Feb 17, 2015

Resepi Solid Food : versi rempah ratus

Assalamualaikum wbt..

Hari ni nak share 2 lagi resepi.. basicnya aku guna sama je kot..hahaha.. ulang² sayur yang sama.. blurr dan blank bila ke pasar raya, tak tau nak beli apa.. 

1. Bubur nasi+brokoli+labu manis
Bahan-bahan:
 - Beras (segenggam)
 - Labu (suku)
 - Brokoli (5-6pokok kecil)
 - Isi ayam (satu sudu besar)
 - bawang putih (seulas)
 - Rempah sup (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga) ni je yang ada, so tak cukup la rempah ratusnya..

Cara-cara:
 -Beras tu dimasak hingga jadi bubur
 - Kukus brokoli dan labu
 - Gorengkan isi ayam beserta dengan rempah ratus dan bawang putih. Goreng guna unsalted butter.
 - Bila semua dah masak, blendkan bubur nasi, labu, brokoli, isi ayam dan bawang putih tadi. Rempah ratus aku tak blend sekali, memang Danish tak makan kang..
 - Siap!!
ini lah rupenya.. boleh blend halus sedang² saja yang penting dia setiaaaaaa.. gitteww..


2. Bubur nasi+tomato+carrot+zuccini+kentang
Bahan-bahan:
 - Beras (segenggam)
 - Tomato
 - Carrot
 - Zuccini (separuh)
 - Kentang (sebiji)
 - Isi ayam (satu sudu besar)

Cara-cara:
Okey, ni macam resepi hari tu kan..kan dah kabor, bahan sama je, cuma aku pusing kot lain..hahaha..
 - beras tu masak sampai jadi bubur
 - Carrot dan zuccini tu kukus sampai empuk..sekejap je kukus ni..
 - Goreng isi ayam+tomato+kentang. goreng sampai isi ayam tu masak.. kalau bahan lain dah masak, angkat dulu sebab tomato tu kejap je masaknya
 - Dah siap semua, blend
 - Siap, pastu boleh ngap!! giler sedap yang ni.. hahaha..

isi ayam dan tomato aku goreng sekali.. 

ni la hasilnya.. kentang tu last minute letak sebab macam sikit pulak tengok.. itu pasal dalam gambar ni tak ada kentang..kekeke..


ni kesah budak tidur kekenyangan makan hasil mommy dia masak dengan penuh kasih sayang dan tanpa was².. hambek, macam hape tah gayanya..

so, selamat mencuba resepi caca marba dari aku tu ye.. hehehe

14 comments:

  1. Assalamualaikum yanggg. ohhh sedapnya goreng guna unsalted butter. heee next week nak buat goreng2 kasi adam hihiiii

    ReplyDelete
  2. happy kalo anak suka makan. air tangan ibu sbg ikatan kasih syg pd anak.

    ReplyDelete
  3. bestkan buat solid food utk anak.. saya pun seronok masa buat solid food utk Yusuf. Yusuf paling suka labu manis tu .. sekali dengan Ummi nyer pun pow,, hikhikhik..

    ReplyDelete
  4. zucinni tu tak penah cuba .... tp nampak terung kuning je .. rasa die cam ne ek ... cam besh plak ....
    abah depa dah minta adik tp mama je ...hehehe

    ReplyDelete
  5. kalo mak2 mkn blh x.. nmpk mcm sedap.. ekeke

    ReplyDelete
  6. tu dia!!!!!!! Azra baru nak start makan puri insyaAllah jumaat ni.. ummi dia dah excited lebih ni.. hihi

    ReplyDelete
  7. Yummy! ibu Thaqif pun terliur okeyh! Nanti boleh cuba...

    ReplyDelete
  8. unlce nak cuba gaya tido tu je... hehe

    ReplyDelete
  9. okey, dah boleh save resepi-resepi cenggini nampaknya. kihkih

    ReplyDelete
  10. Yummy..sedapnye awk tdo ye...mmg kekenyangan betul tu...tq share resepi...

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com