Feb 12, 2015

Anak Sembelit

Assalamualaikum wbt..

Danish sejak pandai makan bubur nasi, aku asyik la sumbat dia dengan bubur nasi campur la dengan sayur ke, ayam ke, ikan ke.. aku rasa macam hover.. pastu noob sebab tak ada nak pelbagaikan menu makanan Danish tu.. nasi..nasi..nasi dan nasi lagik.. 

Sampai la kesudahannya Danish sembelit.. najis keras engkooo.. seram aku dengar dia meneran diselangselikan dengan menangis.. kesian tau tak.. aku punyela sengal, still bagi nasi sebab aku tak tau punca sembelit tu.. bila aku duk google, bila sembelit atau cirit birit, ada cara penyelesaiannya.. 

nah, aku siap print dan lekatkan kat fridge.. senang ingat.. tiap kali nak masak makanan anak, boleh refer ni.. gittewwww..

skang aku tukar menu Danish.. no rice buat masa ni.. pumpkin, papaya.. hari tu try bagi buah naga, alhamdulillah tekak Danish terima je.. Danish setakat ni tak memilih makanan kecuali bayam.. anti betul Danish dengan bayam.. ngape tah.. 

Nanti aku share resepi makanan Danish yang tanpa nasi..sat g aku nak balik nak pegi klinik check up dak Danish tu..



notakecik : masih kekok

18 comments:

  1. Betul tu, nasi mmg kdg2 budak2 boleh sembelit. Boleh bg selang seli dgn buah buahan.

    ReplyDelete
  2. aish tak blh makan banyak snagat kentang...nanti dia akan sembelit..tp dulu2 la masa dia belum setahun.skang dah takde dah..alhamdulillah..dia suka carrot dengan kentang..sayur lain kurang

    ReplyDelete
  3. alahaaiii mmg sian kan kalau anak kene sembelit nie..mcm qisya dulu kerap kene..smp menjerit2 mcm kene histeria pun ado..kesian sgt..last2 sumbat ubat bontot..sbb xtahan tgk..

    ReplyDelete
  4. sy pon skrg ni sedia jus prun dlm peti ais .sbb ank skrg ni senang sgt kena sembelit

    ReplyDelete
  5. Danish tak suka bayam ??? Eh ..dah macam Rifqi la pulak...bila tanya Rifqi dia ckp dia bukan popeye..sabau je la..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum tina.. sheila pun rasa adam tak serasi makan bayam. poo poo pun keras semacam je. hahah sian kan anak sembelit. sheila nak snap gambar ni, nak print out letak kat fridge juga. ahhaha mari kita sesama variasikan makanan anak ~~~

    ReplyDelete
  7. eh kenapa x suka bayam, nnt leh jadi popeye. hehe.

    ReplyDelete
  8. pelbagaikan menu dia tina. betik paling baik senang lawas...
    mmg sian tgk bby xleh berak.

    ReplyDelete
  9. Assalam tina,
    salam perkenalan yer
    siannya danish
    anak iols pun dah 3-4 kali kena sembelit
    pernah kena kejar pi ER pantai hospital tengah malam tau3
    sedehnya lahai
    nak nunggu seketui tut tu kluor memang satu penyeksaan kan3
    pa pun moga danish cepat sembuh naaa AMIN
    pa pun jemputla singgah & join blog iols jugak yer nanti :)

    ReplyDelete
  10. Aina seminggu sekali mesti bagi makan betik.... senang lawas... bagi yakult seminggu sekali pun ok... seminggu sekali je la..jgn selalu.

    ReplyDelete
  11. wahhh ....
    kesian danish ...
    aku pun baru tau tina wei ..anak besar2 dan 2 org dah kot hahaha
    nice sharing

    ReplyDelete
  12. Siannya danish. Qhalif pon kekadang sembelit gak. Akk bagi makan pisang.

    ReplyDelete
  13. Senang kalau tampal gitu..tak pyah nak google2 lagi..ada orang bila sembelit dibagi pisang pada anak..bahaya bagi pisang sebab pisang boleh memejalkan najis..baik bagi air suam..

    ReplyDelete
  14. huaaaaa.... same here..nasi..nasi ...nasi.... tapi buat masa ni blum sembelit teruk lagi..tapi tkut jugak..thanks share ilmu ni

    ReplyDelete
  15. lagi 2 bulan ++ my turn plak nak buat makanan anak. neves plak..

    ReplyDelete
  16. amai pun skg dah rajin kena sembelit.susu dya dah kurang kan sikit kandungan buat cair-cair tapi still lagik keras.kadang kala sampai 3 hari baru popopo.nanges tu lahai.sakit nak teran.puas jugak bagi makan betik buah-buah still masalah yg sama.Ada kawan keremen minum mealshakes shaklee tak tahu ok ker ta?ptg nih baru nak ambik.cube.

    ReplyDelete
  17. bagusnya dia makan buah-buahan..buah naga pun telan..which is good. tapi bayam tu taknak sebab tak sedap kot..huhu nantilah dia besar nanti baru dia tau nikmat bayam tumis.. eh?hehe

    ReplyDelete
  18. Aaa...mak2 mmg kena ingt...ooo..nk kena gaklah tiru cara.tina ni..hehe

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com