Feb 25, 2015

Baik buruk gajet kepada anak

Assalamualaikum wbt..

Lama betul aku amik masa nak update blog.. rasa macam dah update, tapi rupanya belum.. konon hari ni nak share resepi solid food lagi, tapi malam tadi lupa amik gambar.. rasa sendu je entry kalau tak ada gambar kannn...

Okehh, pasal gajet.. siyesli aku dulu sangat tegas konon tak nak biasakan anak dengan gajet.. yela, tengok budak skang ada ipad, tab, fon sendiri.. ada baik dan buruk gak.. buruk sebab anak² jadi antisosial.. orang lain main congkak, main gasing, batu seremban, konda kondi..tapi anak kita zaman skang main COC, candy crush, angry bird.. phewwww..tak berkembang otak..

tapi aku pandang dari sudut yang positif je la.. well, aku akui yang aku dah biasakan Danish dengan gajet.. fon aku dah jadi macam fon Danish.. 

ok, ni la perangai Danish kalau dapat fon.. tu sedang menengok video katun ABC, alif ba ta, twinkle twinkle, ba ba black sheep, etc..etc..kenkadang tengok vid ayah dia gak..

aku terpaksa biasakan Danish dengan video sebab nak "diamkan" dia.. contohnya kalau tengah pakaikan baju, Danish memang lasak bebenor..pasang vid tu terus diam.. satu lagi kalau ngah makan.. nak bagi helok perangai, pasang la video.. tu je.. dan aku harap aku dan suami tak jadikan ni sebagai rutin wajib dak Danish.. sebab nak nanti Danish besar, bila balik kampung tak antisosial.. kena bergaul dengan kawan lain.. 

so, anak korang macam mana?

16 comments:

  1. ok fahim tu ok je .. dr usia 2 thn sblm enpon gadjet touch screen ade ...aku dah bg die main lappy ....kih kih pastu aku belikan HP galaxy S+ pastu sbb rasa kecik abah die belikan note 1 ..pastu ipad mini dan tab 3 .... ok je fahim tu bersosial
    takde masalah pun .... lagi 1 nampak gaya cam cepat pickup dlm ape2 hal ... for me tak de masalah ... nak kate die malas belajar sbb nk main games je pun tak jg ... ok je ...
    sbb fahim tu ade mood bosan die ...cam skrg ni dah minggu tak sentuh sebarang gadjet ...die main mende lain plak ...lego ... nanti bosan lego main perang...bosan perang ... pastu gile komik...tgu je la ade la mende die nak main ....
    sblm main mmg aku tekan die siapkan kerja sekolah dan membaca dulu buku die ...

    sbb kami dulu kecik ..mmg parent belikan ninitendo ...PS... so takde masalah kot .... lg pun bgs jg budak tgk tgk video rhyme tu

    ReplyDelete
  2. makpak kena pantau.. takleh lelama & jgn biasakan sangat.. zakwan ni, kak nad kasi smggu sekali je skrg..almaklum dah skolah kan

    ReplyDelete
  3. Kdg2 bg gadget juga kt ank2 utk alih perhatian kejap tp di bawah pengawasan kita serta ada had limit masa.

    ReplyDelete
  4. Hi...

    Anak2 ida pun sama. mmg 3-3 ada tab sendiri. tp ida hadkan masa utk diaorg main.

    mcm anak yg sulung darjah 2, ida bg main masa hujung minggu je...

    ReplyDelete
  5. salam..

    anak akak pun sama, kena bg tepon baru diam sikit.

    ReplyDelete
  6. pandainya danish main phone.comel.
    anak dan gadget ada baik/buruk jgk.bgantung pada cara parents mengawal etc. for me, so far xbiasakan thaqif bermain dgn gadget.klu dia nmpk mmg dia sgt intrested even pernah bg dia tgk game candy crush.gelak mengekek dia tengok colorful/candy bergerak2.melting je nak download segala apps abc bagai untuk dia tapi deep in my heart, kite rasa masih belum kuat dlm mengawal dia dgn penggunaan gadget.tunggulah kite pandai mengawal thaqif sendiri dulu.

    ReplyDelete
  7. jujurnya memang bahaya... kalau dia kat memana dan dia malas bercampur ngan orang lain... dia ada pilihan.. kita dulu senang bercampur ngan orang sebab itulah pilihan terbaik yang ada....

    ReplyDelete
  8. boleh bg tp kene pantau..xleh bg ngadap sgt..nnt jadik mcm anak2 buah..xdpt pegang henpon seminit dua dh jadik parkinson dh..bab bagi gajet nak bg diam tuh setuju..ahhaha..tp kadang xjalan jugek..

    ReplyDelete
  9. Aish xsuka gajet sgt...dia lebih suka suruh bkk tv cerita hindi...hahahaha..lagi haru kot..wakakaka

    ReplyDelete
  10. boleh je kot bagi gajet kat danish tapi akak pandai had kan lah.
    kalau tak nanti jadi macam anak buah kite, addicted tahap teruk..!!
    **ish nanti kena update blog pasal dia kot nanti untuk perkongsian bersama

    ReplyDelete
  11. Bagi tapi had kan..anak saya dulu saya bagi masa umur 4,5 tahun..sebab nak bagi diam..tapi bila lama2 nampak kesan yang tak baik..lepas tu saya had kan..sabtu ahad je boleh tapi ikut jadual..sekarang dah umur 8 tahun.

    Anak kedua sekarang umur masuk 3 tahun saya mula bagi..tapi sama juga ,saya had kan..untuk dengar ABC sebelum tidur,untuk layan2 katun masa tengah menyusu.. kalau meragam memang saya tak bagi .memang saya tak nak biasakan cara tu untuk diam kan dia..nanti takut bila dia nak tab,nak enpon dia akan mula memberontak..mula mengamuk2.. Saya lebih suka anak saya layan katun kat tv dari layan gajet2 nih..

    Setiap anak berbeza jadi cara mengajarnya pun berbeza jugak kot..:)

    ReplyDelete
  12. sekarang dah mula sorokkan IPad dan bagi dia mainan biasa spt lego, soft toy, dan ABC.. kecualilah dalam keadaan terpaksa.

    ReplyDelete
  13. Azwa pun cik mah kenalkan juga..cuma ikut masa lah kan...xle terlalu lama..xsesuai utk die..xle juga klau xtau..sekarang pereaingan bnyk.kesian pada dia nnti kan..

    ReplyDelete
  14. Assalam tina,
    anak iols kekadang ja ngadap gadget
    dia lagi suka real punya interaksi
    gadget hanya pakai bila dia sengsorang jaaaaaa takdak kawan2 he3

    ReplyDelete
  15. kalau bagi tengok video abc, alif ba ta tu semua ok je kite rasa kak. :D

    ReplyDelete
  16. doktor pernah bagitau saya... satu hari tv,handphone & alat2 elektronik ni kanak2 sebenarnya paling baik hanya boleh tengok dalam setengah jam jer.. kalau lebih boleh memudaratkan perkembangan dia.. tapi bergantung pada mak bapak la.. kadang2 anak dia ok even membesar dengan gadget takde masalah perkembangan tp anak saya memang effect jugak la sebab gadget

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com