Jul 6, 2015

Masih bertahan

Assalamualaikum wbt.. Salam 19 Ramadhan..

Alhamdulillah, dah melepasi separuh bulan Ramadhan.. rasa cepat je kan.. mak aku lak langsung tak perasan siap kata raya ada lagi 3kali Jumaat padahal minggu ni last Jumaat di bulan Ramadhan.. hehehe.. seronok bulan puasa ni..

Hujung minggu lepas aku balik kampung, nak berbuka dengan family katanyaaaa.. dapat sehari pun jadila.. merasa lak jugak.. dalam pada tu nak tengok baby gak..

Masuk 19 Ramadhan ni, aku berjaya bertahan dari membeli di bazar Ramadhan.. Alhamdulillah.. jimat duit.. kehkehkeh.. btw, jimat satu hal, hal lain, aku tak suka tempat menyesakkan macam tu dengan tak tau makanan tu bila tah diorg masak.. takut tak sampai buka, dah basi sebab pernah jadi macam ni.. paling² pun aku beli kat kantin sebab yakin dengan masakan tu.. kalau dah tak sempat sangat, singgah la kedai makan yang selalu kami pegi tu, order je lauk pauk dari sana.. panas² lagi.. panas sampai ke waktu berbuka..

Bazar ni aku dari dulu tak yakin tahap kebersihannya.. kecuali kedai yang memang aku selalu beli makanan, contohnya nasi kerabu dan nasi lemak yang biasa aku beli untuk sarapan, diorg pun kebanyakannya akan berniaga kat bazar.. 

Kenkadang tu masa Ramadhan ni la aku nampak tetiba je ramai yang hebat bab memasak.. tetibe buka meja jual lauk pauk.. nampak macam sedap, tapi rasa kurenggg.. kalau berniaga tu niat nak untung semata, baik jangan berniaga.. 

Mohon tahap ketahanan ni berterusan hingga hujung Ramadhan.. 

Btw, sesape yang ada niat nak datang Bangi sebab nak shopping, mohon pegi hari biasa..jangan mai hari minggu, sesak gila.. Khamis lepas aku ke Bangi Sentral pun sesak, lunch hour tu.. hari minggu 3kali ganda hazabnya..

Oryte, selamat berpuasa dan selamat menggandakan amalan.. :)

11 comments:

  1. SB sepanjang bulan posa ni memang belum jejak kaki ke bazaar ramadhan,MT. time ni la skill memasak ntah apa semua keluar..hahaa!!..

    ReplyDelete
  2. belum habis lagi shoppingnya..huwaa..huwaaa....
    baju anak2 ada sikit2 lagi...

    ReplyDelete
  3. jangan kate bangi..kat mane2 tmpt pun hazabedah nk g shopping..nak2 bawak anak ..memang pening kepale..

    ReplyDelete
  4. sama la ... ari tu pi sekali je sbb keluarga MIL suruh beli mcm2 .... klu sendri ni rela memasak sendri je ... klu takpun berbuka kat kedai terus .. fahim suka sgt ngan ayam kicap meletop tu

    ReplyDelete
  5. saya pun taknak singgah bazar dah. nak tapau kedai je bermula hari ini! hihi

    ReplyDelete
  6. Sue mmg x jejak bazar ramadhan dari awal lg. X yakin dgn kebersihan masakan. Takut kene food poisoning mcm dulu.

    ReplyDelete
  7. Akak pun prefer masak lebih puas hati cuma haritu ada beli nasi kerabu tapi orang yang biasa masak dan berniaga..Yang tak pernah nengok berjual tetiba berjual memang tak beli la sebab tak pasti tahap kesedapan dan kebersihan tu...

    ReplyDelete
  8. Bazaar memang jarang sangat pergi. baru 2x kot setakat ni..Susah nak pilih makanan sebab tak tau sedap ke tak. Kang termengata makanan yang dibeli tu pun tak elok juga..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah.. selamat berpuasa mizz tina.. dah lama saya tak menjengah sini...

    ReplyDelete
  10. Saya ke bazar kalau cari air keladi je kak. Air peberetttt!!!

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com