Apr 7, 2015

Resepi solid food | Bayi 11 bulan

Assalamualaikum wbt..

Actually, lama dah nak share.. tapi kesempatan tu tak ada.. huhuhu.. well, aku skang dah jadi super excited mom bab masak memasak makanan anak.. annoying??

1) Bubur nasi + jagung muda + kacang pis + kurma
Bahan
 - beras wangi
 - jagung muda (2batang)
 - kacang pis
 - kurma

Cara-cara
 - kukus jagung muda, kacang pis dan kurma sampai empuk
 - nasi tu masak sampai jadi bubur
 - Dah masak semua, blend sedang².. siap!!
tak ada gambar yang dah siap blend pulak.. hahaha

2) Bubur tak tau tajuk
Bahan-bahan 
 - isi ikan merah
 - Sawi
 - bawang besar holland
 - tauhu
 - tomato
 - unsalted butter
 - Beras

Cara-cara
 - gorengkan semua bahan (kecuali beras dan sawi) menggunakan unsalted butter sehingga kekuning-kuningan
 - masak beras hingga jadi bubur.. Bila dah nak masak, masukkan sawi
 - kemudian masukkan bahan yang digoreng tadi, gaul rata
 - dah sejuk, blend.. 
 - siap!!
pun tak ada gambar yang dah siap blend.. hahaha..mahap

3) Macaroni sedap sekali lagi
Bahan-bahan
 - Macaroni
 - Capsicum
 - batang saderi
 - isi ayam
 - lobak merah
 - unsalted butter

Cara-cara
 - rebus macaroni, masukkan sedikit minyak zaiton
 - goreng isi ayam sampai warna kekuningan,kira dah masak la kan..
 - masukkan air sikit, pastu masukkan lobak merah, capsicum dan batang saderi
 - dah empuk semua, masukkan macaroni yang dah rebus tadi
 - gaul², pastu siap
 - sejukkan, blend ala kadar je, siap untuk dimakan!!
kali ni, gambar complete.. hehehe.. hasilnya.. masa masukkan dalam bekas, aku tumpang sikit masukkan dalam mulut.. kehkehkeh..


ni je la modal aku kat blog skang.. sebab aku sendiri tak tau dah nak tulis apa.. takkan nak tulis pasal anak je, kang boring lak.. pasal tudung AJ?? hurmm..bukan seller pulak.. kohkohkoh..

ok, selamat mencuba chuolsss...

9 comments:

  1. Bgsnye mummy..lg excited bile anak bujang duk nganga bile disuapkan..priceless..;)

    ReplyDelete
  2. anak kita yg 1st dah makan mcm kitorg..
    yg 2nd next 2 months pulak nak kene marathon buat puree, hehe~

    ReplyDelete
  3. ler tak jual aj lagi ke? Tapi kan makan makanan budak memang sedap kan..

    ReplyDelete
  4. macam2 resepi ada.ibu2 ada anak kecik patut simpan resepi2 nih...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum tina. walawehhhh terliur ahh. nak cuba cedok skit resepi mami danish. hahahhaa adam skrg selera makin menurun. huwaaaa sian abg long adam, nak kurus. hehehehe

    ReplyDelete
  6. wahhhh ...rindu nk memasak utk baby balik .. hehehe

    ReplyDelete
  7. wahhhh. ok nak jadi anak awak la kalau cmni wakkaa

    ReplyDelete
  8. OK la tu tulis pasal resepi baby foods..sebab blog pasal resepi biasa, dah melambak...hihihih

    ReplyDelete
  9. dah jadi mak gitu lah..modal cerita mesti ada kaitan anak..tapi cam best resepi ni..lei cuba nnti..owh..ank dah besor..kena beranak lagi lah..hehe..


    @ JEMPUT SERTAI "GIVEAWAY: RINIE BORHAN"

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com