Sep 5, 2015

Cuti-cuti | Swiss Garden Beach Resort Damai Laut

Assalamualaikum wbt..

Throwback cerita minggu lepas.. jenjalan 3 beranak ke Lumut.. percutian yang mulanya dirancang, pastu cancel..pastu on semula sebab memasing stress.. nak release tension, pegila bercuti.. tambah lak kawan husband ada bagi voucher, so tak ada la bayar banyakkkkk.. oleh sebab guna voucher, kena la pegi weekdays.. tapi okla, tak ramai orang, tak sesak.. entry ni lebih kepada review la ye.. 

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut, Lumut.. agak jauh dari plaza tol Bidor.. memula nampak signboard tu, 125km lagi.. perghh, rasa macam penyesalan jugakla.. dan ego menguasai diri memasing, tak guna waze pun, main redah je.. sudahnya sampai ke Kampung Gajah.. dari situ baru guna waze dan maps.. 

Hotel ni menuju ke arah Teluk Senangin.. masuk dalam tu lebih kurang 7km.. jauh ye.. so kalau nak makan luar waktu malam, better tak payah.. ko bungkus sesiap la sebelum malam, jalan agak menggerunkan, tak sesuai untuk korang khususnya yang bawa anak kecil untuk keluar malam.. seram oiiii.. 

sampai hotel ngam² kul 3petang, masa untuk check in.. nak tuju ke bilik tu, macam semput sikit sebab park jauh, turun naik tangga.. kalau dari lobi tu padahal tak jauh, sebab 1st time kan, entah ke mana² peginya.. 
ni lobi hotel.. sea view, memang cantik.. tapi tak sempat snap gambar.. snap pun masa dah check out


 
jalan menuju ke lobi.. siyes memang jauh nak ke lif..jauh nak ke bilik.. jauh nak restoran.. pheww..


view kat pintu depan.. comel la.. rasa tenang je.. dak Danish memang suka tengok bird tu..

  
view dalam bilik.. tak dapat katil besar.. so combinekan 2buah katil.. boleh la Danish golek² dengan riang.. 

lampu yang menjadi kekaguman Danish.. kalau aku off, sibuk cakap "ampu..ampu..ampu.."


masa selak langsir, nampak ni.. so, ada monyet la ye.. adesss.. tapi memang ada, nampak masa nak ke pantai tu, duk bertenggek kat tepi bilik orang..


view dari bilik.. garden + sea view.. 

part PALING TAK BEST kat sana adalah masalah LALAT.. perghhh, banyak hoiii.. pantang buka pintu luar tu, berpusu² pacik macik lalat masuk.. geram kot.. tiap-tiap petang diorg ada buat fogging.. untuk nyamuk dan lalat yang berkeliaran tu la.. tapi macam tak ada kesan je.. kahkahkah

selit sikit gambar budak ni.. masa memula sampai, kemain suka dia... tapi suh main kat pantai, nanges.. kahhh..

ok..jangan risau kalau baju, tudung, kain segala tu.. diorg ada sediakan iron dan iron board.. senangla aku asal nak kuar je gosok tudung.. tempat asalnya dalam wardrobe.. 

pada aku, ok je hotel ni.. sesuai untuk korang yang nak release tension.. kot tension keje ke... sebab jauh dari hiruk pikuk bandar.. sunyi je.. tapi tu la, masalah LALAT.. pastu, mohon jangan ada hati nak order makan kat sana ye, yang room service tu.. nasi goreng sepinggan RM30.. fengsannn..


2nd day ke Pangkor la kami.. kat hotel tu memang ada servis feri ke Pulau Pangkor, tapi mahal.. RM50 kot kalau tak silap.. sebabkan sebelum ni aku pernah pegi sana, so tau la sikit².. meronda ke Jeti Lumut.. tiket RM10 pergi dan balik.. make sure simpan keratan tiket tu.. kalau tak, beli la tiket lain.. last feri kul 8.30 malam.. aku naik kul 11.15am.. masa perjalanan lebih kurang setengah jam.. 

ok, kat Pulau Pangkor ada perkhidmatan sewa kenderaan.. teksi yang kaler pink tu, kereta dan motor.. masa kat jeti, ada brader ni sesiap bagi sewa motor.. sehari RM30.. aku cakap nak sewa kat sana je.. dia kata mahal la..motor buruk la.. siap cakap motor dia baru.. termakan jugak.. bayarla RM30 dengan harapan motor cun.. sampai sana, hampagas asbestos.. motor pun dah pecah no.plat.. helmet dah macam helmet kura².. husband pakai helmet tak ada tebeng dah macam pakistan jual karpet.. nasibla minyak penuh.. tapi betul ke sewa RM30 tu?? macam mahal pulak aku rasa...

 
otw ke Pulau Pangkor.. gigih duduk luar acah² beranginnnn.. pastu masuk dalam jap..


dengan motor tu (tak sempat snap gambar), kami ronda satu pulau.. giler tinggi bukit² dia.. dengan monyet yang berkeliaran lagi.. tapi rugi tak pegi Kota Belanda.. 

ni pit stop pertama.. kat mana ntah.. 

ok..tips ehh, jangan datang weekdays, susah amat nak cari kedai makan.. kahhh.. padan muka untuk diri sendiri.. ni pun jumpa kedai makan entah kat mana.. Teluk Nipah kot ni.. 

main buai dulu.. feeling sangat Danish main buai dengan ayah dia.. siap nyanyi lagi..


sampai semula ke jeti lepas puas meronda kul 2.30petang kalau tak silap.. sekejap je sebab panas.. lagi satu, masa kami datang tu tengah jerebu.. phewww... 

balik ke hotel semula..sempat la ke pantai.. tapi jejak pasir sikit dah nanges dak Danish tu.. so, ke pool je la kami.. tu pun just mandi kat pinggir kolam je.. 
budak ni dapat mandi kolam sekejap pun dah ok dah..

so, begitula percutian kami kat Swiss Garden Beach Resot Damai Laut.. sesuai untuk korang yang inginkan privasi.. memang best.. tapi ada certain part yang tak best.. aku pun lupa nak isi borang soal selidik tu.. haishhh... 


notakecik : rasa nak pegi CH lagi je.. hukhukhuk

14 comments:

  1. Hamboii..mandi kolam pun pegang makanan ke ape tak abe Danish :D

    ReplyDelete
  2. Macam best juga pergi dengan kawan2.. :D

    ReplyDelete
  3. best tenang je tempat dia...tp kalau bwk anak kecik mcm tak sesuai sngt la kan sis..sunyi sepi jek..hahahaha

    ReplyDelete
  4. tempat i honeymoon dulu nih..huhuhu

    ReplyDelete
  5. tak penah sampai lagi swiss garden ni ... tp lumut penah la ... pangkor pun sama tak penah pi

    ReplyDelete
  6. dulu pernah pergi sini, memag cantik

    ReplyDelete
  7. Bestnya pergi berjalan dengan family.

    Thanks for sharing the photos dear!

    Dapatkan tips terkini untuk ibu hamil

    ReplyDelete
  8. Mmg banyak review negative je tgk. .. jauh, lalat, caj mahal.. hehe tq sebab review .. boleh dijadikan panduan dikemudian hari jika tiba tiba nak ke sana.

    ReplyDelete
  9. aiyoo akak kenapa ikut sampai ke kg gajah. jauhnyaaaa lahai. Ikut teluk intan jer senang sampai lumut heheheh.

    ReplyDelete
  10. Bestnya.. Bila la nak sampai agaknya..

    ReplyDelete
  11. seronoknya jenjalan ........Pulau Pangkor tuh..saya sdri pon tak pernah sampai ke sana .......Nice review!

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com