Feb 1, 2015

Demam campak

Assalamualaikum wbt..

Rentetan peristiwa kena sergah bos tu..aku terus halfday.. sakit hati plus nak tatap muka anak bagi hati cool.. Alhamdulillah Danish dah kebah demam.. dah boleh jenjalan.. tapi penyakit baru lak datang.. hari ni kena demam campak pulak.. 

Pagi tadi masa nak mandikan,husband buka baju dan nampak bintik merah kat badan.. sahla ni demam campak.. pasrah kali ke seratuslimapuluhjuta.. esok confirm aku cuti.. Danish tak meragam setakat ni,tapi badan dia lembik.. agah beria pun tak nak senyum.. alahai,sian anak ayah dan mommy ni..

Ni gambar pagi tadi.. kat leher paling banyak.. kat kaki baru naik sikit.. 

Korang ada pape petua tak selain apply krim dari klinik.. mak aku tadi kabor mandikan dengan air basuhan beras dan biji timun.. tak try lagi sebab balik dari klinik dak Danish terus tidur.. sedihnya bila tengok anak sakit ni..

Petua pelisssss...

13 comments:

  1. Org tua2 suh lapik tido anak dgn daun semambu nk kurangkan gatal.

    Ank sue pas pantang terus kena campak masa dok kat taska. Sue sapu calamine cream jer. Daun semambu pyh dpt kat umah ni..

    ReplyDelete
  2. sian danish.cepat sihat ye...bagi danish minum air kelapa.kerap mandi.jgn bagi berpeluh nnti anak akn rasa gatal n xselesa.

    ReplyDelete
  3. Ermmm...akak pun tak tau nak kasi petua apa yea, biasa memang apply krim je sebab demam campak ni memang tak lama..sabar la yea, memang dugaan kalau anak asik sakit samalah dengan akak dulu, akak tak kisah apa bos nak cakap..Anak lagi penting dari kerja kot, soal sakit bukan kita yang mintak dah Tuhan nak bagi kan..Doa banyak2 yea, moga danish cepat sihat semula..

    ReplyDelete
  4. Akk pun xg sekolah hari ni..dak Aish demam..huhu

    Kalau akk cr daun semambu lapik bwh tilam dia..
    Pastu bg mandi dengan air beras jugak...bg sejuk bdn..

    Semoga danish cepat smbuh

    ReplyDelete
  5. apply calamine lotion tu..
    mandikan kerap...pastikan badan baby tu sejuk..
    rash tu akan hilang sendiri within 48-72hours...jgn risau...
    jgn sebarangan sapu/mandikan baby tu dgn apa2 daun/ubat tradisional...

    ReplyDelete
  6. Eh tapi kan namee rse bukan demam campak kot. Sbb baby kalau demam mmg akan keluar bintik2 merah camni. sbb adam dah 3 kali demam..tiap kalk lepas demam mmg akan kuar merah2 ni. Tp xpela cek doktor. Tp rsenua bukan campak ni. Ruam baik demam.

    ReplyDelete
  7. Tak de pengelaman anak2 kena demam campak..mintak dijauhkan la...nak bagi petua pun tak tahu..

    ReplyDelete
  8. klu org utagha panggey nie, sekam...bkn campak...memg gatai laaa...bg mandi ayaq daun semambu tuu...kat area P8 tu blambak tepi jalan...bg mandi ayaq nyoq pon bleh gak...jgn bg pakai bedak laa naaa...get well soon mata tetel :)

    ReplyDelete
  9. Haaaa dgr ckp doktor tu......Doktor dah bg free consults tu

    ReplyDelete
  10. Kesian danish... sabar ye mizz tina

    ReplyDelete
  11. semoga baby cpt sembuh.. singgah sini dan follow ^^

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com