Mar 18, 2015

Resepi Solid Food : Pasta

Assalamualaikum wbt..

Aku dah tak tau nak tulis apa, aku share resepi solid food untuk anak² je la ye.. aci kannn.. masak² kelmarin sebab tengok stok makanan Danish dah berkurang.. yela, kan aku buat untuk seminggu je.. beb, aku dah buntu gak la kenkadang tak tau nak masak apa.. hari tu terasa nak masak pasta untuk dak Danish..kesian asek makan nasiiiiiiiiiiiii je.. pasta untuk baby tak jumpa, jadila pasta orang besar tu.. pon boleyyy..

Resepi Sup Macaroni Odap katanyaaa
Bahan-bahan:
 - setengah cawan macaroni
 - Lobak merah 
 - Kentang
 - Bawang besar holland
 - Isi ayam
 - unsalted butter
 - kulit kayu manis dan bunga lawang
* nak lagi sedap, boleh masukkan saderi.. aku nak beli, tapi tak ada yang fresh.. ciss
haaaaaaaaa..macam gambar kat bawah ni la bahan dia.. isi ayam tak ada dalam gambar pulak..


Cara-cara:
 - rebus macaroni hingga empuk.. titiskan sedikit minyak zaitun..
 - tumiskan bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan isi ayam.
 - dah naik bau dan isi ayam dah empuk, masukkan air secukupnya. masukkan lobak dan kentang. rebus hingga empuk.
 - toskan pasta tadi tu, masukkan dalam sup.. jangan lelama, jap je..
 - dah puas hati, tutup api.. tunggu hingga sejuk pastu blend..

rupe sup pasta tu.. oh ya, sebelum blend, buangkan kulit kayu manis dan bunga lawang tu ye..

taraaaaaaaaaa..dah siap.. siyes sedap weyhh, aku tumpang makan sekali.. dan Danish pun suka!!!



selamat mencuba semua... wink..wink..

12 comments:

  1. huiyoooo..bahagia perut danish mommy masak sedap2..hehe

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum mami danish. sedapnya. adam belum telan pasta lagi. ingat next week nak cuba. hehe sian asyik makan bubur, kang muak pula. hihiiii

    ReplyDelete
  3. dah tiba masa kau pulak BUNTU nak masak apee..
    haha..
    aku dah buntu awal dari ko tina..

    sampai sekarang BUNTU..

    rase tak sabar nak tunggu dia besar dan boleh ngap ape yang kita makan jugak.. ;p

    ReplyDelete
  4. owh menarik gak ni.. instead kasi bubur nasi je kan, pasta pun bleh blend gak ek.. kak nad baru tau.. leh try kt baby nnt. tq share!

    ReplyDelete
  5. fevret ni! bukan budak je suke. mak budak pon suke. kekeke

    ReplyDelete
  6. wahhh mcm best je..nanti nk try wat jugak laa..tp taun depan baru leh cuba neh..heee

    ReplyDelete
  7. Sedapnye...mkn pasta mng mengenyangkan..untung danish mama rajin masak..

    ReplyDelete
  8. membesar dengan sihat la danish ..hari2 mama masak sedap2...

    ReplyDelete
  9. wahhh menarik betui untung danish mama rajin masak mcm2 utk danish

    ReplyDelete
  10. Ermmm bebudak mesti suka neh...

    ReplyDelete
  11. Assalam tiza,
    ni bukan takat anak soka ni
    ibu pun soka he3

    ReplyDelete
  12. Sedapnyaaa. Mesti licin baby mkn kan?

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com