Apr 8, 2015

Bila terlalu mengharap

Assalamualaikum wbt..


Aku cukup menyampah dan tak suka bila ada orang yang tak reti berdikari, tak reti usaha sendiri, tak nak belajar, tak nak amik pusing.. pastu bila dah terdesak, gelabah.. aku tak kata aku ni bagus, tapi at least ada usaha.. 

Boleh je nak minta tolong.. sekali boleh..dua kali boleh lagi, tiga kali minta tolong dah rasa annoying.. minta tolong dengan orang yang sama dah macam amik kesempatan.. kenala amik kira keadaan orang yang kita minta tolong, keadaan orang terdekat yang kita minta tolong.. 

tak tau sila tanya, tak pandai kena belajar, tak faham tanya jugak, tak jelas minta penjelasan.. minta tolong dengan orang yang salah jugak adalah satu perkara yang aku TAK SUKA.. sangat tak suka.. 

Bila hidup dah biasa dengan konsep "mengharap pada yang sudi", memang akan terbiasa la sampai mati.. maaf la kasar sebab aku tak suka spesis macam ni.. sebab tu ada pepatah, "tuntutla ilmu hingga ke negeri China".. bukan kata tuntut ilmu tu kena ada cikgu bagai.. tapi setiap perkara yang kita lakukan dalam hidup kena belajar.. even cara pasang kepala gas pun, ko kena tau!! bukannya call orang minta pasangkan.. contohhhh.. 

belajar² berdikari.. jangan reti pandang je, tapi tak nak bertanya kalau tak tau.. aku ni bukan je tujukan untuk orang lain, aku pun kena belajar gak.. skang pun belajar macam mana nak handle anak sensorang kalau suami pegi keje luar.. 

tak salah nak mengharap, tapi kalau tak ada usaha, harapan pun tinggal la harapannnnnn... 




notakecik : bosan dengan manusia yang tak pandai usaha ni.. benci pun ada.. 

10 comments:

  1. Sabau2 mami danish..betul2 marah sgt nie..smp kepala jadi kelapa..ehhh, hehehe..

    Org mcm nie dh dibiasakan "disuap"..sbb tuh mcm gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ok..ok..dh btlkan..

      geram sbb kite dh rs mcm menyusahkan kite lak..

      Delete
  2. simptom " spoon feeding" ni, mmg kena di basmi sejak zaman sekolah lagi...
    kalau dari usia kecil dah terbiasa sikit2 spoon feeding, mmg terbawalah sampai tua bangka..

    ReplyDelete
  3. kalau kerap sangt mintak tolong baik bagi kita je buat terus..betul tak??

    ReplyDelete
  4. Betul tu kena belajar berdikari . Asyik mengharapkan org nnt org cepat menyampah..belajar utk berusaha x faham boleh tanya..

    ReplyDelete
  5. kena jauhkan diri dari org yg suka amik kesempatan mcm ni... bukan x nak bantu langsung, cuma nak bantu dia supaya cuba untuk buat sendiri :-)

    ReplyDelete
  6. Spesies ambk kesempatan ni sis..tu je mslhnya..dh tau kita blh diharap.so ambk kesempatan

    ReplyDelete
  7. skrg ni byk alternatif..ckp kt org yg suka mengharap tu google jer..kalau betul tak jumpa baru tanya..:)

    ReplyDelete
  8. bengang eh.. hihi..
    jom doakan org mcm ni tergerak hati nak berusaha.

    ReplyDelete
  9. Assalam tina,
    kalo kalo nak minta tolong sekali sekal takpala
    kalo dah kerap sangat tu jawabnya tu mengambil kesempatan dah tu

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com