Feb 13, 2015

Resepi Solid Food tanpa Nasi

Assalamualaikum wbt..

meh aku nak share resepi solid food tanpa nasi.. ecehhh, macam chef pulekkk.. anak dah sembelit baru nak cari resepi lain kann..

1. Bubur kuning di hatiku
 Bahan-bahan
  - Tauhu 1/4
  - Labu (suku)
  - 1 biji tomato (aku buang isi)
  - Bawang besar (holland) suku

Cara-cara:
  - Tauhu, bawang besar dan tomato digoreng, guna unsalted butter sehingga masak dan warna keemasan..
  - Labu manis kukus hingga empuk
  - Blend tauhu, labu manis, tomato dan bawang sampai halus atau mudah dikunyah dan dihadam.
  - Siap!!


2. Bubur lobak oren Belanda (tak ada ayam belanda)
 Bahan-bahan
   - Kentang (separuh)
   - Lobak Merah (separuh)
   - Bawang besar (holland) separuh
   - Isi ayam (satu sudu besar)

Cara masak:
 - Kukus lobak dan kentang sampai empuk.
 - Goreng isi ayam dan bawang, guna unsalted butter sampai ayam masak
 - Blend kesemua bahan.
 - Siap!!

Hahhh, senang kan.. memang tak ada nasi.. lain la sikit kannnn..

aku kukus sekali harung je.. jimat letrik.. 

ni rupe tauhu, tomato dan bawang lepas goreng.. rupe isi ayam lepas goreng tak dan snap pulak..

yang warna oren tu resepi no.2, warna kuning tu resepi no.1..


ok..aku masak makanan Danish stok seminggu..tapi kenkadang tak sampai seminggu pun, 5 hari dah habis.. aku memang frozenkan stok sikit je.. nampak kedekut kan..kahkahkah.. bukan kedekut, tapi memang tak nak lelama simpan stok.. 

dannnnn, kegembiraan buat aku bila Danish suka makan.. habis licin cin cin cin gittewwww.. ok passs.. aku blend halus sebab masalah sembelit dak Danish tu kan.. Danish tu dah la mengunyah tak reti sangat, tau nak terus telan je.. haishhh..

Pasni nak cari pasta pulak.. western gitu.. malam tadi bila mengadu kat husband stok sayur dan buah untuk Danish habis, tetibe dia terrrrpuji aku.. "Rajin betul mommy masak untuk Danish, penat macam mana pun mesti masak..".. wuwuwu..kembang idong.. *bluekkk*

apa pun, selamat mencuba untuk korang!!!



notakecik : banyak plan weekend ni..huhuhu

13 comments:

  1. Assalamualaikum tina. wahh bestnya resepi baru... sheila belum lagi try tauhu, telur ayam, ayam, ikan kat adam. tunggu next week nak beli stok baru. hehe nak kenalkan resepi baru kat adam. heeee

    ReplyDelete
  2. Simple but looks yummy..good job mama..

    ReplyDelete
  3. senang sediakan menu utk baby sebenarnya.. buh je semua dalam tu pastu puri kan.. tak payah pk nak buh garam gula kan.. yg penting homemade.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. selalunya paling banyak buat seminggu je la..lebih dari seminggu tak sanggup pulak nak bagi dia makan..heheh

    ReplyDelete
  5. Uiks kalau sembelit mmg xleh makan nasi ek?

    ReplyDelete
  6. kite tak de anak nak bagi makannnn.. :(

    ReplyDelete
  7. yummy...nak cari tauhu jugak la untuk thaqif.asyik nak makan pasta jer, ibu pun naik jemu dah masak pasta, dia xbosan3 lg.

    ReplyDelete
  8. kite masak hari2 sebab tak yakin nak simpan stok... T_T .. resepi baru blh try ni

    ReplyDelete
  9. bgs la danish nk mkn ..dulu aku rajin beriya masak tp icha tak suka mkn sampai la ni tak mo mkn sgt ...
    seb baik besar sikit ni mau jg mkn sikit2 ....kadang tu klu mood mkn dtg mau 2 bungkus nasi lemak die sorg

    ReplyDelete
  10. Bagus mommy..Danish membesar dgn sihat ;-)

    ReplyDelete
  11. Cik mah try pasta..tp azwa mudah yak yak...senng pulak...maybe die xminat kot..tp.masa makan laju je..

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com