Jan 23, 2015

Ubah waktu tidur

Assalamualaikum wbt..

aku dah macam kena kejutan budaya.. ehh, macam jet lag.. ahh, cakap besar macam la pernah pergi oversea ye.. hahaha..

siyes kejutan budaya dengan waktu tidur anak aku skang.. pelik sangat.. pengasuh selalu wassap kata Danish susah tidur petang.. asyik mainnnnn, lepakkkk, makannnn, mainnnn je la keje dia.. bila waktu dah hampir petang, masa tu time aku jemput dia, masa tu la Danish mengantuk.. tak dan sejam tidur, aku dah sampai..

pengasuh kata kesian sebab baru nak lelap.. siap yakin balik umah mesti tidur.. mana ada.. balik umah, jumpa mommy dan ayah, sambung main lagi.. kenkadang kul 10 baru tidur.. pernah la pecah rekod kul 11 lebih baru tidur.. tu pun aku paksa sampai nangis² dak Danish tu.. Danish tu baru 9 bulan kot, biasa baby kan banyak tidur.. ni tidak, ayah dia pulak banyak tidur..kahkahkahkah..

so, tiap kali dak Danish tengah lepak kat taska, pengasuh memang akan anta gambar.. bergantung pada masa dia gak la, kalau sibuk just berbalas wassap je..ni hah, beberapa gambar yang BS anta.. 


paling suka, menyebok kat dapur..katanya nak tolong BS masak untuk minum petang


cergasssss je aku tengok dak Danish ni.. bila tah mata dia nak layu.. kadang tu kalau kat umah, menjelajah setiap penjuru, jenuh aku nak angkat dia, letak kat toto, pastu ilang lagi.. port paling best memang dapur.. nape tah.. 
anak korang memang macam ni ke? susah tidur dan suka tidur lewat.. ke korang ada time tidur diorg, masuk waktu je WAJIB tidur.. pening makk


notakecik : kental bebbbb, kental

13 comments:

  1. Assalamualaikum tina. adam pun susah nak tidur petang. lagipun ada kawan kat rumah babysitter tu. so depa main bertiga la, semua hero pula tu. hhehhehe bulat mata Danish. hihiii tak ngantuk tuuu

    ReplyDelete
  2. hamboi danishhh. tecik2 dh pandai melepakkkk dh iye tuh..mcm mana gaya danish melepak..mcm comel je dgr..hahaa..

    rasenye bile dh membesar mmg waktu tido pun berubah kut..sbb mek pun gitu..main jeeeee keje..kadang tuh xde nap langsung..buntang je mata smp kul 12tgh mlm..ye mek tido kul 12tgh mlm..adehhh..

    ReplyDelete
  3. Allah... beso dah dia! kejap nya masa berlalu, bulat dah mata dia tu :)

    zakwan dulu penah gak 1 masa, bgn mlm 2-3-4 pagi sbb nak main & tgk kartun. makkk, penin pale nak temankan uwaa..! tp mmg ada 1 masa yg pelik la dema ni.. taktau la nape.. nayli takde plak gitu..

    ReplyDelete
  4. Macam anak sue sbb dia bgn awal lps subuh. Dlm 10am dia akan tido. Kalo tak tido pagi nnt lps zohor baru tido. Malam biasanya lps isyak dia akan tido.

    Alhamdulillah danish dapat babysitter yg baik ye..sentiasa update cerita dkt mamanya..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum mizz...kenapa danish susah nak tido ek..?sekurang2nya sehari kat rumah pengasuh 2 kali dia mesti tido...bukan mama nak ckp apa mizz kalau mama mmg mama ajar masa tidur Awisy dan Aiman 2 kali dalam sehari pagi sekali dan ptg sekali lg...itu pun sebelah pagi sekejap jer la masa tidonya dalam sejam setengah jer...ptg pun mcm tu hari2 mama setkan masa tidur mereka.. malam pula Awisy mama die dah setkn masa tido 8.30 cukup masa jer terus masuk tidur...tapi x tahu la mungkin lain budak lain ragamnya kot...kalau mama mcm tu la caranya bila mengasuh awisy dan aiman...budak2 ni kita kena setkn masa tidur mereka supaya mereka senang dan tahu masa tidurnya...itulah pendapat dan cara mama la tak tahu la utk org lain...

    ReplyDelete
  6. Selalunya kalau toddler susah tidur malam, maknanya siang tu dia dah tidur,atau ambil 2- 3 short nap..
    Cuba tanya betul2 pattern tido anak tu dgn pengasuh, sejak hantar dari pagi sampai ke petang, mmg langsung tak tido ke?

    ReplyDelete
  7. hmmm bahaya jugak tu kalau dah nak maghrib baru nak tido... selalu nya amalan orang tua saya kalau anak tido time nak maghrib lagi lah dikejutnya... dah malam sambung balik tido... tak baik katanya... tau tau jer lah kan kalau orang tua cakap tak baik tu

    ReplyDelete
  8. hihi...thaqif pun siang2 payah nak tidur.kite balik petang pun kejap je main2, kol7+ terus meragam nak tidur.

    ReplyDelete
  9. Mizztina, umur danish dah berapa bulan?

    ReplyDelete
  10. fahim dulu setiap 3 jam mesti die tido ... tido cukup 45 minit bgn .. pukul 7pm dah tido sampai pg esok ...

    icha plak siang ke mlm ke ... die tido sendrik tanpa byk songeh .. tak yah berbuai bagai janji kenyang
    mlm pukul 9 gitu dah tido sampai pg esoknye ... icha ni sampai skrg pukul 9 mesti dah nk tido dah ...

    dasat jg baby cam danish ni kan .... kuat mata die ... klu dier berjaga tak meragam tak menangis ok

    ReplyDelete
  11. Mizztina, mungkin sekarang ni hormon main danish tinggi sgt kot. Tapi saya rasa tu normal la. Pendapat saya la

    ReplyDelete
  12. Chef Danish Eshan ..nant masakkan yg sedap2 ye..abg Rifqi dtg rumah jadi juri...hehe

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com