Jun 23, 2015

Hujan dan Sabar

Assalamualaikum wbt..

Pagi ni hujan lebat mencurah².. dalam pada nak ke ofis, duk fikir laki bini cane nak hantar dak Danish ke taska.. dahla parking kat luar, hazab rasanya nak ke kereta.. belum sampai kereta dah basah.. bila la dapat park kereta sendiri kat kat porch kereta sendiri, tension!! 

Sepanjang perjalanan ke tempat kerja, memang hujan sangat lebat.. dengan angin macam nak ribut, kilat, guruh..seram jadinya.. tetibe akak aku call jangan lalu menghala ke Jenderam sebab ada pokok tumbang.. ni belum sampai pekan Dengkil, dah jem teruk.. rupenye ada pokok tumbang lain.. ya Allah, memang menguji tahap kesabaran.. nak menghala Taman Cabaran pun ada pokok tumbang, sudahnya decide lalu highway je.. buat uturn kat bawah flyover.. rasa 3kali ganda dari jarak perjalanan asal..

Dah la hujan lebat, sabar ni memang dah diuji awal² dengan sesak teruk sebab ada 3 lokasi berasingan pokok tumbang, tambah pulak dengan spesis pemandu yang kedekut gila.. kan hujan, jarak penglihatan pun terhad, tolongla pasang lampu tu.. apa la bijak bestari sangat.. kena yang kereta kaler gelap, gelabah aku sebab tetiba ada kat depan mata.. sabar je la..

Well, masa bulan puasa ni memang sangat tercabar kesabaran aku while driving.. potong Q, bawa kereta slow, jem teruk 100 kali ganda dari hari biasa, kereta mencucuk bontot kereta kite, follow rapat², lampu merah pun langgar.. etc..etc.. sebab tu request husband hantar naik motor.. dapat rasa hari pertama puasa je la, pastu tak dooooo..kahhhh..apa pun, bulan puasa sangat sinonim dengan kesesakan lalu lintas.. 
keadaan sehari sebelum puasa, diorg dah praktis jem..sape yang biasa lalu kawasan ni, akan tau betapa jauh lagi nak sampai traffic light..


keadaan trafik pada hari kelima Ramadhan.. dedua gambar ni nak pegi keje tau.. keadaan balik keje lagi teruk.. dan hari ni laaaaaaaaaaaaagi teruk.. 

So kengkawan, berhati² la ye semasa memandu atau menunggang tu.. kadang tu kite dah cukup berhati², tapi orang lain buat onar..apa pun, sebelum memulakan perjalanan tu, baca la doa.. mana tau insyaAllah diberi perlindungan.. 


renung²kan dan selamat beramal.. =)

9 comments:

  1. kite puasa ni terasa makin clear jalan.dengan syarat ting kol5 kena keluar terus la.alhamdulillah.

    ReplyDelete
  2. hmm kesiannye opis ngan rumah jauh dik ....
    gitu la time bulan puasa ssana sini jem je ....

    ReplyDelete
  3. suka waktu hujan sbb doa makbul. tempat saya tak hujan pagi td

    btw, hati-hati ye memandu

    ReplyDelete
  4. semoga dipermudahkan urusan sis ye
    kawasan rumah ahkak pun jam teruk..630 skang akk keluar kalau bulan pose..even sekolah dekat pun...sebab banyak kereta yang keluar awal skang ni

    ReplyDelete
  5. sama la..kuar lambat skit dh meleket dh kete jammed...haiiiihhh...

    ReplyDelete
  6. mmg mencabar kan tina... sabar je laa nak tak nak mmg kena hadap hari2 kann...
    smlt berpuasa utk tina sekeluarga

    ReplyDelete
  7. Ooohh..mmg sgt menguji hadap jem pjg gini..smg dipermudahkan urusan tina pergi balik office ye..betul tu jgn lupa doa :)

    ReplyDelete
  8. huhh..memang mencabar..akak yg balik Kajang pun kalau time jammed gile2 tu pun rasa stress walaupun bukan akak yg drive..hehe

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com