Nov 2, 2015

Sakit | Chicken Pox

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah hari ni dah boleh mula kerja semula.. cuti seminggu untuk jaga anak.. Alhamdulillah gak Danish dah semakin sembuh.. chicken pox dia dah kering dan mengelupas.. dalam tempoh nak mengelupas tu, Danish puas la menggaru..

Start kene hari Jumaat 23/10/2015 lagi.. masa pengasuh call bagitau, aku jadi gelabah.. bukan gelabah sebab kena cuti lama ke apa..tapi gelabah entah macam mana la perangai Danish nanti.. masa kena demam campak dulu Danish ok je.. meragam sesikit..

Dengar pengalaman kengkawan yang anak kena chicken pox, kebanyakannnya cuma amik masa 3-4 hari.. aku duk kira Danish kena dah lebih 4hari tak elok gak.. tak apa la, mommy tak kisah cepat ke..lambat ke.. 

Jumaat last kat taska tu, bs ada bekalkan seplastik daun semambu.. untuk mandian Danish dan alas tidur dia.. gigih la malam tu letak kat tempat tidur Danish, siap lapik kain..takkan semata² daun tu, kang gatal² naya je..  tiap kali mandi, aku ramaskan daun semambu dalam air, berendam lama sikit dalam air tu, gosok² sikit.. Alhamdulillah berkat gigih aku, cepat la kering.. plus gigih sapu calamine lotion dan krim gatal.. sampaikan Danish dah menyampah tiap kali nak sapu ubat.. cepat² suh pakai pampers dan baju..hahaha.. bertabah la anakkkkk.. jiran lak baik hati, nampak Danish bertompok² putih kat muka, dia tanya kenapa.. bila tau kena chicken pox, terus petikkan buah kelapa muda untuk bagi minum air kelapa kat Danish.. mekaseh pakcik sebelah..

ni kat bahagian belakang badan.. memang susah nak snap gambar.. masa ni belum naik sangat

tengokla kat dagu dan dahi.. setepek tumbuh.. kat pipi lagi..

nih, sebesar alam tumbuh.. ni dah start kering

ni paling besar.. bila aku tanya Danish ni apa, Danish jawab "ataii ami".. hahaha.. ni gatal kata Danish.. pandaiii, memang gatal pun..

Hari ni dah masuk skulah, memula risau sebab seminggu duk dengan Danish tetiba kena hantar taska.. bila tanya bs Danish elok je.. yela, jumpa kawan².. kat rumah asyik la mintak dukung.. pastu ajak aku main lori dia tu.. ajak main masak².. ajak jalan.. 

Demam campak sudah, chicken pox sudah.. orang kata elok kena masa kecik ni.. makan pun tak sebarangan.. cepat elok.. kalau dah besar baru kena, memang makan masa lama la..

Terima kasih kat semua yang concern dengan keadaan Danish, yang rajin bertanya..terima kasih banyak².. paling terima kasih kat suami sebab sama² jaga Danish.. hikhikhik.. 

10 comments:

  1. Alhamdulillah lega kan danish dah Baik

    ReplyDelete
  2. Memang selalunya kanak2 cepat sembuhnya...on average sekitar 3-5 hari...

    jangan org dewasa yang kena!
    memang minimum seminggu ke 10 hari!

    ReplyDelete
  3. alhamdullilah...
    lega hati emaknyee...

    ReplyDelete
  4. sedih betul bile budak2 kecik kene campak..kite yg kene umur 8thn pun dh seksa..tp alhamdulillah danish dh okayh..

    ReplyDelete
  5. Syukur alhamdulillah..anak dah sembuh.

    ReplyDelete
  6. Anak saya dua2 belum kena..yang kakak dah umur 8 tahun tak kena2 lagi..risau pulak bila tengok orang lain semua kena time kecik tapi dia sampai sekarang tak kena pun..hehhe

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah danish dah sehatt...

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah dah baik..kesian dia..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah dah ok...dia pun tk banyak ragam kan..good boy Danish :)

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com