Mar 31, 2015

Dia cuma PENGASUH, bukan BIBIK

Assalamualaikum wbt..

Pengasuh yang aku maksudkan ni yang kat taska, bukan rumah yang makcik² atau kakak² yang jaga anak orang tanpa ada register kat JKM.. haaaaa..

Pengasuh tu tugas mengasuh anak ko, jaga anak engko, bagi makan etc..etc.. tapi janganla ko pijak pengasuh tu sampai ko lanyak macam bibik.. Taska biasanya tutup pukul 6petang, tapi engko memandai suh jaga anak engko sampai lewat malam.. Bila satu hari pengasuh minta amik anak awal (7pm), ko perli.. bila pengasuh minta bayaran lebih sebab HARI-HARI ko amik anak lewat, ko ungkit kata jaga tak ikhlas pulak.. ko hengat free??? hamboihhh.. 

tak paham la aku dengan parents yang macam ni.. selagi boleh amik anak lambat, ko memang akan amik lambat.. pengasuh pun ada life sendiri..ada anak sendiri yang dia nak belai tatang.. jangan ko letak semua beban kat pengasuh.. nak buat macam tu, cari maid, doplohpatjam kat umah ko, belek anak segala bagai.. 

ni la manusia tak kenang diuntung, kite dah tolong lagi kena pijak..

aku meluahkan rasa bagi pihak pengasuh anak aku.. kesian, macam tertindas.. dia ada life, ada anak, ada suami.. dah kalau almost 24hour jaga anak orang, bila masa dia nak luangkan masa untuk anak dan suami.. kalau sehari dua mungkin boleh tolak ansur, tapi kalau dah hari², harusla semak kepala otak.. mak bapak pun nak cari duit beragak la.. bila masa ko nak manja² dengan anak dah kalau tanggungjawab ko bagi sepenuhnya kat pengasuh.. 

anak tu tanggungjawab kite ye.. 



notakecik : Danish demam lagi..demam nak tumbuh gigi lagi agaknya..

16 comments:

  1. Assalamualaikum tina. hehehehe. sheila kekadang gak amik lambat. tapi sebolehnya tanak menyusahkan orang even yang jaga tu my sis in law. hehehehe

    ReplyDelete
  2. betul, anak2 adalah tanggungjawab parents bukan pengasuh..

    ReplyDelete
  3. hurmm..ssh la kalau nak amek lambat tp xnk bayau ape2..

    ReplyDelete
  4. Betul2...melampau dah tu..Rasa nya taska kena tegas sikit la bab2 tu..ambik lebih dari jam 6 bayaran kira lain.baru ada akai kot..

    ReplyDelete
  5. itula..kena tahu tanggungjawab masing2..

    ReplyDelete
  6. salam.. aah betul.. kakak saya cikgu. dia letak anak rumah pengasuh. pengasuh mengadu ada sepasang ibu/bapa yang juga cikgu hantar anak kat situ. tapi ada sorang dia anak tu dah sekolah dan dia nak mintak transit kan. transit bermakna kene ambik anak balik sekolah sekali (selalu suami pengasuh yang ambil).. tapi TAK NAK BAYAR APA-APA.. dia cuma bayar untuk bayaran anak seorang lagi sahaja (baby).. pengasuh dah cakap sampai kesudah dia tak bayar.. sampai malu pengasuh tu nak menagih duit.. last2 pengasuh diam.dah bagitau nak nak jaga anak dia pon cikgu tu tak faham2 juga..still hantar. kesian. terpaksa jaga free dah la cikgu tu selalu ambik sampai lewat malam dan tak bayar bayar lebih..

    ReplyDelete
  7. saya kalau jam dah 5.30ptg tu dah rasa tergedik-gedik dah nak balik kutip anak..

    ReplyDelete
  8. yer lah tina... akak sokong.. sebenarnya.. samaada pengasuh atau parent.. masing2 kene ada tolak ansur dan rasa tangungjawap pada komitmen tersebut.. kene consider.. mak pak pon tak ley lepas tangan gitu2 jer walaupon kate bayar.. anak..tetap anak.. pengasuh..tetap pengasuh.. tangungjawap..tetap nama tangungjawap..

    ReplyDelete
  9. Betul tu..amik kesempatan ek kiranga...kesian pada mereka juga..

    ReplyDelete
  10. sepanjang alisha dan fahim membesar ni tak penah pun sekali lg kami laki bini amik anak2 lewat .... seingat aku paling lmbt fahim penah balik ialah jam 6.30 pm... tu pun sbb abah die tetiba ade kerja luar .... ai plak tak bw keta hari tu .... kemain aku ssh hati haaiiii dh lewat tu ....

    anak2 ai mmg balik pukul 4.30 pm setiap hari ....tak sampai hati la nk tgal diorg lama2 kat taska tu .....


    tp mmg aku prasan ...ade parent yg amik anak kadang tu sampai 8-9 mlm ..... kerja ape kat opis tu hari2 blk lmbt ... hmmm

    ReplyDelete
  11. Assalam tina,
    kalo ghoper itu baek tak yah beranak kekdahnya :P

    ReplyDelete
  12. memang ada je parents macam tuuu.. i have an experience... ni my entry.. http://www.yoorinmelacolea.blogspot.com/2015/03/dengan-anak-jangan-nak-berkira-sangat.html

    ReplyDelete
  13. Klu leceh sgt...suh pengasuh tu stop amik upah jaga anak parent yg cerewet sgt tu.

    ReplyDelete
  14. saya kalau balik lewat mesti suruh husband balik dulu ambil anak. tp kdg2 terpaksa sbb keje kt kl rumah kt shah alam.jam kalau teruk sampai 2jam

    ReplyDelete
  15. tulah.tanggungjawab diserah bulat2 pada pengasuh

    ReplyDelete
  16. tu bkn pengasuh yang berkira, setiap titik peluh amat berharga kan, semua kena duit..ckp kt pengasuh tu, takyah la jaga anak org tu, byk cekadak ! hehe

    p/s : Jemput join segmen CN yer : http://www.cekgunorazimah.com/2015/03/segmen-bloglist-mei-jun-2015-by-cn.html

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com