Jul 6, 2015

Kadang-kadang terasa

Assalamualaikum wbt..

Aku tak tau dah nak meluah kat siapa.. nak tulis kat facebook kang kata raih simpati.. btw, bukan meluah perasaan, saje nak mencoteng arang kat muka sendiri kat blog sendiri.. 

Perihal anak, kite sebagai ibu sememangnya itu jadi perkara sensitif.. sebab tu kadang tu aku sangat jarang nak bercerita hal anak kat kawan².. ada la cerita, tapi tak beria sangat..

Danish dah menginjak 14bulan.. yup, still belum jalan.. setakat berdiri je mampu.. kalau meniti tu laju la.. panjat memanjat memang hero.. turun dari katil pun dah pandai.. tapi dilema aku sebagai hemak adalah anak bujang belum pandai berjalan.. 

Mak aku cerita, aku dulu pun jalan lambat, umur 18bulan baru pandai berjalan.. masa tu dah ada adik pun.. kategori lambat kan.. oleh kerana situasi silam aku ni, ramai yang cuba menuding jari kata aku adalah penyebab Danish lambat jalan.. really?? ko yakin dengan fakta ko? ada bukti kukuh? ada kajian dari doktor?? 

Well, aku sedikit stress bila orang duk banding anak aku dengan anak dia.. kata anak dia belum setahun dah pandai jalan.. dengan bangga kata tak merangkak pun, terus jalan.. ewahhhh, mari berikan tepukan yang gemuruh untuk anak beliau.. yela, aku senyum je..

Ko tau tak sebab fakta auta ko tu aku jadi stress.. oleh sebab stress, aku sebok paksa Danish jalan sedangkan Danish nangis² tak nak.. sape jadi mangsa?? anak aku..bukan anak korang!! "ehh, apa ni dah setahun lebih tak jalan lagi".. "laaa, tak jalan lagi ke, ko la ni dulu jalan lambat".. etc..etc.. ramai betul pakar kat keliling aku.. aku pernah sakit hati sangat, aku marah² Danish dan paksa dia berdiri, paksa bertatih dalam masa sama Danish meraung² tak nak.. puas hati korang yang duk kondem anak aku?? aku dah macam dera anak sendiri..nah aku tujukan, "why bother..why bother..why bother???".. 

Tu bab jalan,bab saiz anak jangan cakap la.. "keciknya anak ko, ko bagi makan tak?".. anak aku kecik ke, besar ke..ada mintak beras kat ko? yang penting ANAK AKU SIHAT DAN AKTIF..
"boring la mommy ni, paksa² Danish jalan, kutip batu lagi best"

"nah amik..duduk lagi seronok"


penat tau nak berhujah dengan orang yang terlebih pandai ni.. dia cuma dapat fakta dari cakap² orang tua dulu je.. menyampah gak la dengar.. kalau dia tu semua perfect.. nampak orang kurang sikit, kondem habis habisan.. sikitpun tak fikir perasaan orang lain..

Sudahhhh, malas panjang², takut jadi lain.. menaip sambil hati tengah sakit ni kang jadi lain..

okbye..

23 comments:

  1. dulu anak kena jaundis tak ms lahir

    ReplyDelete
  2. mulut orang memang kita takleh nak tutup. macam saya anak saya dah 23 bulan, masih tak boleh bercakap lagi, pun ada orang membanding2kan.. layankan saje.. Allah Maha Mengetahui dan yang paling penting kita tahu anak kita macamane dan kita yakin dengan anak-anak kita. :))

    ReplyDelete
  3. Sabaq uols
    Kwn Ai anak dia dh 2yo but x leh jln
    Budak tu x confident jer baru last month dia blh jln dh
    Status dia kt fb pun risau benda yg sama
    Dh jgn stress sgt na
    My doter pun underweight gak
    Doc ckp if 2yo weight x naik2 Kena bawa jmpa pakai dah uwaaaa😭😭😭
    Dia jenih mkn sket2...DNA Ai sama kot underweight
    Moh la kiter bertabah na

    ReplyDelete
  4. Sabar sis, mulut manusia ada macam2, kita tak boleh nak tutup..yg penting anak sihat :)

    ReplyDelete
  5. Pedulikan jer. Yang penting kita jumpa pakar kalau kita nak khidmat nasihat, biasalah orang kita kan..Tina jangan risau, anak2 akak pun semua berbeza. Yang penting anak kita sihat dan aktif ok. Jangan stress2 jangan dipaksa danish tu, tak baik tau..Kesian budak comel tu, ok..Cam akak ni anak bongsu akak tu takmo berenti bf, geram je rasa tau, sibuk nak bf takmo botol semua, perangai memang one kind la kadang rasa eiii geram tapi comel hehe..So be cool ok, anak tu anugerah Tuhan, kalau boring2 bolehlah wasap akak, tak jual AJ lagi ke? :)

    ReplyDelete
  6. haah....dorang nie suka komen sana sini
    tanpa fikir perasan kite....
    kot yer nk bagi pendapat @ komen pon agak-agak lah kan...
    setiap anak-anak berbeza tahap perkembangan nyer.....x sama....
    aishh.....sy dengar pon geram....
    kalaulah mulut dorang-dorang nie boleh stapler....kan senang...

    ReplyDelete
  7. Pada pandangan mata kita manusia...ye anak tu anak kita..tapi hakikatnya anak itu Allah punya..sepatutnya orang lain faham dan sedia maklum..berjalan itu juga rezeki..ketentuan Pencipta..kalau asyik pertikai..bila nak bersyukurnya..lebih baik bagi moral support..doakan..daripada cakap perkara2 yang tak sedap telinga nak dengar..tak boleh hati nak terima..sabarlah ye..sabar..

    ReplyDelete
  8. chill la.anak kita.kita lebih tahu dia mcm mana. thaqif dr xpandai merangkak, xpandai jalan semua pakat kondem.now dok kondem bila nak cakap.adeh! pastu asyik dok ckp thaqif dah kurus, tak makan ke pdhl itu kecik makan berkilo2 tapi aktif benor tak dan jadi lemak pun. lantok situ nak ckp apa yg penting ibu tahu anak ibu cemana.

    ReplyDelete
  9. Jgn bother sgt ckp orang..kesian..jgn dipaksa dia sampai mcm tu sekali..as long as dia sihat tak pyh nak risau...lmbt ke cepat ke semua tu kuasa Allah...

    ReplyDelete
  10. gitu la kaedahnye... kite pun alami perkara yg same...ade sorang tu anak die muda sebulan dari anak kite tapi ank die cepat meniarap ..cepar merangkak..duk banding2kan anak die..kengkonon ank die cepat segala perkara....kalau die bercerita kita layankan aje...tapi dlm hati nyampah nyeeee lahai nak hadap..

    ReplyDelete
  11. dah jadi budaya kita agaknya. bila nak sembang2 break the ice kengkonon, nk tanya pasal anak dah boleh buat apa? lepas tu, tak compare ngn anak dia, ngn anak jiran sebelah pun dia boleh g compare. Lantakkan aje... Jangan stress k.. Biar dia with his own phase. Kesian Danish.. Nanti besok dah berlari dia, penat nak kejar. hahaha...

    ReplyDelete
  12. rileks,,, jgn peduli sgt apa org nak kata... biar diri sendiri yg besarkan anak sendiri dengan cara yang tersndiri.

    ReplyDelete
  13. buat pekak jek ape orang cakap.. setiap anak yang lahir ada bahagian masing2.. ade rezeki masing2.. nak banding2kan anak, sok lusa kita tak tau ape bahagian kita.. saya pun ade sejarah yang sama, tapi bukan kes anak lambat berjalan.. hee~ lama2 orang diam.. pape pun.. mummy tolong backup anak ya.. jangan main iya kan jek ape orwng sekeliling cakap.. x bagus untuk psikologi anak..

    ReplyDelete
  14. Alah ..setiap budak nih Ada kebolehan sendiri lah sis.Anak sedara sy umur 5 tahun bawu boleh berckp taw.kakak sy sampai bwk doc checkup takut bisu.doc ckp xdak masalah apa.balik Tanya Mak,rupanya kakak sy sndiri pun dulu darjah 1 bawu mula bercakap. Bawu pandai panggil Mak. Ank buah sy tu kami slalu ajk dia sembang walaupun dia ckp kami xpaham, kalo dia ckp keluar mcm bahasa cina hahaha. Tapi dia paham apa kami ckp.rupanya dia berat mulut. Now dah besar dah pun.
    Suara pun dah pecah..nak baliaq dah..sabar k sis. Sis lebih kenal Anak sis...diowg budak lagi biar diowg happy Dan berkembang dgn Baik.

    ReplyDelete
  15. ala..rileks je tina..

    pasal danish tak jalan lagi tu..safiyya pon 16 bulan baru jalan..same macam ibu dia ni ha gak...

    mak pon cakap saye mula jalan masa 16 bulan..takpelaa...jangan nak kisahkan sangat orang cakap..asal anak kita sihat..

    dah tiba masa dia jalan nanti..jalan la danish nanti..

    ReplyDelete
  16. hai sis... nasib kita hampir sama.... org sekeliling suka bandingkan ank diaorg ngn anak kita... setiap kanak2 lain2 perkembanganya... ank saya dulu pun lambat gak berjalan 15 bln baru berjalan... tp sekarang ni masalah lamabt bercakap la... ada ja ckp kena xpandai bercakap g... bandingkan ngn ank kwn mereka la... kadang2 geram gak.... tapi saya buat tak tahu jer... ada aku kisah janji anak kita sihat cergas... tak de penyakit yg teruk2... mulut manusia susah nk ttp.... kannnn

    ReplyDelete
  17. jahatnya orang yang kata macamtuu !!
    harap akak bersabar eh. orang boleh kata apa yang dorang nak, yang penting akak tau macam mana akak jaga anak akak. Kalau akak tak yakin, akak jumpa pakar kanak-kanak je. jangan dengar cakap dorang tu.

    ReplyDelete
  18. only mom knows the best, pedulik apa orang kata. development anak lain-lain. lagi usia anak masih jauh lagi.

    ReplyDelete
  19. xpe kak chill. Adam x leh cakap lg pun org ada juga compare. huwawaa tapi xpela lain budak lain development dia. Danish nampak active dan sihat...tu cukup dah. Akak jangan stress okies . :) Tapi ada anak kawan saya sorang, anak dia besar n tinggi. sy cam pelik tp bila tgk mak bapak dia..oh no wonder sbb diorang baka besar tp first time tgk baby lonjong camtu hehe.

    ReplyDelete
  20. anak aku dulu pun setahun 2 bln lebih baru berjalan tak de hal pun .. ape nk kisahnye ....
    janji nampak die aktif dans ihat sudah ...aku tak penah amik port pun kate org dik ... ai buat bodo je ...

    ReplyDelete
  21. Kak. Doktor tak berkelulusan ni memang ramai kak. Jadi lantaknya deme. Buat pekak je udah. Budak-budak ni kadang bukan lambat jalan ke apa tapi malas. Dia sajeee nak bagi kita tertunggu tunggu. Tup-tup sampai masa haaa hambek! Dia menapak akak tak cukup kaki nak ligan. Hihi

    ReplyDelete
  22. eley. rilex dek. anak aku dulu 15 bulan baru pandai jalan. punya suka ko..hahah. hari - hari aku risau n google knape anak aku lambat jalan. tapi bila balik kg orang bising - bising aku jawab camni
    "budak yang cepat jalan kurang bijak" hahah.
    so xde sapa yang nak bagitau anak dia cepat jalan sebab taknak aku laserkan.

    :)

    ReplyDelete
  23. jangan stress2..maybe dia lambat jalan dia ada kelebihan lain.
    persetankan anasir-anasir negatif semua tu ok? kipidap danish..!!

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com