Dec 8, 2015

Rokok dan Perokok

Assalamualaikum wbt..

Salam Disember semua.. dari sehari ke sehari blog aku makin suram..helok dikuburkan je sebenarnya ni.. hmpppphhh.. *mengeluh comel*

aku bukan perokok mahupun pembeli rokok.. cuma nak cerita sikit pasal SEGELINTIR perokok ni.. geram, menyampah, sakit hati, benci semua bergabung.. 

last week ada singgah gerai buah ni.. ralit la duk pilih jambu batu dan jambu air.. alerrr, buah potong la, kan dalam bekas yang diorg buh ais tu.. habis je memilih dan belum sempat bayar, datang sorang lelaki ni, kat jari terkepit rokok, dan dengan tangan yang ada rokok tu la dia sebok pilih buah.. apa perasaan korang?? buah-buahan tu dah kena perasap baekkk punye.. cantik punya perangai.. 

nak merokok tu lantak korang, apatah lagi nak makan rokok tu..dialu²kan.. tapi jangan la buat onar macam tu.. belum lagi yang duk memilih lauk sambil bawa aksesori di jari tu.. dah macam bomoh bawa kemenyan pulak aku tengok.. 

even ada certain kedai makan dah buat warning sesiap kat tempat lauk pauk tu, ada gak yang benak.. salah ke hisap bagi habis dulu rokok tu baru ko amik makanan.. biadap tau, biadap???

hormat la sikit dengan orang sekeliling.. tu yang kite nampak, boleh la elak.. kalau tak nampak, dah makan makanan tercemar.. mujur asap tau, kalau habuk rokok tu berguguran, naya je dapat lauk free..

ok, nak sambung buat keje.. nanti update lagi, itu pun kalau rajin.. okbai..
Read More

Nov 27, 2015

Spoil Anak | Mainan & Belajar

Assalamualaikum wbt..

Bila terbaca pasal cara didikan Datuk Alif Shukri Terlajak Laris tu, aku agak tabik la.. siyes tak sangka orang kaya treat anak macam tu.. ada la certain cara dia tu aku apply kat Danish.. bab membeli mainan, seumur hidup Danish, sekali je aku belikan mainan kat Toy R Us.. itu pun masa tu Danish tak pandai meminta lagi, saja bawa masuk dalam tu, tapi sekali dia dah pegang, jangan kau mimpi dia nak bagi balik.. mujur harga RM19.90 je, gagah lagi la nak bayar..

Well, dulu kan aku ni boleh kata kaki pegi pasar minggu.. kat pasar tu memang ada je kedai mainan.. harga murah la, setakat RM5 boleh la beli.. memang barang mainan Danish kebanyakan bukan dari jenama mahal.. cap pasar, cap Mr.Diy, cap Mydin, cap Giant.. dan mostly memang bawah RM30.. nak cakap bawah RM10 tu mustahil la kan, takkan yang mainan besar RM10..

Tapi ada dua benda mahal yang kami beli.. tu pun akak berkira².. kahkahkah.. *kedekut*

pool cenonet yang muat Danish sorang plus segala mala mainan Danish termasuk baby dia.. kalau isi air, memang Danish akan berenang dengan lori.. beli masa Parkson buat promosi, RM50.. okla sebab lantai dia tebal.. 

Lowiii Car Danish beli kat Nilai 3 RM130 lepas diskaun.. memula berangan nak beli kereta yang guna remote tu, giler mahal... paling murah pun RM300++.. mak tak mampu nak.. besok dah besar je beli sendiri ye.. ni pun berguna sebab bila lepak opis apak dia, aku sorong je Danish naik ni.. kalau lepaskan Danish jalan, memang merata la Danish pergi.. even kadang tu penat, layankan je la....

ni kejadian Rabu lepas.. bawa Danish ke Mr.Diy.. husband siap terkejut kata barang kat sini murah².. hahaha, dia mana pernah pegi sini.. saja lambakkan lori depan Danish.. minta Danish pilih mana satu yang berkenan di hati.. so, truck yang bawa kereta tu la pilihan hati Danish.. besar gak, baru RM26.90.. boleh la..

ok, memang selambak mainan kat umah tu.. tapi ada gak buku ABC, 123, Mengenal Haiwan, lego, block yang padankan ikut bentuk yang beli untuk Danish.. kat rumah, memang aku selang selikan dengan belajar manja².. kenal huruf, kenal nombor, kenal haiwan.. asah motor skil Danish.. tak nak la kata aku dan husband spoilkan anak dengan mainan semata.. kadang tu dengan main lori dan kereta tu pun boleh asah skil Danish.. sebabnya Danish akan susun kat atas meja, then Danish akan kira.. bukan tu je, dari barang mainan tu gak boleh kenal warna..

skang, aku baru nak mulakan buat playroom Danish.. rasanya dah lama berangan ni, tapi tak tau bila nak jadi.. hurmm.. pastu nak suggest korang ni, joinla group homeschool kat FB tu.. kat situ macam² dia share pasal pembelajaran anak.. syok.. aku banyak terpengaruh kat situ la..

okbai..
Read More

Nov 11, 2015

Giveaway Duit Saku & Bawal Aidijuma By CikTulip

Assalamualaikum wbt..

Marila warm up entry dengan entry GA dulu.. sat gi fikir entry lain.. 


sesape nak join, klik banner ehh.. kat situ ada tulis syarat untuk join..

Tuan blog ada minta komen pasal blog dia.. komen aku hurmmm..tak ada nk komen apa since blog dia nampak baru.. kemas, cantik, mata pun tak sakit nak baca sebab tak suka blog yang latar belakang kaler hitam.. apa pun, keep it up ye, teruskan berblog.. 

nak tag 3 orang kawan..

kak Norma
kak Azrin

sorry ye tag uolss.. jomla memeriahkan GA ni..hikhikhik

Read More

Nov 4, 2015

To letgo : Bawal Aidijuma

Assalamualaikum wbt..

Pepagi dah nak menjual.. miahaha.. yela, dari terperuk dalam bakul, baik aku letgo.. lagipun ada yang tak pakai, ada yang pakai sekali pastu terus simpan..

jadi, ni ada beberapa helai tudung untuk dilepaskan kepada tuan baru.. kot²  ada yang sudi membeli.. ecehhhh..tapi memang siyes nak jual..


Black Label Golden Summer (prewash, tak penah pakai)
RM80 (sorry, harga tak kasih sayang) SOLD

Black Label (nama tak ingat) preloved (pakai sesekali je)
RM30 SOLD

Pink Label Green Gardenia.. preloved (1 kali pakai)
RM14 | SOLD


White Label (tak tau nama).. Preloved (sesekali pakai)
RM10  | SOLD

White Label (tak tau nama, tahun 2014).. preloved (sekali pakai)
RM10  | SOLD

Semua harga tu TIDAK TERMASUK POSTAGE ye.. kang ada tanya lak free pos ke.. semua harga CS je aku jual kecuali Black Label Golden Summer tu tak dapek la bagi harga CS sebab design agak hot.. yang Black Label satu lagi tu harga bawah dari harga CS.. harga CS RM33..

kalau ada yang berminat, korang komen kat entry ni..nanti aku pm no fon aku.. tak boleh tulis no fon kat sini, bahaya.. 

Terima kasihhhhhhhhhhh..
Read More

Nov 2, 2015

Sakit | Chicken Pox

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah hari ni dah boleh mula kerja semula.. cuti seminggu untuk jaga anak.. Alhamdulillah gak Danish dah semakin sembuh.. chicken pox dia dah kering dan mengelupas.. dalam tempoh nak mengelupas tu, Danish puas la menggaru..

Start kene hari Jumaat 23/10/2015 lagi.. masa pengasuh call bagitau, aku jadi gelabah.. bukan gelabah sebab kena cuti lama ke apa..tapi gelabah entah macam mana la perangai Danish nanti.. masa kena demam campak dulu Danish ok je.. meragam sesikit..

Dengar pengalaman kengkawan yang anak kena chicken pox, kebanyakannnya cuma amik masa 3-4 hari.. aku duk kira Danish kena dah lebih 4hari tak elok gak.. tak apa la, mommy tak kisah cepat ke..lambat ke.. 

Jumaat last kat taska tu, bs ada bekalkan seplastik daun semambu.. untuk mandian Danish dan alas tidur dia.. gigih la malam tu letak kat tempat tidur Danish, siap lapik kain..takkan semata² daun tu, kang gatal² naya je..  tiap kali mandi, aku ramaskan daun semambu dalam air, berendam lama sikit dalam air tu, gosok² sikit.. Alhamdulillah berkat gigih aku, cepat la kering.. plus gigih sapu calamine lotion dan krim gatal.. sampaikan Danish dah menyampah tiap kali nak sapu ubat.. cepat² suh pakai pampers dan baju..hahaha.. bertabah la anakkkkk.. jiran lak baik hati, nampak Danish bertompok² putih kat muka, dia tanya kenapa.. bila tau kena chicken pox, terus petikkan buah kelapa muda untuk bagi minum air kelapa kat Danish.. mekaseh pakcik sebelah..

ni kat bahagian belakang badan.. memang susah nak snap gambar.. masa ni belum naik sangat

tengokla kat dagu dan dahi.. setepek tumbuh.. kat pipi lagi..

nih, sebesar alam tumbuh.. ni dah start kering

ni paling besar.. bila aku tanya Danish ni apa, Danish jawab "ataii ami".. hahaha.. ni gatal kata Danish.. pandaiii, memang gatal pun..

Hari ni dah masuk skulah, memula risau sebab seminggu duk dengan Danish tetiba kena hantar taska.. bila tanya bs Danish elok je.. yela, jumpa kawan².. kat rumah asyik la mintak dukung.. pastu ajak aku main lori dia tu.. ajak main masak².. ajak jalan.. 

Demam campak sudah, chicken pox sudah.. orang kata elok kena masa kecik ni.. makan pun tak sebarangan.. cepat elok.. kalau dah besar baru kena, memang makan masa lama la..

Terima kasih kat semua yang concern dengan keadaan Danish, yang rajin bertanya..terima kasih banyak².. paling terima kasih kat suami sebab sama² jaga Danish.. hikhikhik.. 
Read More

Oct 28, 2015

Dilema anak sakit dan cuti lama

Assalamualaikum wbt..

Hari ni masuk 3 hari aku cuti.. tanpa hantar borang cuti segala,tak sure la apa bos aku cakap nanti.. dak Danish kena chicken pox.. jangkitan dari taska since last week, hari Jumaat.. masuk hari ni dah 6 hari.. Alhamdulillah makin kering, tunggu nak mengelupas je semua tu.. seriously memang sedih tengok even Danish tak merengek melampau, kenkadang je dia akan menangis secara tiba-tiba.. aku dah rasa sakit tu, so tau la macam mana..

Cuma aku terkilan kat sini bila ada orang pertikaikan nape tak baik lagi sakit tu.. nape mesti cuti lama-lama.. nape mesti sesaje duk kat umah jaga anak sedangkan anak aktif je.. ni nak tanya,pernah hantar anak pegi taska tak?? Kalau sepanjang umur ko just pernah hantar anak pegi umah orang yang orang tu cuma jaga 3@4 orang anak yang majoritinya dah besar,jangan pertikaikan.. taska tempat Danish duduk ni ada baby umur sebulan, ada yang masih di bawah umur setahun.. aku tak nak risikokan anak orang lain.. cukupla orang lain risikokan anak aku.. 

Cakap pakai sedap mulut.. aku tersentap sebab tu je.. ingat aku tak rasa bersalah ke cuti lama-lama macam ni?? Bukan suka2 pun.. komitmen aku untuk jaga anak sampai anak aku sembuh sepenuhnya.. mungkin diri sendiri belum rasa.. atau dah rasa tapi tempoh kena tu singkat.. tengokla sendiri keadaan Danish ni.. penuh satu badan chicken pox dia.. semua besar-besar.. amik masa untuk betul-betul kering.. 

Dah tak memasal aku emo kat blog sendiri.. mesti ada terkeluar ayat, "baik berhenti keje je laaaaa".. sebab dulu ada mulut puaka sound aku, "you macam mana jaga anak? Anak asyik sakit je".. aku ingat sampai sekarang.. 

Aku ni kalau melibatkan anak,jadi sensitif empatbelasratus kali ganda.. jangan sampai aku jadi hulk.. kalau nak cakap potong gaji, yang kena potong pun gaji aku,bukan gaji kau.. 


Moga Danish cepat sembuh..
Read More

Oct 21, 2015

Anak Tantrum

Assalamualaikum wbt..

Danish skang dah masuk 1tahun 6bulan.. Alhamdulillah, sihat walafiat.. cuma sedikit batuk tak habis dari minggu lepas.. batuk lak jenis on off.. sebab jerebu ni la agaknya..

so, bila batuk² macam tu, badan pun jadi tak sedap.. tu yang mula tunjuk perangai cantik dia.. Skang aku faham perasaan hemak² yang berdepan dengan anak tantrum.. Allahuakbar, memang betul² menguji kesabaran aku.. Danish nak berkepit je dengan aku.. nak berdukung je memanjang.. dengan keadaan aku macam ni, mana larat sangat nak dukung Danish..

Danish ok je kalau ajak main², baca buku, tapi kena SENTIASA DI SAMPING Danish.. dah tu, tak kan aku nak duduk goyang kaki.. kena gak la masak, jemur kain, cuci pinggan,etc..etc.. tapi bila aku bangun ke dapur je, Danish automatik akan mengamuk macam kena pukul.. makin kite pujuk, makin menjadi² ngengada dia.. Macam minggu lepas, dari hari Jumaat sampai hari Ahad buat perangai macam tu.. mengamuk² sampai lempar barang.. berguling² tanda protes.. 

Sampai satu tahap kesabaran aku dah tersangat la menipis, aku marah Danish kaw² plus tepuk montot Danish.. ye, setakat tepuk kena pampers dia, tapi aku jadi sakit..sakit sebab tergamak aku pukul anak sendiri.. bodohnya.. last² terjadi la kejadian nanges berjemaah dengan anak.. peluk² dan cium² anak.. tak sampai 5minit dari kejadian marah Danish tu, aku memang menyesal gila.. anak baru setahun kot.. Isnin tu lak, aku jadi emo memanjang.. rasa bersalah yang teramat sangat kat Danish..

Pengajaran dari kejadian tu, aku memang tak akan marah Danish.. aku je yang terlebih emo.. bukan aku kata nak manjakan anak, tapi dalam pada manja, ada tegasnya.. bukannya marah mengkhinzir buta sampai lupa diri macam kena sampuk setan.. 

Tantrum adalah perkara yang biasa di kalangan kanak-kanak berusia 18 – 48 bulan. Tantrum adalah sesuatu yang normal tetapi mencabar kesabaran ibubapa. Tantrum boleh berlaku dalam bentuk kemarahan, kekecewaan, dan tingkah laku yang mencabar. Anak anda boleh menjerit, menangis, menendang, memecahkan barang-barang, berkelakuan ganas dan kadangkala, menahan nafas mereka.

Ketika anak anda sedang melakukan tantrum, pastikan perkara-perkara dibawah:
  • Pastikan anak anda selamat.
  • Pastikan anda sentiasa tenang, dan jangan beri perhatian kepada tingkahlaku tersebut.
  • Jangan hukum anak anda.
  • Jangan berikan ganjaran.
  • Jika boleh, asingkan anak anda.
  • Jangan biarkan reaksi orang lain mempengaruhi bagaimana anda memberi tindakbalas kepada tantrum itu.
Menghukum kanak-kanak kerana tantrum, dengan menjerit atau memukul; akan menyebabkan tantrum akan menjadi lebih teruk dalam jangkamasa pendek dan menyebabkan tingkahlaku tantrum kekal dalam jangkamasa panjang. Jika ibubapa berikan apa yang anak mahukan sebagai satu cara untuk menghentikan tantrum, tantrum akan menjadi lebih teruk lagi. Jika ibubapa  melakukan perkara ini, ibubapa sebenarnya mengajar anak-anak untuk menggunakan tantrum untuk memanipulasi keadaan, dan menyebabkan tingkah laku ini berterusan hingga ke dewasa. 

Apabila kanak-kanak melakukan tantrum di rumah, ibubapa perlu tenang. Bawa anak anda ke tempat yang selamat untuk dibiarkan bersendirian. Tinggalkan bilik, tutup pintu, dan datang semula hanya jika anak tersebut kembali tenang. Jika anda bimbang untuk tinggalkan anak anda berseorangan, anda boleh duduk berhampiran dengannya tetapi jangan berikan sebarang tindakbalas terhadapnya. Jangan pandang anak anda. Bila dia kembali tenang, bercakap dan berbincang dengan anak anda mengenai kelakuannya. 
Sumber TANTRUM dari Mengendalikan sikap anak kerap ‘mengamuk’

So, bila aku kaji, aku belajar, aku membaca, aku selidik..rupanya bila kite marah anak, jadi negatif.. so, banyakkan bersabar.. lepas kejadian tu, setiap kali Danish mula buat perangai, aku istighfar dulu, tanya dia elok² dia nak apa, pastu bawa mana dia pergi.. kalau sesuatu yang dia nak tu membahayakan, aku cuba alih perhatian dia.. sebab Danish pernah nak main garfu, nak kacau minyak panas kat dalam kuali, nak pegang cerek panas..so tukarkan dengan benda atau perkara lain..

#throwback jenjalan Paya Indah Wetland beberapa bulan lepas.. sesi mengenal haiwan..  Love u Sayang!! ♥♥♥


Korang kalau ada anak yang tantrum dan korang spesis kurang penyabar, better study dulu pasal anak tantrum.. takut anak jadi mangsa..

Ok, sekian saja ilmu untuk hari ni.. ecehhhh, macam cekgu lak.. okbai..
Read More

Oct 19, 2015

Jalan-jalan Cari Makan : Port Cafe Bangi

Assalamualaikum wbt..

Cerita Jumaat lepas sebenarnya, tapi dah tak sempat nak up, up la hari ni.. pon bolleyyyy.. makan² dengan opismet.. tu pun sebab ada hamba Allah ni belanja, Alhamdulillhah, murah rezeki.. tak yah kuar duit.. kehkehkeh..

Btw, ni adalah kali kedua aku mai kedai ni.. 1st dulu datang makan nasi ayam penyet.. oleh kerana tekak aku lately ni tak brape gemar dengan nasi, aku order western je.. meh la tayang apa yang kitorang makan dulu..pastu aku up harga.. tapi tang harga aku tepek link blog lain la sebabnya aku tak ada senarai harga tu.. 
aku makan ni.. Grilled Chicken.. tekak ni gedik naw naw nak western


yang ni lak Chicken Steak


ni air aku.. bandung cincau.. sedap dah sedap, ais lak kurang..


yang ni lak Fish Steak (kalau tak silap aku..kehkehkeh).. sedap gak ni.. 


yang ni aku tak tau mende.. kalau aku panggil, beger la.. dalam menu tak tau apa.. nampak menarik.. sedap kot..

ni lak bukan untuk dijual.. tapi geng makan hari Jumaat lepas.. kurang sorang dalam gambar sebab dia yang snap.. 

keseluruhan, memang sedap.. harga murah.. makan bertujuh tu, total RM110.20 je.. murah kan.. dua menu tak sempat snap, Special Chicken Chop dan Nasi Ayam Penyet Special... nak tengok senarai harga, meh terjah blog Kak Norma.. 

Lokasi kat Seksyen 9, Bandar Baru Bangi.. Sederet dengan Bangi Kopitiam, Hot Bangi Char Kuey Teow.. Cuma parking agak hazab sikit la.. normal la, bukan Bangi kalau parking senang sangat..

Dannn, aku nak repeat lagi makan kat sini.. nak bawa husbaby pulak.. korang pun janganla tengok je, tryla sepinggan dua ye.. tak menyesal beb.. okbai..


hurmm, cakap pasal makan terus laparudin.. mencik
Read More

Oct 5, 2015

Ajar anak bercakap | 1 tahun 6 bulan

Assalamualaikum wbt..

Diakui, Danish memang lambat berjalan.. tapi the best part is, Danish cepat bercakap.. bukanla maksud bercakap lancar macam orang dewasa.. tapi butir²nya sedikit jelas.. contohnya sebelum ni kalau panggil AYAH mesti jadi ATAH.. but now, Danish boleh sebut AYAH dengan jelas tanpa ada sebarang pelat.. Alhamdulillah.. cuma Mommy tak pandai sebut lagi.. Danish pandai sebut AMI je instead of MOMMY.. okla tu, ada bunyi gak..

Dan aku pulak jenis tak akan ajar anak aku pelat.. maksudnya kalau orang lain ajar anak sebut makan jadi MAMAM kan.. big no bagi aku.. aku tetap ajar sebut MAKAN.. dan bila orang lain tanya Danish, "dah mamam ke belum?", Danish akan blurr.. hahaha.. aku ada banyak la baca artikel pasal mengajar anak ni.. dari zero knowledge sampaila boleh apply kat anak.. tak ada la sampai jadi bagus sangat sebab masih belajar..

Macam sebelum ni, ada baca kat blog Cujen yang dia confuse nak ajar anak cakap Amin atau Salam untuk perbuatan bersalam.. ok, yang ni still aku masih dengan pendirian aku.. AMIN UNTUK DOA dan SALAM UNTUK BERJABAT TANGAN.. dah bertambah confuse dak Danish sebab bila jumpa auntie² dan uncle², diorg akan cakap amin untuk salam dengan Danish.. hahaha.. Danish amin bila nak makan dan habis Azan je.. sebab aku masih ajar yang amin untuk tu.. bila orang ajak amin tapi hakikatnya ko nak salam, mahap la, memang Danish tak layan..

ni ada beberapa perkataan yang sedikit jelas pada aku

Ayah = Ayah
Mommy = Ami
Makan = Atann
Nasi = Asyi
Air = Ayirrr
Lori = Lowiii
Car = Car (tak boleh ajar KERETA sebab panjang sangat)
Allahuakbar = Allahbatt
Kucing = Pucing
Ayam = Ayam
Bird = Bird
Kakak = Tatak
Abang = Abam
Adik = Adik
Atuk = Toktok (kenkadang sebut jelas Atuk)
Nenek = Nenek
Mak = Mak
Masak = Asyakk
Sakit = Akit
Lampu = Ampuu
Terima Kasih = Acehh

ada la lagi perkataan yang aku dan mungkin orang lain faham kalau dengar Danish cakap.. tapi aku lupa.. hahahaha.. tapi okla, itu pun dah cukup membanggakan bagi aku.. berjalan skang dah makin ligat.. bawa pegi jenjalan, tak nak pimpin tangan.. 

Biarla orang kata Danish lambat jalan.. kecik..kurus.. ringan or etc..etc..etc..aku dah malas amik pusing sebab prinsip aku satu, tak semua perfect.. kadang sentap yang teramat bila dengar, "tina..anak ko kurusnyaaaa", panjang pulak dia punye nyaaaaaaaaa tu.. lempang nak?? pastu sambung lak dialor, "ko tak bagi makan ke?".. hamboih, memang nak makan kaki tau.. 

Apa pun, terima kasih Danish sebab selalu ceriakan ayah dan mommy.. stay cute sayang.. moga jadi anak soleh, bijak, sihat selalu, hormat orang tua.. 



Read More

Sep 28, 2015

Hantu cekodok

Assalamualaikum wbt..

Masih belum terlambat nak ucapkan Salam Aidiladha kat sumorang kan.. siyesli otak tepu giler.. macam banyak benda nak cerita, tapi satu habuk pun tak leh nak luahkan kat blog.. ecehhhh..

Cuti Raya Haji, 5hari engkooo.. Start Rabu company dah bagi cuti.. Rabu tu la aku pegi klinik, beli barang nak masak untuk raya, pegi saloon (cehhhh), etc..etc.. pagi raya tak ada yang menarik pun.. masak nasi himpit, kuah kacang dan rendang ayam.. so, bermakan² la kami tanpa henti 3beranak.. raya kedua husband keje.. ok, melalut dah ni..

Raya kedua keboringan di rumah.. nampak pisang 5biji atas meja terbiar layu di tasik madu, maka aku berniat nak buat cekodok pisang.. 4biji je yang helok, sebiji tu dah buruk.. dapatla sepinggan cekodok pisang.. masa ngah menggoreng, beria Danish nanges.. silap aku gak, belum masak dah pelawa anak makan, memang sengal la kannnn.. yang dalam kuali tu gak Danish nak..

menikmati sepinggan cekodok pisang sambil menonton upin ipin.. 


esoknya hemak buat jemput² kentang pulak.. beria Danish makan.. makan dengan baby dan lori² dia 


makan merata tempat.. 

memula tertanya² gak dari mana la dia mula suka makan cekodok dan jejemput ni.. dari taska rupenya.. dan cekodok pisang adalah feveret Danish.. memang orang kampung Danish ni.. bagus, mommy senang sikit.. tak payah sesusah nak masak macaroni cheese la, spageti cabonara la..macam sebelum ni.. 

Danish memang seorang pemakan.. memang berselera sangat kalau bab makan.. apatah lagi kalau sup, memang laju.. tapi tu la masalahnya, berat badan naik sikit sampai aku naik muak nak jawab soalan² nurse tiap kali pegi checkup.. siap suggest multivitamin untuk tambah selera makan la.. anak aku bukan tak selera makan la, tapi apa yang dia makan tu tak jadi lelemak tepu atau daging.. sistem penghadaman Danish setakat ni alhamdulillah memang lancar.. sehari mesti 2kali.. 

okla, pasni boleh beli pisang selalu.. buat cekodok.. nak buat jemput² ikan bilis susah pulak Danish nak kunyah ikan bilis tu.. miahahaha..

sesambil menaip entry ni terus jadi laparina..apakah??
Read More

Sep 16, 2015

TUDUNG AIDIJUMA GIVEAWAY by Anies

Assalamualaikum wbt..

*AJ punya pasal, aku join GA ni..mihmihmih..*


Cerita bab² tudung ni.. siyes dulu aku peminat shawl (selepas bawal berbatu²).. segala jenis gaya aku cuba.. Hana Tajima la, gaya bebas, gaya kuak lentang, dan entah macam² gaya yang aku tak reti apa pesen sebenarnya.. kadang rasa diri comel *muntah hijau* bila pakai belit² leher sampai susah nak napas siap selpi gaya muncung itik feeling howtttt.. skang bila aku pakai shawl lilit² tu, rasa muka aku macam pinggan.. pastu tukar selera pakai tudung yang ada awning tu.. bila pakai rasa sangat awkward sebab rasa seperti 15tahun lebih tua.. LOL.. terus aku wakafkan segala tudung yang ada awning tu kat mak aku, sepupu aku dan mereka yang berkenaan.. 

La ni kuar pulak Aidijuma yang meletop², sangat berkenan nak beli selalu sebab design cencomel.. plus jodoh aku sebenarnya hanya dengan tudung bawal.. satu lagi sebab husband aku sendiri kata gaya shawl lilit² belit² tu pelik.. aku lebih comel pakai bawal je dia kata.. arghhh, melting.. *tampar lelaju*.. sekian cerita TUDUNG dari aku.. 

*************************************************************************

kalau korang nak join gak macam aku, meh terjah GA Aidijuma ni.. 
Hadiah of course la tudung bawal Aidijuma.. tak menang tak apa, kite meriahkan GA ni sesama.. 

GA berlangsung hanya 10 hari je ye, bermula 14/09/2015 - 24/09/2015

ok gaissss...all de best!!!

TQ penganjur GA.. chup..chup..chup.. 
Read More

Sep 10, 2015

Hasil kreativiti bayi berumur 1tahun 5bulan

Assalamualaikum wbt..

umur tu kira bayi lagi ke? confuse lak aku.. hahaha.. boleh la... 

cerita pasal dak Danish.. kadang² aku tak rasa umur dia baru setahun lebih.. sebab akal dia kemain panjang.. kuat membebel.. suka tiru apa kita buat.. suka ajuk apa kita cakap.. confident level dia yang tinggi.. etc..etc..

ada kawan aku belikan lego untuk Danish.. dulu memang tak pandai main.. yang Danish pandai, campak² je.. tu kehebatan Danish waktu tu.. 

Danish berjaya susun sampai tinggi macam ni.. yang bulat² kat belakang pun Danish dah boleh susun ikut saiz even kenkadang ke laut gak peginya..

tengok tv sambil bertenggek atas lori dia.. ni dah kira tinggi betul confident level dia sebab yakin tak tergolek.. padahal pernah je tergolek.. ni belum part dedua kaki atas lori..

main masak² dan suap² with his "baby".. pastu cakap "dap..dap".. 

and this is the latest one.. buat lakaran seni kat kasut dia.. aku cuma mampu istighfar je.. nak marah tak boleh..

btw, banyak lagi ragam dia.. paling best, dia dah boleh mengenal beberapa jenis haiwan dan kenderaan.. dia tau kapal terbang, tau ayam, tau meow, tau bird.. tapi kalau lori, segala jenis kenderaan besar dan panjang atas jalan raya, dia akan sebut "luwiiii".. maka lori la tu pada dak Danish.. 

Hasil kreativiti Danish yang lain yang aku sendiri tak jangka adalah sembunyikan termometer dia yang sampai skang aku tak jumpa.. haishh.. kreatif sangat engko nak.. lulzz.. 

skang ni kalau dah dekat waktu balik, rasa tazabar nak balik umah.. nak tengok perangai baru dak Danish.. hahaha..macam la aku sorang ada anak kan.. *lantakla*



Read More

Sep 8, 2015

Preloved | Kasut Sanding

Assalamualaikum wbt..

Duk kemas² stor, ternampak kasut ni.. rasanya aku memang tak pakai dah la kot.. padahal baru berangan nak pakai time annual dinner ke..jenjalan ke..tapi memang harapan laaaa nak pakai.. so decide nak letgo je.. harga kasih sayang..



Details :
Brand : Stefani (beli kat Sogo)
Harga asal : RM159
Harga jual : RM50
Saiz : 4
Condition : 8/10 (pakai sekali masa bersanding)
tinggi tu tak sure berapa inci, rasanya 3 inci..


kalau korang berkenan nak beli, meh emel aku ye
mizzkechique@yahoo.com

TQ
Read More

Sep 5, 2015

Cuti-cuti | Swiss Garden Beach Resort Damai Laut

Assalamualaikum wbt..

Throwback cerita minggu lepas.. jenjalan 3 beranak ke Lumut.. percutian yang mulanya dirancang, pastu cancel..pastu on semula sebab memasing stress.. nak release tension, pegila bercuti.. tambah lak kawan husband ada bagi voucher, so tak ada la bayar banyakkkkk.. oleh sebab guna voucher, kena la pegi weekdays.. tapi okla, tak ramai orang, tak sesak.. entry ni lebih kepada review la ye.. 

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut.. agak jauh dari plaza tol Bidor.. memula nampak signboard tu, 125km lagi.. perghh, rasa macam penyesalan jugakla.. dan ego menguasai diri memasing, tak guna waze pun, main redah je.. sudahnya sampai ke Kampung Gajah.. dari situ baru guna waze dan maps.. 

Hotel ni menuju ke arah Teluk Senangin.. masuk dalam tu lebih kurang 7km.. jauh ye.. so kalau nak makan luar waktu malam, better tak payah.. ko bungkus sesiap la sebelum malam, jalan agak menggerunkan, tak sesuai untuk korang khususnya yang bawa anak kecil untuk keluar malam.. seram oiiii.. 

sampai hotel ngam² kul 3petang, masa untuk check in.. nak tuju ke bilik tu, macam semput sikit sebab park jauh, turun naik tangga.. kalau dari lobi tu padahal tak jauh, sebab 1st time kan, entah ke mana² peginya.. 
ni lobi hotel.. sea view, memang cantik.. tapi tak sempat snap gambar.. snap pun masa dah check out


 
jalan menuju ke lobi.. siyes memang jauh nak ke lif..jauh nak ke bilik.. jauh nak restoran.. pheww..


view kat pintu depan.. comel la.. rasa tenang je.. dak Danish memang suka tengok bird tu..

  
view dalam bilik.. tak dapat katil besar.. so combinekan 2buah katil.. boleh la Danish golek² dengan riang.. 

lampu yang menjadi kekaguman Danish.. kalau aku off, sibuk cakap "ampu..ampu..ampu.."


masa selak langsir, nampak ni.. so, ada monyet la ye.. adesss.. tapi memang ada, nampak masa nak ke pantai tu, duk bertenggek kat tepi bilik orang..


view dari bilik.. garden + sea view.. 

part PALING TAK BEST kat sana adalah masalah LALAT.. perghhh, banyak hoiii.. pantang buka pintu luar tu, berpusu² pacik macik lalat masuk.. geram kot.. tiap-tiap petang diorg ada buat fogging.. untuk nyamuk dan lalat yang berkeliaran tu la.. tapi macam tak ada kesan je.. kahkahkah

selit sikit gambar budak ni.. masa memula sampai, kemain suka dia... tapi suh main kat pantai, nanges.. kahhh..

ok..jangan risau kalau baju, tudung, kain segala tu.. diorg ada sediakan iron dan iron board.. senangla aku asal nak kuar je gosok tudung.. tempat asalnya dalam wardrobe.. 

pada aku, ok je hotel ni.. sesuai untuk korang yang nak release tension.. kot tension keje ke... sebab jauh dari hiruk pikuk bandar.. sunyi je.. tapi tu la, masalah LALAT.. pastu, mohon jangan ada hati nak order makan kat sana ye, yang room service tu.. nasi goreng sepinggan RM30.. fengsannn..


2nd day ke Pangkor la kami.. kat hotel tu memang ada servis feri ke Pulau Pangkor, tapi mahal.. RM50 kot kalau tak silap.. sebabkan sebelum ni aku pernah pegi sana, so tau la sikit².. meronda ke Jeti Lumut.. tiket RM10 pergi dan balik.. make sure simpan keratan tiket tu.. kalau tak, beli la tiket lain.. last feri kul 8.30 malam.. aku naik kul 11.15am.. masa perjalanan lebih kurang setengah jam.. 

ok, kat Pulau Pangkor ada perkhidmatan sewa kenderaan.. teksi yang kaler pink tu, kereta dan motor.. masa kat jeti, ada brader ni sesiap bagi sewa motor.. sehari RM30.. aku cakap nak sewa kat sana je.. dia kata mahal la..motor buruk la.. siap cakap motor dia baru.. termakan jugak.. bayarla RM30 dengan harapan motor cun.. sampai sana, hampagas asbestos.. motor pun dah pecah no.plat.. helmet dah macam helmet kura².. husband pakai helmet tak ada tebeng dah macam pakistan jual karpet.. nasibla minyak penuh.. tapi betul ke sewa RM30 tu?? macam mahal pulak aku rasa...

 
otw ke Pulau Pangkor.. gigih duduk luar acah² beranginnnn.. pastu masuk dalam jap..


dengan motor tu (tak sempat snap gambar), kami ronda satu pulau.. giler tinggi bukit² dia.. dengan monyet yang berkeliaran lagi.. tapi rugi tak pegi Kota Belanda.. 

ni pit stop pertama.. kat mana ntah.. 

ok..tips ehh, jangan datang weekdays, susah amat nak cari kedai makan.. kahhh.. padan muka untuk diri sendiri.. ni pun jumpa kedai makan entah kat mana.. Teluk Nipah kot ni.. 

main buai dulu.. feeling sangat Danish main buai dengan ayah dia.. siap nyanyi lagi..


sampai semula ke jeti lepas puas meronda kul 2.30petang kalau tak silap.. sekejap je sebab panas.. lagi satu, masa kami datang tu tengah jerebu.. phewww... 

balik ke hotel semula..sempat la ke pantai.. tapi jejak pasir sikit dah nanges dak Danish tu.. so, ke pool je la kami.. tu pun just mandi kat pinggir kolam je.. 
budak ni dapat mandi kolam sekejap pun dah ok dah..

so, begitula percutian kami kat Swiss Garden Beach Resot Damai Laut.. sesuai untuk korang yang inginkan privasi.. memang best.. tapi ada certain part yang tak best.. aku pun lupa nak isi borang soal selidik tu.. haishhh... 


notakecik : rasa nak pegi CH lagi je.. hukhukhuk
Read More

Aug 31, 2015

Kulit cantik halus dan mulus dengan EYQA SKINCARE

Assalamualaikum wbt..

**Sticky Post**

Meh nak kabor, sape ada masalah kulit muka kusam, tak bermaya, jeragat, jerawat..aku nak memperkenalkan satu produk baru yang murah dan kesannya sangat cepat.. sebelum tu nak habaq, buat masa ni keluar set trial dulu.. yela, nak bagi engkorang try dulu..  

 
nah, memperkenalkan EYQA SKINCARE.. ini adalah set trial.. akan datang boleh beli secara berasingan.. tak perlu set pun tak apa..

Apa fungsinya???
nampak tak?? sangat sesuai untuk yang mempunyai masalah kulit berjerawat..kalau kurang jelas, meh aku senaraikan semula fungsi set trial EYQA SKINCARE ni ye..
  • MENCERAHKAN KULIT a.k.a TIADA LAGI KULIT KUSAM
  • MEMBANTU MENGECUTKAN JERAWAT
  • MEMBANTU MEMUDARKAN JERAGAT
  • MEMBANTUMENGURANGKAN PENGHASILAN MINYAK PADA KULIT MUKA ANDA
  • MEMBANTU MEMUDARKAN PARUT JERAWAT
  • MERAWAT RESDUNG
  • SESUAI UNTUK SEMUA JENIS KULIT
  • MERAWAT ENZEMA ATAU ALAHAN KULIT


kalau masih was-was tentang keberkesanannya, meh nak kongsi testimoni dari mereka yang dah mencuba set EYQA SKINCARE ni..


semua ni tak ada edit ni.. 








Dah ramai yang mula guna Eyqa Skincare ni  dan semua bagi feedback positif.. korang tak nak cantik macam diorang ke??

Harga korang jangan risau, sangat murah dan berpatutan..

SET TRIAL EYQA SKINCARE RM45.00, POSTAGE RM7 (SM), RM10 (SS).. 
COD KAJANG, BANDAR BARU BANGI. 

sebarang pertanyaan atau tempahan, meh emel ke mizzkechique@yahoo.com
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com