Oct 28, 2015

Dilema anak sakit dan cuti lama

Assalamualaikum wbt..

Hari ni masuk 3 hari aku cuti.. tanpa hantar borang cuti segala,tak sure la apa bos aku cakap nanti.. dak Danish kena chicken pox.. jangkitan dari taska since last week, hari Jumaat.. masuk hari ni dah 6 hari.. Alhamdulillah makin kering, tunggu nak mengelupas je semua tu.. seriously memang sedih tengok even Danish tak merengek melampau, kenkadang je dia akan menangis secara tiba-tiba.. aku dah rasa sakit tu, so tau la macam mana..

Cuma aku terkilan kat sini bila ada orang pertikaikan nape tak baik lagi sakit tu.. nape mesti cuti lama-lama.. nape mesti sesaje duk kat umah jaga anak sedangkan anak aktif je.. ni nak tanya,pernah hantar anak pegi taska tak?? Kalau sepanjang umur ko just pernah hantar anak pegi umah orang yang orang tu cuma jaga 3@4 orang anak yang majoritinya dah besar,jangan pertikaikan.. taska tempat Danish duduk ni ada baby umur sebulan, ada yang masih di bawah umur setahun.. aku tak nak risikokan anak orang lain.. cukupla orang lain risikokan anak aku.. 

Cakap pakai sedap mulut.. aku tersentap sebab tu je.. ingat aku tak rasa bersalah ke cuti lama-lama macam ni?? Bukan suka2 pun.. komitmen aku untuk jaga anak sampai anak aku sembuh sepenuhnya.. mungkin diri sendiri belum rasa.. atau dah rasa tapi tempoh kena tu singkat.. tengokla sendiri keadaan Danish ni.. penuh satu badan chicken pox dia.. semua besar-besar.. amik masa untuk betul-betul kering.. 

Dah tak memasal aku emo kat blog sendiri.. mesti ada terkeluar ayat, "baik berhenti keje je laaaaa".. sebab dulu ada mulut puaka sound aku, "you macam mana jaga anak? Anak asyik sakit je".. aku ingat sampai sekarang.. 

Aku ni kalau melibatkan anak,jadi sensitif empatbelasratus kali ganda.. jangan sampai aku jadi hulk.. kalau nak cakap potong gaji, yang kena potong pun gaji aku,bukan gaji kau.. 


Moga Danish cepat sembuh..

15 comments:

  1. peduli je ckp dorang tu..yg penting kita jaga amanah Allah sebaik mungkin....akak pun pernah kena, tak masuk akal langsung suruh bawa anak dtg kerja baringkan atas meja..dorang igt anak kita apa..igt kita tamak duit ke??

    ReplyDelete
  2. Alah mulut owg Kak..ignore ja owg cmtu. Depa otak pendek mana taw pa. Kakak sy and ank dia pun kena dmm campak nih.mula2 ank pastu dia plak. Moga danish cepat sembuh.

    ReplyDelete
  3. moga danish cepat sembuh...
    yg ckp ni biasanya tak pernah alami sendiri
    tu pasal main sedap mulut je berkata2 tanpa pk perasaan org lain..
    xpela, rezki ada di mana2.. kesihatan anak lg penting.. sabar byk2 k

    ReplyDelete
  4. Selalu gak kena camni... mmg emosi nak berenti je tapi akal fikiran tau kemampuan untuk menampung perbelanjaan jadi buat dunno je. Tunggu2 gak surat warning ke, show coz letter ke,... tapi bos sdr tak nah lak rasa nak bagi... cuma mulut bukan bos je yg bising2 tu. Biar je la.... arini dia bising sal anak kita, lenkali dia akan rasa gak apa yg kita rasa. Alhamdulillah, mmg Tuhan tu tunjuk kat org tu. Jadi sabar je laa... mulut tempayan mmg susah nak tutup... Take care je anak kita.
    Moga cepat sembut ye...

    ReplyDelete
  5. sian danish..cepat sembuh okayh sayang..
    mmg tau tina..kalau melibatkan anak nie, jgn la org ckp2 sebarangan..die punye sentap tuh tahap rase mcm nak maki je kan..aduhaii, anak kite so kite tau la mcm keadaan anak kite..

    ReplyDelete
  6. sis..sshkan kalau hidup nak mengadap mulut puaka cmni..lantokkan aje...huhu

    moga danish cepat sembuh ye
    u take care

    ReplyDelete
  7. Mulut org mmg susah nak tutup.tak payah peduli org kata.byk2 sabar.doa yg baik2.yg penting amanah Allah kita jaga dgn baik. insya-Allah yg baik2 je datang pd kita.

    ReplyDelete
  8. sabar sabar tina...
    dapat orang tak paham memang gituu..

    dia takpela kot..
    ada bibik..
    ada mak pak boleh jaga..
    kita ni kalau boleh taknak susahkan orang lain...

    bia p dengan orang camtuuu...

    ReplyDelete
  9. dulik la ape org nak ckp ... tp kan klu ko pi antar anak kat taska pun ...bkn danish tu org taska nk terima pun ... betui dak .. cer logik sape yg berckp tu ...

    get weel soon danish ..dah ade dah pengalaman fahim dulu ..19 hari hokey ...tp seb baik mil dtg jg separuh separuh lg aku yg jg ... tp dekat 10hari gak ai cuti kot

    ReplyDelete
  10. senasib dgn anak sulong sue, masa umur 3 bulan dah kena chicken pox berjangkit dari taska.
    ambik cuti seminggu jaga anak.

    lantakla org nak cakap apa pun, i dont care.

    smg danish cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  11. betul klau anak sakit jgn la htr taska...nnti jangkit dkt anak orang...kesian kalau yg kecik tu...lagi satu rasanya lagi puas hati kalau jage anak sendiri time die sakit.. pedulikan je org yg bercakap ikut sdap mulut tu...

    ReplyDelete
  12. abaikan je...org yg ckp tu samada dia takde anak tak pernah beranak or belum kena batang hidung dia lagi...
    takpun kalu yg mengata tu pompuan dia ibu yg takde sifat ibu..kalu lelaki dia ayah yang jenis pandai buat anak pastu bg bini je jaga....

    ReplyDelete
  13. Hilang keja boleh cari.
    Hilang anak takde ganti.
    Klau kena c.pox masih antar taska itu selfish namanya.
    Meh kita doakan org yg mengata tu dpt anak dlm masa terdekat. Heh.

    ReplyDelete
  14. As salam..tina,
    pedulikan....pekak kan telinga...kekadang mulut owg nie memang menyakitkan hati bila bercakap tak fikir perasan org lain....
    sy penah kena chicken pox tapi bukan masa bebudak...dah jadi bini orang pon....smpaikan doc tegur...baru sekarang awak kena erkk...
    lebih dari 2minggu sy MC tak leh bekerja coz faham2 ajelah lau kena chicken pox nie...rasa miang semacam..kite nie org dewasa rasa mcm tue apatah budak kecil macam dak danish tue kan...
    memakan masa nak sembuh semua tue....walau pon dah ilang tapi parut tue still kan ada...
    pepe pon tina...bawak2 bersabar....in sha allah nanti sembuh dak danish tue....
    terpanjang laks komen nie hah

    ReplyDelete
  15. Kesiannyer danish...moga2 cepatlah danish sembuh..mmg orng mcm tu..ada je yg xpuas hati kan..geram je..

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com