Jan 30, 2015

Anak sakit bukan kita yang minta

Assalamualaikum wbt..

Semalam aku cuti tetibe.. tapi tak la dikategorikan EL.. pagi ni datang keje isi borang cuti untuk semalam.. Since Rabu lagi Danish demam, tetibe je petang tu panas.. pengasuh send wassap kata suhu Danish 37.6.. panas dah tu untuk baby macam Danish.. BS kata dia tuam² Danish, bagi ubat dan suhu turun sikit.. malam tu Alhamdulillah dah ok..memula memang tidur dengan tenang..

Khamis, pukul 1.44pagi, Danish merengek..suhu tinggi, 38.3 pulak.. bagi ubat lagi, tuam dahi..bagi susu tapi Danish refuse.. husband pujuk Danish, tepuk² nak bagi tidur.. badan dan kepala je panas, kaki sejuk.. sampai pagi semalam, suhu turun sekejap je.. pastu naik balik.. bagi ubat pun macam tak berkesan, sudahnya bawa pegi klinik lagi.. ok, aku bukan tak nak bawa pegi klinik, tapi 2 minggu lepas baru demam dan bawa pegi klinik.. doc cuma akan check, pastu bagi ubat..sama je prosedur dia kan.. kali ni doc bagi ubat yang lain.. balik dari klinik, bawa pergi berurut.. mana la tau salah urat ke, nak bagi badan Danish sedap sikit..

Malam tadi nampak ok sikit.. lepas bagi ubat, tidur dengan lena.. tapi kul 3pagi tadi bangun..merengek.. panas balik badan dia, suhu kembali pada 38.3.. Allahuakbar, sungguh hati ni sangat risau.. minum susu, bagi ubat dan sambung tidur.. pagi ni nak hantar ke taska, punyala Danish tak nak sampai menangis².. badan masih panas.. aku bukan nak lepas tanggungjawab tak nak jaga anak sendiri dengan hantar Danish ke taska.. tapi bulan ni je aku dah cuti banyak kali.. tak nak la bos masam muka..

tapi sampai je ofis, bos aku terus sergah, "macam mana ye u jadi ibu, anak asyik sakit je".. Astaghfirullah, anak aku sakit bukan aku yang minta.. dah duduk kat taska, kite sendiri tak tau situasi macam mana.. aku cuti bukan suka² senang lenang duduk rumah.. tapi cuti sebab jaga anak.. Danish kalau sakit memang refuse susu botol.. aku memang kena cuti.. takkan nak biar anak kelaparan.. bos aku tak ada anak, tapi sikit pun takkan tak boleh fikir situasi orang ada anak macam mana..aku tak nak jadi macam parents anak² lain yang kat taska Danish tu, anak sakit pun masih sanggup hantar ke taska.. lebih utamakan kerja.. kalau rasa tak sanggup jaga anak sakit, JANGAN BERANAK.. pengasuh tu bukan nak urus anak kite seorang ye, ramai lagi dia nak urus.. aku dah siap² bgtau pengasuh, nanti kalau suhu badan Danish still panas dan Danish merengek, terus wassap aku, aku balik.. 

korang yang dah jadi mak bapak, kalau anak sakit tu jangan la hantar jugak ke taska/rumah pengasuh.. kesian jangkit kat anak lain.. ni sakit mata pun ko sanggup hantar ke taska.. pastu engko kalau jadi bos tolong la tolak ansur sikit, jangan jadi kuku besi sangat..

1st day demam..muka tak puas hati kena makan ubat

terkini : pengasuh baru wassap, suhu Danish naik..38.4 pulak.. nak nanges ni...teringat semalam doc pesan, kalau still panas lagi, bawa pegi hospital..amik darah.. nak ke ER tu ok lagi, nak tunggu giliran tu aku tak larat.. tapi tak apa la, demi anak..


notakecik : terus tak ada mood nak buat keje..

12 comments:

  1. Geram je baca status akak pagi tadi. Anak sakit bukan boleh kita buat2, minta2.

    Sabar banyak kak.

    Danish, semoga cepat sembuh ya sayang.

    ReplyDelete
  2. Klu anak demam selalunya saya bergilir amik cuti dgn wife.

    ReplyDelete
  3. bos cina eh?? memang kurang ajar btl ayat dia tu...org xde anak mmg xkan phm.sdgkan org ada anak tp anak2 dh besar pon susah nak phm..sbr jelah...

    ReplyDelete
  4. Setuju..kita pun klau boleh mmg xnk anak sakit...eee..geram je ngan boss tina...tu lah..ank kakak cik mah kn sakit kuku tgn mulut tu sbb berjangkit kat taska..dah anak.sakit jgnlah hantar..hbis 1 tadka kena..taska2 kena tutp sementara pulak dh..

    ReplyDelete
  5. lerrr..dh tuh kalau anak sakit nak wat mcm mana..nak sergah2 kenapa pulak..mak bapak mana nak anak sakit..eeiiii, geram pulak..tina bawak gie hospital la tina..gie klinik itu hari, doc xde masukkan ubat bontot ker?..utk bg demam kurang?..sbb qisya dulu pun tinggi gak demamnye..lebih kurang danish..gie klinik kene sergah ngan doctor sbb tempt anak tinggi sgt..pas doc masukkan ubat bontot tuh alhamdulillah kurang dah demam pastu..tp kalau berlarutan, better gie spital kan..insyaAllah xde ape2 yg serious..

    get well soon danish..

    ReplyDelete
  6. Sabar le Tinn..pedulikan ckp si pjg tu...hope Danish cepat sembuh..for temporary cuba elakkan dia dari tido dlm air cond..if tak berkesan jugak bawa pi Darus Syifa..janji dua2 pun ikhtiar..moden dan islamik :)..

    ReplyDelete
  7. Salam kenal...
    Sabar ye Tina, geram ngan bos Tina tu...mga Danish cepat sihat ye...:)

    ReplyDelete
  8. Sue faham perasaan tina. Masa dulu sue pun kena sergah mcm bos tina cakap. Ya Allah sedihnya hati ni. Bos sue cina. Mmg x de perikemanusiaan langsung. Sakit hati kalo dikenang kisah lalu.

    Smg Danish cepat sembuh ye. Tina kalo danish mkn antibiotik. Pas ni topup prebiotik utk danish. Takut nnt danish leaky gut..shiann dia..

    ReplyDelete
  9. bos akak ni cam takde perasaan..iolls memang emosi dari sejak terbaca status akak tadi..herghhh
    siapa nak anak sakit woiiii

    ReplyDelete
  10. Tak best nya kerja dapat bos gitu..

    betul tu..yang anak demam sakit tu tak payah la hantar kesian budak2 lain berjangkit..kalau saya jadi pengasuh memang saya pesan benda2 tu awal2 kat mak bapak..biar paham bahasa sikit.bukan jaga ank dia sorang..

    ReplyDelete
  11. Betul.. betull.. kata2 orang tu macam die perfect sangat. Belum jadi ibu, boleh la cakap macam2.. cube bile dah jadi ibu, baru tahu.. bukan kite mintsk kat Tugan anak sakit, dah die nak sakit, nak buat macam mana. Lagipunbila budak kecik sakit, maksud nye die tengah membentuk sistem imunisasi and antibodi die .. lagi kerap sakit, lagi cepat sistem imun akn membangun

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com