarikh yang sama dengan aku, cuma dia pagi, aku tengah hari.. yang Sabah pun sama, 7bulan tapi anak 1st.. tak detect pergerakan baby masa pas balik dari Sabah, maybe sebab naik flight.. yang KL lak bayi meninggal masa 5bulan, anak no.8 tapi itu adalah anak yang dia tunggu sebab lelaki.. pegi checkup, tak ada heartbeat dah.. so, apa perasaan korang bila dikelilingi insan macam ni? sedih kan?

pas aku bersalin dan baby dah ada kat sebelah, diorg datang tengok aku dan baby.. akak yang KL tu menangis cium anak aku.. ya Allah, sebak sangat.. memang lama gak dia dukung, peluk dan cium anak aku.. pas dukung peluk cium, dia sambung rehat kat katil, sambil menangis.. yang Sabah tu, husband dia ketara sangat sedihnya masa tengok anak aku, "seronok kan dapat baby. saya ni tak bernasib baik" kata dia dengan muka sugul sangat².. yang Terengganu tu tabah.. masih senyum walau ayat dia, "bestkan bau baby, saya tak dapat cium..pantang sendiri je la"..

dari situ, aku belajar erti syukur sangat².. masa aku sakit nak bersalin, diorgla yang support aku..tolong panggilkan nurse untuk aku.. jadinya petang pas bersalin tu aku amik keputusan untuk tukar wad.. tak nak tambahkan kesedihan diorg lagi..

korang yang mengandung tu, kalau rasa sesuatu tu, terus pegi jumpa doc ye.. aku ni anak tak aktif gerak dalam perut, terus jumpa doc minta scan.. pastu kalau doc kata jangan buat, ikutla nasihat doc ye..

Maafla cerita ni membosankan..aku just nak share pengalaman.. tak sangka satu wad dengan diorg semua..


eh..nak kenalkan teruna idaman aku ni..Muhammad Danish Eshan..
dah 2bulan dah dia..dah kena tinggal kat umah pengasuh.. :'(


notakecik : hari ni Danish duk umah dengan ayah.. suka la dia..
Read More

Jun 16, 2014

Pengalaman bersalin part 2

Assalamualaikum wbt...

ok, bersambung kiter...tapi panjang uols,mahap kalau korang hazab nak membaca.. kalau boring,xyah la baca ye..oh ye, i is dah keje hari ni dannnn...i rindu anak bujang aiols tuuuu.. 

sebelum masuk wad tu, cik misi ada la explain pasal wad.. katil sana untuk siapa, katil sini untuk siapa, katil sinun untuk siapa.. aku angguk² je.. hati dah debar².. hubby dan mak aku teman sampaila habis waktu melawat kul 7pm tu.. pas je diorg pegi, aku blurr... sambil blurr, air mata kuar giteww.. nyampah!!! masa tu pinggang dah mula memulas.. sakit².. darah lak tak benti² kuarnya.. orang kata macam tu kembar darah.. yeke?? wallahualam..

aku sebenarnya agak rimas bila buat CTG tu.. kena baring telentang, senak gak la perut ni, rasa tak selesa.. admit tu, aku tak bawa charger fon, wassap dengan hubby pun jimat²..sudahnya sms je.. kalo guna tenet kompom lagi laju.. siap tanya cik misi charger, depa pun tak ada.. pasrah..

malam pertama kat wad, hujan guruh segala.. kengkawan dalam wad dah tidur, aku masih terpinga².. bila dah boleh lelap, nurse datang check tekanan darah dan CTG lagik.. rasanya 4 jam sekali kot.. tapi sepanjang dari masuk wad sampai malam tu, langsung tak ada check VE lagi..

punyela aku mengantuk, nurse datang check tekanan darah pun aku terlelap.. penat sangat.. sedar² dah kul 6am.. buat CTG lagi.. proses CTG ni 20 minit.. baby aku dah tentu belum bangun.. dari 20 minit jadi 40 minit.. aku menahan je senak perut.. berjela kertas hasil CTG tu..dekat kul 7am baru setel ctg.. pastu nurse datang lagi check tekanan darah.. tetibe nurse cakap,kul 7am nanti masuk ubat ye. Apa tu?? Induce la hoii.. debar sangat.. cakap kat nurse nak mandi dulu,nurse cakap tak payah,tak sempat dah.. so cuci muka dan gosok gigi je.. terus pegi bilik rawatan untuk check VE dan induce..

Sorang..sorang..kuar dari bilik tu.. ada yang ilekkk je, ada yang kuar darah, yang pecah air ketuban pun ada.. so,turn aku.. check VE still 3cm.. doc tu kemain kasar.. dia tolak2 anak aku sampai senak perut.. doc pempuan kot.. pas induce,kena baring dalam masa satu jam.. so,baring la aku.. dekat kul 9am, buat CTG lagi.. masa ni contraction makin kerap.. mujarab seyhhh induce tu.. hubby call dah sampai sepital dan aku suh naik.. temankan aku sampai kul 10..

Ko tau tak sakit contraction ni makin menjadi2.. aku sampai tendang2 ujung katil tu.. mengerang jangan cakapla.. peluh dah macam hujan, gigit² tuala takut lak kancing gigi nanti..wakaka.. check VE, 3cm loose.. aku dah tak tahan sangat,terpaksa minta nurse cucuk ubat tahan sakit.. kul 10.40am cucuk.. memang mengantuk,tapi sakit contraction melebihi rasa mengantuk..dulu orang kata macam sakit senggugut..tipu!!! lebih sakit dari senggugut.. sakit sangat²... 

11.45am,check VE.. padahal mata asek nak terpejam je.. hambek ko,dah 7cm.. nurse kalut amik barang baby dan enpon aku.. beria nurse bagi fon suh call hubby.. sampai LR kul 12.00pm.. aku cakap kat doc nak teran sebab tak tahan dah.. depa marah sebab perkakas tak sedia lagi.. sampai LR aku tak tau pun bukaan dah berapa cm sebab diorg dah suh aku push.. biasa kalau masih 7cm, bukan ke kena tunggu lagi? dah 10cm la kot tu..

Ikat CTG, dah sedia..aku push.. yang pasti sambil mengantuk.. ye,meneran sambil tidur² ayam.. rasanya aku push 4kali.. masa tu aku boleh nampak punyala ramai kat dalam LR.. yang kat atas kepala,yang kat kiri,kanan, bawah.. depa memang bagus.. bagi support suh push.. tolong gak tolak baby dalam perut memandangkan air ketuban sikit plus bacaan jantung baby dah tak cantik.. 4kali push,Alhamdulillah tepat 12.16pm baby aku selamat melihat dunia.. yang bestnya, baby nanges kejap pastu tidur.. nurse siap tepuk² baby suh bangun nanges.. kawan aku yang nurse tu kata aku cepat sangat.. 12.00-12.16pm adalah masa aku dari masuk LR sampai selamat bersalin.. yang penting, doc jahit, aku tidur.. tak heran dah sakit ke hape.. 

dengan lapar tak bekpes,datangla nurse bagi nasi dan air suam 2gelas.. memadai la nak alas perut.. tapi tak adala makan beria..yang penting tidur.. pastu diorang bagi baby,bf baby pastu sempatla wassap dengan husband, dengan adik beradik..amik gambar anak..tapi tak sempat selfie..muehehehehe

Finally, 16 April 2014 tepat jam 12.16 tengahari, aku dah selamat jadi mommy...bayi lelaki seberat 2.77kg, aku dan husband putuskan untuk diberi nama Muhammad Danish Eshan.. Danish = yang bijak dan berpengetahuan, Eshan = dalam berkah Allah.. Alhamdulillah.. moga jadi anak yang soleh ye sayang.. alamak..gambar tak sempat transfer.. next entry la ye aku lanje gambar anak..kekeke..


notakecik : hari pertama tinggalkan anak kat umah pengasuh..nangesss..semalam pun dah nangess.. wuwuwu..
Read More

Jun 3, 2014

Pengalaman bersalin part 1

Assalamualaikum wbt...


Fuhhh..lama giler tak mengadap blog.. ni pun curi² masa while anak ngah tidur dengan nyenyak.. sat g nanges, berlari la haku...

Bismillah...
kalau ikutkan due, tarikh sepatutnya aku bersalin adalah 12/04/2014..hari Sabtu.. tapi tanda² memang belum ada.. ilek je lagi.. baby pun macam keselesaan dalam perut aku yang kecik ni.. tak apala, hari Isnin (14/04/2014) ada checkup kat klinik, so bertahan lagi..

14/04/2014, last checkup kat klinik.. masa ni dah ada spot dan contraction ada sikit.. doc kat klinik terus bagi surat untuk refer terus ke labor room Hospital Putrajaya.. ok, debar dah ni.. sampai LR, makaihhh, ramai giler orang dan dalam masa, wad penuh..

buat CTG, check bukaan, scan bagai.. bukaan baru 1cm.. doc bagi surat untuk aku g HKL.. ohmaiii..tidak la.. maka aku tak nak dan kena sign satu surat yang aku sendiri sanggup tanggung risiko sebab tak nak g HKL..

maka, balik la haku laki bini..tapi tak balik umah pun, g opis husband teman dia keje.. aku sempat la round² tempat keje dia even dah banyak kali datang sana.. hurmm..

15/04/2014..bangun tidur, melepak tengok tibi dengan mak aku.. rasa bosan, aku tanam la lengkuas kat depan umah tu.. angkat² pasu bunga.. ok, dah 40w3d masih gagah.. nampak dek mak aku masa tu, memang kena sound la sedas.. tapi mujur tak nampak.. masa nak mandi tu, ada darah.. agak banyak gak la.. terus call husband, suh anta g sepital..

maka ke HPJ la kami sekali lagi..hangkut mak aku sekali.. pegi LR, buat ctg, check bukaan.. tapi tak scan punnn.. baru 2cm.. Allah..baru 2cm ke?? masa tu doa nabi yunus memang tak putus² aku baca, moga dipermudahkan..

dan kali ni doc suh gak aku pegi HKL.. overdue satu hal, dah turun tanda satu hal.. yang geramnya, wad masih penuh.. sakit jiwaaaa.. jauh kooo nak g HKL.. sesambil tunggu ambulans yang nak nganto mak buyung ni, aku dah ke hulu ke hilir mikio.. boleh ke tak kalau aku tolak lagi? jauh ke nak g sana? macam² dalam kepala otak aku ni.. dalam pada tu, aku boleh nangesss.. sebab aku kesian kat hubby dan mak aku.. fikir gak pasal diorg..

maka..nenoneno la aku ke HKL.. sampai sana, check bukaan lagi.. bukan sekali, tapi 3kali.. scan lagi.. masa scan tu, doc pasan air ketuban aku dah tinggal sikit.. so, terus admit.. masuk wad kul 3.30pm.. dengan tak makan lagi, aku menahan je.. kul 4pm, check bukaan lagi, baru 3cm.. masa ni dah kat katil.. buat CTG lagi.. depa tak bagi aku makan lagi sampai la kul 6lebih baru makan.. sian aku.. sian gak hubby dan mak aku.. pun tak makan lagi..

selamat dah admit..pertama kali masuk sepital, tidur sepital..seram sangat..wakaka.. the best part is, jumpa kawan satu sekolah kat wad.. apa lagi, berborak sakan la.. sambil check aku, sambil borak.. 


bersambung la ye..chenta hati aku dah mangun.. ajak tengok tibi... btw, ada citer menarik masa aku dalam wad tu.. sedih!!!



notakecik : entah nape kalau anak aku nanges yang beria tu, aku pun ikut nanges.. memang naluri seorang ibu macam tu ye?

Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com