Oct 31, 2014

Danish dah mula banyak makan

Assalamualaikum wbt..

tak reti nak mula acane..

Danish dah start makan.. macam yang aku cerita sebelum ni, aku dah buat banyak puree untuk dia.. puree pear, kentang, mangga dan kurma.. ehh, 4 je punn, banyak jadahnya ko tina??!! Banyak la tu, aku buat dalam satu malam je koooo.. sambil buat puree sambil jenguk anak ngah tidur..

Setakat ni, Danish sangat suka puree pear dan kurma.. kentang tu aku tak bagi pun.. sebabnya, jadi pejal sangat.. ke aku salah buat cane tah.. tapi aku dah gantikan dengan lobak merah.. yummeyhhhh.. Danish suke!! Mommy lulus.. TQ sayang.. 

aku gigihkan diri masak semua tu..kecuali puree mangga la..tak perlu rebus atau kukus, cuci bersih, kupas kulit, potong kecik² pastu lenyek dan tapis.. gigih tak aku sebab aku tak blend punn.. gigih aku terbayar hoii bila Danish suka.. siap tak cukup lagi.. 

puree pear, done! puree kurma, done! puree mangga, done! puree lobak, done!! happy me..ngeeee

Gambar dari pengasuh.. pengasuh kata ni pas makan puree mangga... muka kemain kerek.. 

yang ni lak pas makan puree kurma..pas minum susu, mentido tak hengat.. mulut nganga..kaki silang adalah trademark..

Skang ni aku dah gigih lak blend beras.. nak buat puree nasi pulak.. haaaa..pastu nak buat puree brokoli... pastu nak mix²kan nasi tu lagi.. haishh, tak sabor hemak engko ni Danish..dan paling best jugak, lepas pada sakit tu, Danish dah start kuat menyusu.. yeay!!! gumbira rasa hati.. 

pastu kan..*banyak pulak pastu*, nak tanya ni.. untuk baby 6bulan ni, berapa kali sehari ye makan.. setakat ni aku bagi sekali.. ok ka?? aku ada gak gugel..tapi belum cukup jelas.. kang kata aku malas nak gugel lak..

TQ.. =)
Read More

Oct 30, 2014

Bola Sepak Akhir

Assalamualaikum wbt...

kisahnya, pagi tadi masa otw g keje, aku dengar lagu ale ale luaskan kuasamu Johor..semalam dengar lagu tok gajah.. lagu tok gajah tu siyes aku suka sebab intronya budak kecik yang nyanyi.. alorrrr, omey angat!!

Sabtu ni Final Piala Malaysia kan.. ramai tauuu.. JDT vs Pahang..rasanya sebelum ni pernah jumpa gak, tak pasti piala apa.. untuk pengetahuan, aku orang Johor..husband orang Pahang.. makna kata, ISTERI VS SUAMI la nanti..wakakaka.. 

tapi kannn, aku tak minat bola..so aku tak sokong mana².. aku tak kenal pun pemain JDT kecuali yang dah memang pemes.. tapi biasala, husband aku suka bahan aku.. aku malas layan.. blerghhhh

tapi untuk pengetahuan korang, masa aku sekolah menengah aku, aku adalah peminat fanatik TEAM SELANGOR... wakaka.. orang Johor layan team Selangor.. ko mampooo?? aku kenal semua pemain team Selangor.. siap tampal poster diorg kat bilik.. lengkap dengan biodata masing².. ko hade?? pastu kena bahan dengan arwah Abah aku.. sikit² aku terpaksa buang minat tu.. miahaha.. 

ok..ok..bila cakap pasal team JDT, mesti ramai yang akan bahan..even aku sendiri dulu selalu kena bahan.. padahal aku tak tau pape.. kenkadang disebabkan buruk akhlak seorang peminat fanatik JDT, terus semua kena cop buruk.. ala, normal la tu.. orang kita memang suka nampak yang buruk tu..aku sendiri pun.. taksub sangat dengan team, gitula jadinya.. 

ada la orang kata, masa kalah ko keji..masa menang ko puji.. aku?? kalah ke, menang ke..aku tak kata apa pun.. okla..malas cakap banyak..yang penting Sabtu nanti aku nak amik exam.. pasal bola, aku tunggu result je.. jadi, tak ada la gaduh dengan husband.. hahahaha...

PASAL BOLA PUN NAK GADUH..tahpape..okbye
Read More

Jalan-jalan | Primaland Resort & Convention Centre Hotel Reviews, Port Dickson‎

Assalamualaikum wbt..

Aher..her..her..serba serbi salah nak cerita kat blog sebenarnya ni..

aku sambung cuti sebenarnya ikut husband pegi kursus..haaaa, gitewwww miangnya... husband aku la, racun baekkkk.. memula memang tak nak ikut, siap dah hantar dia g opis lagik.. pastu asek la kabor, "bestnya Danish kalau Danish ikut ayah.." tak tergugat ke iman dan nafsu ko??

kursus tu bertempat kat...baca je la tajuk tu, haaa..kat situ la.. panjang pulak aku nak taip.. malas kann.. tapi tidak la totally sponsored by.. kami tambah la duit.. makan pun sendiri.. peserta kursus je dapat makan free..

memula buka pintu bilik tu, rasa nak tercabut bijik mata.. humangaihhh, besar betul bilik.. katil sampai 3.. kami memang la bertiga, tapi dah sah² Danish tidur dengan aku.. meh lanje gambar sikit..

katil tu dia yang punya..erkkk

2 katil single
seeeee..ada 3katil kann.. *mahap bersepah, dah nak check out punnn*

tu pintu masuk.. 
ruang tengok tv..tapi aku pusingkan tv tu, tengok dari atas katil je.. diva sangat!!

ruang ni sebelah ruang tengok tv.. 
gambar bilik air tak ada.. tak selera lak aku nak amik gambar pastu up kat entry..wakaka.. bukan kotor, tapi tak suka.. ehh, dinding bilik air tak bersih la.. berlumut.. hurmmm.. mahap la ye..

gambar² waterpark pun tak ada.. masa turun tak bawa enpon pulak.. not bad la waterpark dia..

dan rupenya, ni dulu adalah Tiara Beach Resort.. hahaha..kesian aku tak tau... tukar jadi Primaland Resort pulakk.. satu lagi tak best, lift ada dua, tapi satu rosak.. jauh nak menapak.. ikut tangga je la.. jenuh woii dukung anak sambil naik tangga.. 

ni bukan review, saje nak kabor aku cuti lelama pegi mana.. miahahaha..
Read More

Oct 29, 2014

Fenomena AJ

Assalamualaikum wbt..
*entry draft yang lupa di"publish"kan*

Boringggg..yela,korang musti boring aku asek citer pasal AJ je.. aku bukan seller,aku cuma tolong akak aku je..harap maklum..

Kebetulan company bagi cuti start Rabu lepas sampai Ahad,so aku dan akak aku terjah la segala booth aidijuma yang terdekat.. memula g kat morib.. phewww, dengan panas terik,gigih koooo.. demi mu customer katanyaaaaa... 

Mampu?? Duduk di tepian booth sambil qc check.. berpeluh2.. ni pun masih ada jugak customer yang minta upah murah.. kakak bukan tak nak bagi,tapi mohon faham situasi berebut dan check semua tu guna tenaga..
tudung yang perlu diqc.. ada banyak lagi sebenarnya..


akak aku sibuk layan customer.. aku dah kabor, kalau ngah amik stok, jangan layan customer dulu..nanti pening.. customer pun kena la faham.. pening tauuuu


Hari jumaat lak, menjelajah ke Malaysia Vendor Festival kat PICC tu.. pepagi buta dah gerak.. sampai sana pun, banyak booth belum buka.. booth AJ je la ramai yang dah tercongok kat situ.. seller kooo..

mampu berebut macam ni?? tu pun nak minta upah RM1.. tak berbaloi dikkkk

macam ni haaaaa kami.. gigih tau..macam pengemis pun hadooo



Sabtu pulak keluar design baru black label..aku dan husband dikerah oleh kakak aku beratur untuk amik stok.. keluar la kami ke Seremban.. Sabtu je aku mampu, ahad tu akak aku, husband dia dan sepupu aku je terjah.. aku dah menyerah kalah sebab Danish meragam.. Sabtu tu ada bawa Danish pegi Darussyifa'.. kenapa?? nanti aku cerita..kalau tak malas laaaa...

so, boleh faham tak kenapa kami caj upah mahal sikit? faham tak kenapa kami tak amik upah murah? mohon faham ye.. kami bukan order kat staf dan datang kedai terus dapat.. kami beratur..berebut.. okbye..
Read More

Kembali

Assalamualaikum wbt..

i'm backkkkk... *pengsan*

aku baru masuk keje hari ni.. seminggu cuti, aku rasa macam lost track.. datang keje blurr.. drive tadi pun blurr.. nasib baik aku ingat nak anta anak g taska.. 

ramai tanya aku pegi mana.. aku bercuti.. company bagi cuti.. anak meragam.. ikut husband g kursus *syhhhhh*.. ehhh, banyak pulak..

aku bukan cuti ilekkk kat rumah.. sakit² badan ni..

btw, banyak benda nak cerita.. siap yang ada dalam draft dan aku lupa nak publish..

sekarang ni cuma bagi aku masa jenjalan kat "rumah" korang.. kalau rajin, aku komen entry² korang yang aku belum baca.. kalau malas, aku komen latest entry je.. dah ada beberapa blog yang aku ngah rajin komen.. kak ha, ewan, nas..hah, baru 3 blog?? 

okbye..
Read More

Oct 27, 2014

Masih bercuti

Assalamualaikum wbt..

Yeappp,aku masih bercuti.. tak masuk keje lagi.. cuti sejak Deepavali lepas.. wuhuuuuu..

Nape aku cuti lama sangat?? Nanti2 la aku kabor ye..
Read More

Oct 26, 2014

Tempahan Tudung AIDIJUMA

Assalamualaikum wbt..

Sticky Post

Kekanda adinda sekalian..oleh kerana kakak aku (dan aku) adalah seller tudung bawal AIDIJUMA (original), maka kami nak buka order untuk AIDIJUMA BLACK LABEL yang akan release minggu ni (25-26 Oktober 2014)

untuk pengetahuan, berdasarkan update di instagram AIDIJUMA, harga adalah RM31..


kami caj upah RM3 sahaja..tapi kalau korang beli lebih dari 10pcs, caj upah cuma RM2.. tidak termasuk postage.. 

COD adalah area :-


Kalau ada sesiapa yang berminat nak beli tudung AIDIJUMA, boleh wassap ke=> 012-2481060 (MILA)  

NI AKAK AKU..AKU TAK BOLEH LA BAGI NO AKU KAT SINI.. TAK SELAMAT DAN AKU TAK SUKA.. bila wassap akak aku, tolong mention korang kawan aku ye..

boleh juga usha IG kami => aj_mila  (IG ni baru lagi..maka tak banyak gambar)

Ni lak adalah AJ green label GEO PURPLE yang akan dijual di mobile store.. harga RM15+RM3 (upah)..


Pastu,kalau ada yang tak dapat beli design AJ whitelabel yang last week, insyaAllah kami akan amik order.. harga RM10+3(upah)..


TERIMA KASIH BANYAK YE.. =)
Read More

Oct 20, 2014

Aidijuma lagi

Assalamualaikum wbt...

Semalam sesi mencandat tudung lagi.. kali ni aku ikut..memula tak ikut la, tapi akak aku ajak sebab semalam limit, satu design boleh amik 1 helai je..maka, beratur la kami.. aku, akak aku, abang ipar aku dan sepupu aku.. nahh, semua keturunan ada.. dak Danish, anak buah aku tolong jaga..aku pun tengok² gak.. tak berani nak tinggal macam tu je..

9.30 pagi dah sampai CS Seremban.. CS pun belum buka..
buka separuh..
tuuu..ada husband tolong wife beli tudung.. kali ni lebih sistematik sebab beratur.. tak macam sebelum ni, berebut.. ni lebih tenang aman damai dan sejahtera.. wahh, gituuu..

yang budak baju biru tudung pink ngah dukung baby tu..anak buah aku..dak botak yang didukung tu Danish.. gigih Danish teman mommy dan mama dia..

masa ni aku ngah QC check kat tepi dinding.. sementara usha orang ngah Q nak amik dan bayar.. aku dah setel 1st round.. lenguh gak la kaki..


ni barisan yang beratur untuk membayar.. phewww

even penat..sakit kaki, sakit pinggang sebab mendukung dak Danish sentiasa..aku puas.. kalau dah minat, tak boleh kata apa la kann..keselurhannya, kami semua beratur 2kali..kekeke.. nak cukupkan order punye pasal kan.. kenala jaga pelanggan beb..


hurmm, tadi macam ada yang nak beli tudung AJ dengan aku.. nanti aku update apa yang latest untuk festival kat PICC nanti ye.. insyaAllah esok aku bagitau.. mana tau ada yang nak beli..stay tuned ya!!
Read More

Gembira rasa hati

Assalamualaikum wbt..

Entry sebelum tadi kan aku cakap Danish macam tak nak terima puree tu kan.. aku ni siyes susah hati kat opis mengenangkan anak bujang tu.. dah la sejak sakit tu minum susu pun payah.. gerammmmm je.. tapi tak ada la marah..

Tadi macam biasala,aku akan mesej pengasuh.. tanya keadaan Danish macam mana.. Danish tu angin dia mudah berubah.. kena waktu elok,memang elok la.. kena angin lintang pukang,memang berdukung je laaaaa...

Aku langsung lupa pasal puree.. pastu pengasuh kata puree habis,siap tak cukup lagi.. wohaaaaa,hemak gembira kemain nak oiii...
buktinyaaaaa..

weyhhh, siyes aku hepi giler.. pastu over, terus wassap husband.. husband pun suka.. well, sape yang tak suka bila anak selera makan, nak pulak makanan yang kita buat sendiri.. bukan je dengan husband, aku bersungguh cerita kat dak opis.. pasrah je la korang dengar cerita aku.. kekeke.. aku tetap berpegang pada prinsip, SAY NO TO NESTUM.. 

jadinya, bila anak berselera..aku mula asek nak google resepi puree.. pisang la..betik la..carrot la.. ehhh, lupa lak.. kepada CIK ANON yang bagi tips pasal nak buat puree kurma tu.. mekaseh ye.. bunguk gak aku, gigih kupas kulit dia padahal boleh je stim terus.. wakakaka..

ehh, ada yang tanya pasal tudung AIDIJUMA ye.. hurmm, nanti aku kabor..
Read More

Puree Pear, 1st Solid food

Assalamualaikum wbt..

menaip entry ni bakal sambil mengantuk..aku siyes penat yang amat.. macam tak ada rehat.. Sabtu keje, Ahad semalam sambung candat tudung AIDIJUMA.. beratur sambil dukung anak adalah sangat ekstrem.. kuar muscle gak la lengan..

Balik dari Seremban dan selesai cod tudung, aku dengan terujanya buat puree untuk dak Danish.. Puree pear sebabnya itu adalah feveret fruit aku.. perlu ke?? sedap, tapi nape baunya tak sedap?? hurmm.. dah alang² suap puree pear tu, kena la teruskan hingga hari ke empat.. aku follow 4 days rules..

gila gigih aku buat mende ni weyhh..anak sebok tengok tv, hemak sebok kat dapur.. 
nah sebiji buah pear..aku kukus guna periuk nasi je.. sambil tu aku ngap..ngap dan ngap lagi..pastu tinggal sikit.. LOL.. kena la topup lagi..hadoila.. masa kukus tu, baunya kurang menarik la.. pas sejuk tu, aku blendkan sampai hancur.. kendian tapis nak asingkan kot² masih ada yang berketul.. masa nak bancuh, aku buh susu sikittttt...

buat pertama kali!!!
nahhh..ciput je pun bagi kat Danish.. perangai anak aku ni, dia memang refuse segala makanan.. susah sikit.. aku kena kental la masa suap.. memula dia lama gak nak terima.. masih keliru dengan rasa barangkali.. kendian, sua je sudu..nganga.. tapi boleh pegi sikit je la.. pastu dia sembur² je puree tu.. tu belum dia tepis lagi.. sabar je la.. 

rasanya aku tak nak bagi pear..tak sedap pada aku.. kakaka.. tukar epal la pulak.. tapi jangan tak caye, aku dah siapkan puri kentang dan kurma sekali.. buat puri kurma tu memang kena double kental.. aku beli kurma yang paling lembut.. sedikit mahal la..kena gigih buang kulit dia.. dah la melekit.. phewww.. aku kukus bersama² dengan pear.. memang tak ada dalam gambar sebab kan aku kabor pear yang kali pertama tu tinggal sikit, aku topup lain..kukus sekali dengan kurma.. sambil tu rebus kentang.. woaahhhh... tangan dah macam tangan sotong.. kejap jenguk pengukus kejap jenguk periuk rebus kentang.. 

tapi kan, apsal kentang tu macam pekat giler??? likat.. aku try makan, memang la sedap..tapi risau lak nak bagi anak makan.. kembung kekgi, payoh nak menjawab kat tok laki.. 

tak apa la..apa pun, gud try Danish.. at least awak makan even sikit.. nanti mommy buat puri lobak la..kan lobak tu manisssss.. mommy pun suka, boleh join sekaki.. hewhewhew..

weyhhh, semalam anak buah aku suap eskem kat Danish.. ohoiiii, meroyan kejap aku.. mujur tak menggelupur.. dah kakak aku pun bising..kekeke
Read More

Oct 18, 2014

Mencandat tudung AIDIJUMA

Assalamualaikum wbt..

kan dah kabor semalam, hari ni AIDIJUMA ada release 7 design baru dan kuarkan semula 1 design lama.. hari ni kakak aku gigih la mencandat sotong tudung kat CS.. gigih jugakla usung dak Danish tu.. adui dui dui.. bertabah la anak omak..

Alhamdulillah hampir semua tempahan dari "pelanggan" dapat dibeli.. aku dah rasa sebelum ni weyhh, sangat rakus.. macam pirana.. aku dah la halus, kena sekeh kepala terus sengat benget tudung aku.. terlajak candat namanya tu kak oi.. 

pasni insyaAllah kalau semakin ramai yang order, aku akan buka tempahan thru blog dan IG.. tolong kawan yang mana tak dapat mencandat tudung tu.. upah pun tak ada la mahal mana.. dan jangan risau, tiada istilah jualan kombo.. so, boleh beli selai selai..

itu la akak aku..dia la pirana, dia la QC, dia la bibik..ehhh.. sian anak aku..kekeke

sesi QC..

hasilnyaaaaaaaaaaaaa....
sumber gambar dari akak aku..sempat lagik wassap.. husband dia la tukang snap.. ehh, kat sana bukan je jadi pirana, malah boleh jadi pengemis ye.. percayala.. yela, bila tudung yang kita nak tu tak cukup stok, ko akan mengemis kat orang lain yang terlebih teliti QCnya, so dia akan reject.. maka, ko dapat la tudung tu.. kekdahnyaaaa..

esok kabornya nak sambung mencandat.. aku?? ngah fikir dulu.. 
Read More

Pekena Laksa di tengah hari

Assalamualaikum wbt..

Hari ni kerja..tapi biasala, ramai yang amik leave.. aku je la gigih keje memandangkan minggu lepas dah banyak hari cuti..anak tak sihat.. 

tadi pun minta tolong sepupu dan kakak aku jaga dak Danish.. husband keje gak, ada karnival kompleks kejiranan kat P16.. masa nak bawa Danish ke umah kakak aku, kemain dia nanges.. alahaiii, luluh hati hemak ni tengok.. duk dalam baby car seat pun tak hendak.. so, drive sambil memangku Danish la.. perlahan mungkin aku drive, dan mujurla umah kami dekat sekangkang kera..

tengah hari tadi tukar selera..boring kooo makan kat kantin tu.. bukan kerek, tapi kalau dah hari² lauk dan sayur mayur yang sama, kembang anak tekak.. plan la dengan budak² opis nak makan laksa dan cendol.. uiiiii, nyamannya.. tak sedar diri ni batuk lagi..

laksa in the house yooo..

memang sedap..aku ni kalau ikutkan hati, nak je hirup kuah dia sampai licin.. tapi kensel niat, tekak masih tak sihat.. sabar je la.. nama kedai ni, Redup Rimba Corner kat Tasik Cempaka, Bandar Baru Bangi.. nak tau lebih lanjut, terjah blog kawan opis aku ni... KAK NORMA.. 


ok..sekian.. 
Read More

Oct 16, 2014

Setengah tahun berlalu

Assalamualaikum wbt..

16 Oktober 2014..genap sudah usia Danish 6 bulan.. cepatnya betul masa berlalu *ayat klise*.. siyes, aku rasa macam cepat.. sakit masa bersalinkan dak Danish macam tak hilang lagi, tau² dak Danish dah besar dah..even saiz dia tecit je..

6 bulan aku dah berjaya jadi seorang mommy yang mungkin baik untuk Danish.. Dalam tempoh ni, macam² Danish dah pandai.. dan paling tak sabar, nak suap Danish makan.. haishhhh, tak sabor mak engko ni.. tapi ada la try bagi kurma, Danish macam terkejut.. dia luah balik.. maybe tak boleh tergesa² sangat nak bagi dia makan.. slow² ye sayang.. mommy akan pastikan awak dapat yang terbaik..yeay!! teruja koooo.. biarla saiz anak aku kecik tak macam anak orang lain..biarla berat dia sikit pun..janji dia sihat dan aktif..

sekarang dah banyak akal.. asal ayah dan mommy duk sama² dalam kereta, Danish ingat nak berjalan.. semalam husband yang hantar pegi keje, biasanya drive sendiri.. macam biasala hantar Danish ke pengasuh.. nanges pulak dak botak ni.. adui dui dui..bukan nak berjalan la sayang oi... dan malam tadi, baru nampak Danish betul² aktif macam sebelum dia sakit hari tu.. lega sangat.. awak demam nak berganti bulan ye.. yela, orang kan suka kata macam tu.. aku ikut je la..

hurmm..tadi aku macam lancar je nak menaip entry ni, pastu terus lupa..lahaiiii.. 


moga Danish sentiasa sihat..aktif..jadi anak yang soleh..pengasih.. hormat orang tua.. kacak.. lembut hati.. semua la yang baik², ayah dan mommy doakan untuk Danish.. ayah dan mommy mungkin tak dapat bagi kekayaan harta.. tapi insyaAllah ayah dan mommy akan beri kekayaan kasih sayang dan senang seadanya.. 

alorhhh, sebak pulak.. tsk..tsk..

bila tengok Danish dah mula aktif semula..aku siyes lega+sebak sangat.. sakit menimpa Danish tu menunjukkan yang Allah swt nak menguji aku dan suami.. nak tengok sejauh mana kita dapat menjaga amanah-Nya.. semampu mana kite dapat menghadapi ujian.. sesungguhnya ujian adalah TARBIYAH dari Allah swt.. adakah kita bersabar ataupun sebaliknya.. Kesenangan yang datang selepas kesusahan adalah NIKMAT dari Allah swt...

we love u sayang!! ♥♥
Read More

Oct 14, 2014

Perihal jaga anak

Assalamualaikum wbt..

Masa kat ER hari tu, aku dapat soalan cepuemas perak gangsa tembaga lembing keris modenas.. bengang gak sebab kena tembak balik pas jawab soalan tu..

Doc yang check Danish tanya, anak hantar ke mana.. aku kabor la pengasuh.. then soalan dia, "dalam satu minggu, brape hari pengasuh jaga dan berapa hari aku jaga untuk tempoh masa yang lama".. kalau dah aku kabor hantar ke pengasuh, dah tentu 5 hari pengasuh jaga, 2 hari aku jaga..

Sinis je dia cakap, "Puan kena lebihkan banyak masa untuk jaga anak..jangan terlalu harapkan pengasuh.. nanti kite tak tau perkembangan anak kite sendiri".. pastu mula bagi ceramah, "kite tak tau macam mana pengasuh jaga..dan kite tak tau perkembangan anak.. anak sakit pun tak tau apa punca.."

Ewahhhh, terbaekkk ko punya ayat.. ok,aku ibu bekerja walaupun bukan kerjaya hebat.. aku kerja 5hari seminggu, Isnin-Jumaat.. Sabtu kenkadang keje gak..tapi tak selalu la, sebulan tu sekali atau 2kali Sabtu je.. takkan aku nak buat permintaan kat company mohon pendekkan hari bekerja.. dari 5 hari bertukar kepada 3 hari, maka lebih 4 hari boleh jaga anak sepenuh masa.. gitu ke doktor?? 

maybe doktor ni belum kawin, tu pasal sesedap oren tembak aku.. aku kalau tak alert pasal anak, aku biar je la dia sakit, tak payah pegi hospital.. bila aku alert dan bawa anak ke hospital, dia kata demam baru 3hari, masih awal lagi.. pulak.. 

aku kerja untuk bantu suami..untuk kelangsungan hidup.. sedangkan pak men gaji besar pun ikat perut, apatah lagi aku golongan miskin tegar kat bandar ni.. jadi bukan aku suka² nak hantar anak ke taska.. sekurang²nya aku pick up anak tiap² hari.. bukan macam sesetengah golongan ni yang hantar ke pengasuh seminggu terus dan amik weekend.. ye, memang ada yang macam ni.. seminggu sekali amik anak.. aku ni at least malam masih bergomol dengan anak..

pastu nak OOT jap, pasal menyusukan anak sampai 40 minit dan kena kecam tu.. yang kecam tu memang terlebih mabuk agaknya..belum kawen ye? patutla sumbak otok..

kannn, hasil membebel terus keluar topik.. lari tajuk terus..wakakak.. siyesli aku sentap giler dengan kenyataan doktor.. tak patut rasanya dia kata gitu.. nasibla dia doktor yang rawat Danish, aku diamkan je.. kasi senyum kelat sikit walau dalam hati sebal sangat..



notakecik : dah berjangkit batuk dan selesema pulak aihhhh
Read More

Anakanda masih belum sihat

Assalamualaikum wbt..

Ye, anak aku masih belum sihat sepenuhnya.. sejak Khamis lepas..aku pun bercuti dari Khamis lepas gak.. tapi semalam dah start keje dah..

Pagi Khamis tu hantar ke taska macam biasa even aku dah perasan Danish nampak tak sihat..aku cuba la ke ofis dulu, minta cuti dari bos pastu balik.. tapi tak sempat sampai ofis, pengasuh dah mesej kabor Danish muntah dan batuk².. terus hemak buat uturn.. tapi tak terus ke klinik.. husband ada keje pulak..tak boleh balik lagi..petang baru ke klinik.. batuk berkahak, demam dan flu sikit.. 

Jumaat, aku dah bersiap nak g keje..tapi kensel bila anak duk merengekkkk je.. kalau korang, sampai hati ke tengok?? pastu bila nampak makin teruk, aku terus ke KK.. buat neb kat KK.. tiba malam tu, Danish langsung tak bermaya.. tak ada perubahana.. sebelum tu doc dah bagitau, kalau Danish sukar bernafas, terus bawa pegi hospital..dan aku sentiasa pantau Danish..

Sabtu. kul 3.30pagi, Danish bangun..merengekkkkkk.. batuk tu jangan cakap la.. pastu badan dia panas.. tapi nafas masih ok.. kul 5.30pagi, Danish terjaga lagi...kali ni nafas Danish makin laju.. pastu berlekuk dada dia.. hohoho, hemak gusar.. bagi susu, lelap jap je..sambung merengek balik.. apa lagi, terus ke ER Hospital Putrajaya.. Neb 2 kali.. X-ray.. amik darah.. aku dari lapar dan mengantuk terus segar bugar.. 

aku cerita kat doc yang Danish ada mandi kolam Isnin tu, pastu ada tertelan air.. Doc kata tertelan air tak apa, jangan air tu masuk hidung..efek kat paru² dan boleh sebabkan asma.. lagi satu, tak semestinya itu punca dia demam.. kat taska memang ada budak demam batuk dan selesema.. Doc suruh buat X-ray, nak tengok paru-paru dia.. dan Alhamdulillah, dari hasil x-ray tu, paru-paru Danish ok.. pastu amik darah lak.. fuhhh, yang ni siyes aku tak sanggup.. cucuk kat tangan tu woiii.. tapi heran, Danish tak nangis pun.. maybe dah tak larat sangat badan dia, nak jerit nangis pun tak lalu.. redha je.. dan sekali lagi, Alhamdulillah darah dia ok..sel darah putih normal.. paling aku lega, tak perlu admit ward.. 

tiap kali nak tidur, bacakan surah al-fatihah, surah 3 qul dan ayat kursi.. bergilir² aku dan husband riba Danish.. sampai ada satu malam tu, Danish tidur beriba aku dan aku cuma tidur bersandar..macam pantang orang bersalin.. sakit belikat ni jangan cakapla.. tak apa, demi anak.. paling best, aku nanges masa Danish duk merengekkkk je tu.. tak sanggup nak dengar dan tengok..

Semalam, checkup bulanan.. alhamdulillah badan dia dah kuat.. cuma batuk dan kahak je la kacau.. benci betul aku dengan batuk dan kahak tu.. berat badan Danish turun.. tak apa la sayang, dah sakit kan.. masa sakit pun susu tak berapa nak..takkan nak paksa.. 

Hari ni, Danish nampak sihat..batuk still ada.. aku tak tau dah macam mana nak hilangkan batuk tu.. Garlic oil? Steam and cupping? petua bawang merah? haaa, apa lagi? aku buat dah semua tu.. ikutkan hati, rasa nak g klinik untuk sedut kahak dia je.. tapi tu antara sanggup atau tak je la.. atau mungkin tu jalan penyelesaian yang terakhir.. yeke?? 

so korang, ada petua tak.. atau ada tak pape cadangan macam mana nak bagi hilang batuk dan kahak Danish tu..

luluh hati tengok anak asek merengek macam ni.. aku jadi flat sangat bila anak sakit.. tapi nak tak nak kena kuat gak..

Read More

Oct 13, 2014

Alert hemak-hemak semua

Assalamualaikum wbt..

saja nak share untuk yang belum tau dan nak tau..













Plss spread to others..TQ

notakecik : ginila peel aku skang..dah hemak² sangat..suka nawwww survey ekspo..
Read More

Customer Service KK Dengkil

Assalamualaikum wbt..


aku baru ada masa jenguk blog hari ni.. baru masuk keje hari ni sebab cuti dari hari Khamis lepas.. Danish tak sihat, badan sangat lemah..ok, yang tu nanti aku cerita.. ni aku nak cerita attitude customer service KK Dengkil bahagian pesakit luar.. bukan nak kutuk atau apa, cuma nak tegur sikit..

Aku cuti hari Khamis pun kira macam cuti emergency.. tetiba pengasuh mesej Danish muntah²..aku pusing balik, petang tu anta g klinik swasta dulu... dapat ubat.. esoknya tak kebah lagi demam dan batuk dia dan kahak still banyak, jumaat tu aku ke KK Dengkil..

Sampai KK Dengkil, memula g klinik ibu mengandung dan kanak²..tapi diorang kata doc cuma sorang, takut lambat..so ke bahagian pesakit luar.. sampai sana, terpinga² gak la sebab tak pernah masuk.. cari² kaunter pendaftaran.. masa nak daftar, jujur cakap aku memang tak bawa surat beranak atau mykid.. ko rasa, dah kalut gitu ada tak masa nak geledah laci dan cari.. tapi beg diapers Danish yang aku bawa memang sentiasa ada buku rawatan dia.. so, sama je kan??

kakak kat kaunter tu tanya surat beranak akau mykid..aku ni cakap la tak bawa, cuma bawa buku sambil tunjuk kat dia.. tau tak reaksi dia?? MENDENGUS PASTU MATA DUK MACAM TAK PUAS HATI dan cakap kat dengan nada yang pada aku kurang sopan dan tak mesra, "LAIN KALI KALAU DATANG SINI BAWA SURAT BERANAK ATAU MYKID YEEE" (sila baca dengan intonasi macam orang tak puas hati + sedikit perli).. paling menarik, dia tak senyum pun.. 

Cik kak, nasib baik saya tau yang daftar..kalau kena kat husband saya, memang kena sound dah.. akak duduk kat kuanter tu, mohon beri layanan semesra mungkin dan dengan senyuman..ni sikit pun tak senyum, pastu nada nak tinggi..ayat tak puas hati.. sebab apa aku kata kalau suami aku yang daftar memang dah kena sound?? sebab husband aku keje kat kaunter gak..hari² gak layan kerenah orang.. itu belum lagi dengan panggilan yang macam².. dia tau etika kerja kat kaunter macam mana.. so, jangan nak bersungut sangat.. tak nak ramah dan tak senyum tak apa, tapi bila bercakap tu tolong dengan nada yang bersopan santun.. aku lupa pulak nak baca piagam pelanggan.. 

Sabtu aku ke ER Hospital Putrajaya sebab Danish sesak nafas.. dan aku sekali lagi tak bawa surat beranak tau mykid.. tak perlu tanya nape aku tak bawa, kecemasan beb..kecemasannnnn.. tapi elok je masa daftar.. "Sorry..saya tak bawa surat beranak atau mykid dia, cuma bawa buku rawatan..tak apa ke??".. dan tau apa nurse tu jawab.. "Ehh, takpe²..ni pun boleh.." sambil senyum.. even dia pakai face mask, aku pasti dia senyum.. 

Beza kan kedua² kes ni.. masalah sangat ke dengan buku rawatan tu.. masih ada tertulis NAMA ANAK, NO SURAT BERANAK, NO MYKID, ALAMAT, NAMA IBU kannnnn.. apa masalahnya?? oh ya, masalahnya adalah kakak customer service tu.. 

aku buat entry ni bukan nak kondem..bukan nak burukkan mana² pihak.. cuma nak bagi kesedaran.. yang datang ke klinik tu orang sakit..bila dapat layanan macam tu, akan bertambah sakit tau tak.. aku memula sakit hati, tapi bila dapat layanan yang bagus dari nurse dan doktor, terubat gak la bengkak hati aku ni.. memang nampak benda ni simple..macam tak penting..tapi bagi aku ni penting.. duduk kat customer service tapi kalau garang, baik duduk tempat lain.. okbye
Read More

Oct 8, 2014

Cuba-cuba masuk air

Assalamualaikum wbt..

Puas dah aku gelak pasal ramuan nasi kangkang.. LOL...

Memandangkan Raya Haji aku tak balik kampung, maka berjimba bershopping..syurga uols sebab lengang.. Isnin lak bawa askar mandi kolam.. port biasala, tempat keje husband.. aku memang dah ada niat nak reg Danish untuk kelas renang.. waaaa, advance sangat.. sebabnya, aku tengok dak Danish ni adalah suka sangat time mandi, suka main air.. 

Masa dah bawa askar² mandi kolam, Danish cuma perati je budak² mandi kolam.. sepupu aku dukung la, usha air.. pastu akak aku try masukkan kaki.. memula macam tanjat boboi gitu.. lelama terkuak² pulak kaki dia.. hamboihhh
cilok je gambar dari IG..maleh nak edit²

kemain suka dapat pegang air..pastu cepuk² air tu..percik kat muka, terus gelabah.. masukkan badan, terus kuak², muka ada senyummmm.. 

tapi yang tak bestnya, malam tu batuk²..puncanya, tertelan air.. hurmmm, ada la budak² kat situ suka lak nampak Danish.. tak kisah pun nak dekat² agah Danish..tapi bengang bila dia tepuk air tu terkena muka dan masuk mulut Danish.. menangisla si Danish tu sebab pedih air masuk mata..tertelan air lagi.. nak marah, anak orang pulak.. Grrrrrrrr... sudahnya, hangkut Danish naik terus.. semalam Danish memang batuk teruk.. dalam pada batuk teruk tu, kahak habis kuar.. legaaaaa..
Read More

Oct 7, 2014

Niat Jahat

Assalamualaikum wbt..



Terkejut beruk aku tengok benda ni..sengal gak la..



adoi, gambar eksiden lak dengan column..lantak la, saje nak bagi jelas..


miahaha..aku ni dah lama giler tak up entry resepi..tetibe ada google ramuan nasi kangkang.. keji sangat niat tu.. geli beb, geli!!! nampak sangat ada niat jahat nak menasikangkangkan orang.. kawan syaitan.. bahana betul la manusia ni.. aku ni jahat, tapi tak ada la perangai keji nak buat nasi kangkang pastu siap kongsi ramuan lagi.. okla, nak sambung gelak.. zaman serba canggih pun perangai masih kuno.. dasarr!!!
Read More

Terapi mandi

Assalamualaikum wbt..


Bila aku nampak kat tv ke, sokabor ke..ada je itik dalam besen mandi baby kan.. aku kan suka terpengaruh, jadi aku beli gak sekeluarga itik untuk Danish..dengan harapan beliau duduk tenang melayan itik tika mandi..

Ahad lepas, aku dan husband teruja tengok itik² kunen, terus beli.. pastu aku try la buh dalam besen..


hah, beginila.. semua sekali ada 6ekor, tapi buh 4 je..
nampaknya Danish tak teruja langsung..danish hanya teruja dengan air.. dia tepuk² air tu..itik terhoyong hayang terkena ombak buatan Danish..ish..ish..kesiannnnn




notakecik : jangan sangka orang baik tu baik selamanya..bila datang perangai iblis dia, nahas..kawan boleh jadi lawan.. *duk satu dept tapi tak bertegur sapa*
Read More

Oct 4, 2014

Mood Raya

Assalamualaikum wbt..

Esok raya ye.. aku tak balik kampung.. husband keje.. raya di perantauan je la kekdahnya *perantauan la sangat*

duk umah membelek anak.. plan nak masak apa esok.. kononnya nak masak rendang ayam, kuah kacang, nasi impit.. tapi tengokla sebab rasa macam nak jenjalan.. lama kami 3 beranak tak jejalan.. takat shopping tu je la.. last pun raya puasa lepas, g PD..

Semalam ada dapat voucher dari company..boleh la shopping barang anak..murah rezeki Danish.. 

ada sesape buat korban ke tahun ni? jangan kesian pulak tengok lembu tu kena sembelih ye.. aku plan nak buat tahun depan.. wahhh, tahun ni pun belum habis raya sebok tahun depan kan..wakaka..

kepada semua, SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..hati² balik kampung ye..
Read More

Oct 3, 2014

Biarlah, itu anak kita

Assalamualaikum wbt...

Aku sebenarnya tak tau nak update apa.. ni cuma entry suka-suka.. tara suka kalu, tekan pangkah saja..

Anak suka menempel dengan engko?? Anak sangat mengada bila engko ada?? itu biasa beb.. aku ni memula duluuuuuuu, terkejut..tak biasa dan pernah terdetik dalam hati, "kenapa la Danish macam ni?".. Ya Allah, jahatnya otak dan hati aku..

aku ni skang, bila ada yang mengeluh kata anak asek nak mengempeng (menempel) kat emak je, sedih weyhhh.. anak ni cepat tau besar.. patutnya, masa baby la kita beri tumpuan sepenuhnya.. biarla nak menempal macam mana sekalipun, biar.....itu anak kita.. nanti dah besar, ko akan rasa menyesal sebab mengeluh..

aku ni bila tengok balik gambar dan video Danish masa merah, aku sebak.. alahaii, cepatnya la Danish besar.. masa kecik tu aku suruh sangat Danish cepat besar.. gila kan.. dah besar suh kecik, masa kecik suh cepat besar.. rindu masa dia merah..masa masih pakai mittens.. comel gila!! dan aku pernah pakaikan Danish mittens sebab rindu masa tu.. tapi Danish cabut..hahaha..

anak mengada² masa kite ada?? masa dengan orang lain ke, pengasuh ke..anak ok je?? tak apa.. biar.. ko tinggalkan anak kat pengasuh dekat 12jam.. ni untuk parents yang bekerja ye.. macam aku, sebelum kul 7pagi dah hantar, amik kat taska 6.30ptg lebih.. kirala, dekat 12jam kan.. kat umah tu la anak nak manja, nak mengada, nak dukung, nak meleset, nak bergurau..pastu kita marah kata,*contoh ayat*  "Mommy penat balik keje, awak buat perangai".. sadis tak?? kalau yang belum faham, kompom buat tak tau.. kalau anak dah besar, mesti kecik hati..

jujur, aku pernah cakap macam tu.. masa tu setan berjaya rasuk aku.. pastu terus sebak.. rasa bersalah sangat².. pastu aku nekad, jangan sesekali kata penat bila dengan anak.. anak tu amanah ye.. kalau ko dah mengeluh, bagi je anak tu kat orang lain..yang lebih memerlukan anak..

aku bukan nak kata aku emak yang bagus..tidak.. tapi aku sendiri susah hati nak tinggalkan anak aku even dalam rumah.. masak aku bawa, nak mandi aku tunggu dia tidur..sikit² jenguk.. jemur kain aku dukung.. sengal jugak la pinggang ni, tapi apa kisah..ANAK kann.. 

jangan mengeluh ye..anak kita tu..

ohoiiii..sebak pulak buat entry ni..
Read More

Oct 2, 2014

Daftar dan dapat sampel percuma dari Drypers

Assalamualaikum wbt..

Patutnya semalam up entry ni..tapi sebab aku bz dan hari ni pun petang baru free, update la walau lambat.. tapi update pasal minyak boleh lak kannn...hahaha..

Semalam dapat sampul ada tertera logo Drypers kat situ.. yeay!! sample pampers dah dapat.. memula ingatkan tak dapat sebab sebelum ni cuma dapat beg comel je.. tak lama kemudian pihak Drypers ada anta emel, sedang dalam proses katanya..

taraaaa..dapatla 4 keping.. TQ Drypers..

puas suh Danish senyum dan buat peace..dia langsung tak nak layan... LOL

ok..hari tu ada yang tanya macam mana nak dapat beg comel tu kan.. sebenarnya sekali la dengan sampel percuma ni.. kalau korang preggy, ada baby, ada anak besar sikit..boleh daftar ye.. meh aku ajar kalau sesape tak tau..

Pertamanya, masuk web Drypers Malaysia.. klik SINI..
Klik kat Nak Sampel Percuma (yang aku petakkan merah tu)


ni korang kena pilih nak Drypers yang macam mana.. aku pilih Wee Wee Dry.. kalau belum bersalin, pilihla newborn.. kalau nak selamat, pilih saiz S sebab sampel ni lambat dapatnya..


Pastu pilih la ko nak saiz Drypers yang mana.. ingat ye, dapat lambat..


bila korang dah proceed dengan TERUSKAN..akan ada pendaftaran ni.. daftar je la.. daftar berdasarkan keadaan ko skang.. maksudnya kalau sedang mengandung lain, baby lain, kanak-kanak lain.. jangan lak belum bersalin korang pilih baby, kang kena letak nama anak dan tarikh lahir tak tau pulak..

ok..jelas tak korang semua? kalau dah jelas..sila la daftar ye.. aku ngah kumpul point ni.. saja la suka² kan.. sesejak ada anak ni cuma fikir keperluan anak je.. okla, selamat mendaftar uols..
Read More

Alkisah petrol naik 20 sen

Assalamualaikum wbt..

Salam 20 sen semua..

aku nak up jugak entry pasal pengurangan subsidi minyak ni..bukan kenaikan harga minyak tau.. heyy, minyak tak naik harga, cuma subsidi dikurangkan jewwww *sambil juih² bibir*

bila ramai orang marah, nanti ramai yang bijaksana bijaksini yang bagi hujah.. KONGSI KERETA.. NAIK PUBLIC TRANSPORT.. NAIK BASIKAL.. NAIK MOTOR..

kalau dari sudut pandangan dan situasi aku la kan, boleh belaka semua tu..tade hal la.. small matter orang putih kabor..

KONGSI KERETA - boleh sangat..kebetulan aku duduk satu taman dengan akak aku, keje pun satu tempat.. boleh share kereta pegi dan balik..tapi pegi gelap balik pun gelap la..bila gitu, amik anak pun lambat maka taska akan cas OT.. gitu kekdahnya.. sebabnya akak aku selalu keje lebih masa, aku lak melangut tunggu.. macam tak guna gak kaedah ni.. kurangkan kos minyak, tambah kos taskaaaaa

PUBLIC TRANSPORT - pun boleyyyy.. dari rumah nak ke jalan besar tu jalan kaki... tunggu bas dari Banting ke Putrajaya.. Pastu dari Putrajaya Sentral ke Presint Diplomatik..sampai situ naik teksi.. maka kena kuar dari rumah kul 4 pagi.. tambang teksi pulak mahalllll.. 

MOTOR - pun boleyyyy.. tiap hari dari rumah ke tempat keje ulang alik jarak perjalanan 60km.. mau patah pinggang..  bukan alasan.. tapi agak bahaya untuk wanita naik motor sejauh itu.. dengan lori pasir, lori siput, lori tanah merata..pastu nanti makin kerap kena servis motor.. sekali servis mau seratus lebih..  akan dipertimbangkan...

BASIKAL - yang ni pun kena kuar rumah kul 4 pagi.. naik turun bukit ni boleh menyebabkan aku hilang upaya nak mengayuh gamaknya..

tau tak bila harga minyak naik, secara AUTOMATIK SEMUA HARGA BARANG PUN IKUT NAIK.. moh lerr balik kampung berkebun.. tumpang rumah mak.. nanti sikit masa lagi tol pulak naik.. syabas la gitu aku ucapkan.. sekian hujah saya.. terima kasihhhhh...

Read More

Oct 1, 2014

Pengasuh taska

Assalamualaikum wbt..

aku curi masa jap up entry ni..sebab aku tak tahan bila baca kes baby meninggal kat taska tu.. alasan paling best, kata budak tu demam.. aku rasa nak lempang laju² je pengasuh tu..

aku ada pengalaman kurang menarik nak share..sebelum ni dah share kat grup Mommy To Be kat facebook.. bukan la aku kata anak aku kena dera ke apa..tapi aku serik sebab cari pengasuh main tangkap muat.. maaf, aku memang cerewet nak lagi bab anak.. 9 bulan aku bawa dalam perut, bersalin susah payah..last² bila orang lain jaga macam tu jadinya.. tak tau la, maybe aku je lebih²..

2 bulan tempoh aku cuti bersalin..naik keje, 16/06/2014, Isnin aku hantar anak ke pengasuh.. dalam kul 9 lebih aku call nak tau Danish ok ke tak.. langsung tak berjawab..aku tak sedap hati.. yela, nak tau Danish macam mana.. dahla masa tu Danish tersangatla susah nak minum susu botol..Danish lebih suka direct feeding.. tapi aku fikir positif, maybe dia sibuk dan nasib baikla hari tu aku halfday sebab Danish ada check up.. kul 1 lebih aku amik Danish.. aku serbu masuk umah dia, kalau ikut tunggu je la kat pintu kan.. aku tak nak sebab nak tengok keadaan Danish.. Amik Danish dan terus keluar.. masuk kereta, husband ada nampak lebam kat hidung Danish.. sikit je..tapi hati parents mana la yang tenang nampak macam tu kan.. aku positifkan diri lagi.. aku ada amik gambar, hantar kat grup wassap family..mak aku tau terus call.. see, nenek pun susah hati..

Esoknya (Selasa), hantar macam biasa.. aku call pengasuh dari pagi sampai ke petang, langsung tak berjawab.. mesej dan wassap tak reply.. hoi, marah betul aku.. husband aku terus kuar ofis kul 4 dan amik Danish, datang secara mengejut.. pastu pandai pulak wassap aku nape amik Danish awal tak kabor dia.. dah ko yang tak nak jawab call, mesej tak balas..salah aku?? aku perasan Danish macam moody sangat.. positifkan diri lagi walaupun hati dah sebal sangat..

Rabu, husband aku cuti..dia kata nak jaga Danish.. tak ikhlas nak hantar Danish ke pengasuh.. dengan attitude dia macam tu, memang payah.. kalau jadi pape kat anak, tak tau la dia contact parents ke tak tu.. 
Khamis, akak aku cuti..dia rela hati jaga Danish.. aku lega sangat.. aku memang tak boleh cuti.. 

Jumaat..aku terpaksa hantar Danish ke pengasuh lagi.. sungguh berat hati sangat².. dalam masa sama, aku dah deal dengan mak aku minta tolong jagakan Danish untuk seminggu je sebab Julai dah ada pengasuh baru.. dalam diam aku cari pengasuh lain sebab aku tak tenang.. Jumaat tu hantar Danish macam biasa.. dan mujur akak aku cuti setengah hari.. tengah hari aku cakap nak amik Danish sebab akak aku kata nak tolong jaga Danish.. masa sampai rumah pengasuh, macam biasa aku serbu masuk.. terkejut bila nampak Danish meniarap.. pengasuh kata dia baru nak tidurkan Danish.. hello, anak aku tak pandai tidur meniarap.. aku sendiri tak pernah ajar dia tidur meniarap.. paling² pun mengiring je.. nape pepandai buat macam tu? nape tak tanya aku apa yang boleh apa yang tidak? nape?? nape??? lepas angkat Danish dan keluar, aku kata la mungkin aku tak hantar ke situ dah.. terima kasih bla..bla..bla.. esoknya aku tengok dia block aku kat wassap.. ko dah kenapa?? 

ok..sejujurnya aku tak ada la marah sangat... cuma terkilan sebab dia macam tak ada ciri² nak jaga anak aku seikhlas hati.. apa la salahnya jawab fon tu.. kalau terlalu bz, balas la wassap aku.. lambat pun tak apa, janji bagitau aku pasal Danish.. aku takkan cerewet kalau orang tu senang bawa bincang.. maksudnya, tak perlu aku yang tiap masa tanya pasal anak.. maybe nanti korang kata, "ramai kot budak yang dia jaga..".. tidak, 5orang je termasuk anak dia sendiri.. berbanding pengasuh sekarang, 8 orang..

dan syukur alhamdulillah, pengasuh Danish yang skang sangat ok.. aku hantar ke taska kat taman rumah je.. sangat² ok.. belum sempat aku tanya, dia dah wassap dulu bagitau aktiviti Danish.. kadang² hantar gambar.. tiap kali amik Danish, dia bagitau Danish macam tu..macam ni..buat itu..buat ini.. ini yang aku nak.. ini baru betul ciri pengasuh.. bukan jaga anak orang semata nak duit atau sebab lain.. tapi sebab sayangkan kanak².. sebab ikhlas hati.. sebab ada rasa kasih dan sayang.. sebab ada naluri keibuan.. 

aku bukan nak burukkan atau nak lebihkan mana² pihak.. aku buat entry ni atas dasar rasa prihatin.. aku nak bagi nasihat kat korang yang ngah preggy dan dalam proses nak cari pengasuh.. kalau boleh, korang interview dulu.. tengok keadaan rumah, keadaan diri pengasuh, interview macam mana dia jaga anak yang skang.. macam² lagi la.. banyak faktor kena selidik.. itu anak kita.. pasni mesti ada yang kata, "macam tu, benti keje je la..jaga anak kat umah".. yela, cakap memang senang.. 

ingat ye, nak yang elok..biar berkorban lebih sikit.. buatla muka tebal soal selidik orang tu.. sebak tau buat entry ni.. sebak dengan nasib baby dan kanak² yang meninggal kat tangan pengasuh.. kes dera lagi.. Allahuakbar...


notakecik : suka sangat cakap besar.. 
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com