Mar 10, 2015

Resepi solid food | Baby 10 bulan

Assalamualaikum wbt..

Sebenarnya resepi ni tidakla aku spesifikkan untuk baby umur 10bulan.. 8 bulan ke atas dah boleh dah.. well, hari minggu adalah hari masak² stok makanan untuk dak Danish.. kali ni kebetulan husband ajak ke pasar minggu, aku redah la cari lauk sayur semua.. tengok ikan tak best.. nampak keledek, beli la sekilo.. tamak hokey.. 

sedikit kecewa bila tengok keledek tu.. kulit dah kaler purple, apsal isi kuning?? hahaha..sengal betul la.. bedal la, janji boleh makan.. keledek tu apa??? sweet potato tau?? haaaa, keledek tu sweet potato la.. aigooo...

resepi pertama,
1) Bubur havoc havoc
Bahan-bahan:
 - Carrot
 - Bayam merah
 - Beras (segenggam)
 - Tomato (sebiji kecil, buang isi)
 - Isi ayam
 - Unsalted Butter

Cara-cara:
 - Kukus carrot dan bayam
 - Beras tadi buat bubur
 - Goreng isi ayam dan tomato.. goreng ayam dulu, baru masukkan tomato
 - Dah masak semua, gaulkan dan blend hingga sedang² halus.. Siap!!

aku kukus macam ni, dalam periuk nasi je sebab tak ada pengukus.. sekali harung, tapi bayam masukkan kemudian sebab cepat layu kan..

goreng isi ayam dan tomato guna unsalted butter..

taraaaaaaaaa..hasilnya... sedap koooo...

2) Bubur sedap menjilat jari
Bahan-bahan:
 - kacang pis
 - Keledek
 - Beras segenggam

Cara-cara:
 - Kukus keledek dan kacang pis
 - Buat bubur nasi
 - Blend semua..siap!!

inilah rupenya.. sebelum blend.. tak ada isi ayam atau ikan.. simple je..


dan hasilnyaaaaaaaaaaaa... yang ni memang double sedap sebab manis.. aku nak buat lain sebenarnya, jadi lain lak..


Nak share resepi lain tapi tak ada gambar..

3) Bubur manis manis sayang
Bahan-bahan:
 - Beras (sikittt je)
 - Isi ikan merah
 - Kurma
 - Sawi

Cara-cara:
- Kukus kurma (buang biji dulu ye).. dah masak, kupas kulit dia..
- Masak beras sampai jadi bubur, dah agak nak jadi bubur, masukkan sawi
- Goreng isi ikan merah
- Dah ready masak semua, blend dan siap untuk dimakan oleh anak..ehehehe


4) Bubur kuning comel lote
Bahan-bahan:
 - Labu
 - Kacang pis yang fresh tu
 - Isi ayam

Cara-cara:
 - Kukus labu dan kacang pis hingga empuk
 - Rebus isi ayam
 - Blendkan semua bahan, dan siap!!


Haaaaaaaaa..Danish punya menu lebih kurang je.. pusing balik, bahan yang sama, campuran je lain.. kehkehkeh.. apa pun, Danish masih ok dan masih makan masakan aku.. belum nampak dia menolak kecuali bila dah kenyang.. 

9 comments:

  1. ghajinnye... resepi ghajin takde? hihi..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum mami danish. sedapnya terliur umi adam tengok hehehhee. unsalted butter memang penyedap bubur anak kan... adam suka gila hehehhee

    ReplyDelete
  3. Nama menu pun dah sedap apatah lg mknn yg dimasak utk danish kan ^^

    ReplyDelete
  4. anak saya dulu kalau buat bubur macam ni dia paling suka bubuh ikan bilis..kalau bubuh ikan bilis memang habis licin makan nya..kadang2 sampai bertambah2,..ehheh

    ReplyDelete
  5. amboi nama resepi..Bubur Havoc Havoc :P

    ReplyDelete
  6. Wahhh meriahnya bubur, nnt baby ariz besar akk rujuk entri ni carik resepi okey!

    ReplyDelete
  7. wahhh ade baby nanti ai try ye ... keledek tu anak kembung ke ... sbb ai mkn ai yg kembung asek kentut je

    ReplyDelete
  8. Salam...miss u.
    nice... banyak idea nk suap cik tipah kt sini ni.. hihihi

    ReplyDelete
  9. Terus rasa mcm nk jd bb blk..tp nk jd bb miss tina..haha..sbb semua tempting

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com