Nov 27, 2015

Spoil Anak | Mainan & Belajar

Assalamualaikum wbt..

Bila terbaca pasal cara didikan Datuk Alif Shukri Terlajak Laris tu, aku agak tabik la.. siyes tak sangka orang kaya treat anak macam tu.. ada la certain cara dia tu aku apply kat Danish.. bab membeli mainan, seumur hidup Danish, sekali je aku belikan mainan kat Toy R Us.. itu pun masa tu Danish tak pandai meminta lagi, saja bawa masuk dalam tu, tapi sekali dia dah pegang, jangan kau mimpi dia nak bagi balik.. mujur harga RM19.90 je, gagah lagi la nak bayar..

Well, dulu kan aku ni boleh kata kaki pegi pasar minggu.. kat pasar tu memang ada je kedai mainan.. harga murah la, setakat RM5 boleh la beli.. memang barang mainan Danish kebanyakan bukan dari jenama mahal.. cap pasar, cap Mr.Diy, cap Mydin, cap Giant.. dan mostly memang bawah RM30.. nak cakap bawah RM10 tu mustahil la kan, takkan yang mainan besar RM10..

Tapi ada dua benda mahal yang kami beli.. tu pun akak berkira².. kahkahkah.. *kedekut*

pool cenonet yang muat Danish sorang plus segala mala mainan Danish termasuk baby dia.. kalau isi air, memang Danish akan berenang dengan lori.. beli masa Parkson buat promosi, RM50.. okla sebab lantai dia tebal.. 

Lowiii Car Danish beli kat Nilai 3 RM130 lepas diskaun.. memula berangan nak beli kereta yang guna remote tu, giler mahal... paling murah pun RM300++.. mak tak mampu nak.. besok dah besar je beli sendiri ye.. ni pun berguna sebab bila lepak opis apak dia, aku sorong je Danish naik ni.. kalau lepaskan Danish jalan, memang merata la Danish pergi.. even kadang tu penat, layankan je la....

ni kejadian Rabu lepas.. bawa Danish ke Mr.Diy.. husband siap terkejut kata barang kat sini murah².. hahaha, dia mana pernah pegi sini.. saja lambakkan lori depan Danish.. minta Danish pilih mana satu yang berkenan di hati.. so, truck yang bawa kereta tu la pilihan hati Danish.. besar gak, baru RM26.90.. boleh la..

ok, memang selambak mainan kat umah tu.. tapi ada gak buku ABC, 123, Mengenal Haiwan, lego, block yang padankan ikut bentuk yang beli untuk Danish.. kat rumah, memang aku selang selikan dengan belajar manja².. kenal huruf, kenal nombor, kenal haiwan.. asah motor skil Danish.. tak nak la kata aku dan husband spoilkan anak dengan mainan semata.. kadang tu dengan main lori dan kereta tu pun boleh asah skil Danish.. sebabnya Danish akan susun kat atas meja, then Danish akan kira.. bukan tu je, dari barang mainan tu gak boleh kenal warna..

skang, aku baru nak mulakan buat playroom Danish.. rasanya dah lama berangan ni, tapi tak tau bila nak jadi.. hurmm.. pastu nak suggest korang ni, joinla group homeschool kat FB tu.. kat situ macam² dia share pasal pembelajaran anak.. syok.. aku banyak terpengaruh kat situ la..

okbai..

14 comments:

  1. okay pasnie boleh gie DIY..murah betul tuh..ade nyeah gorup tuh kat fb..jap nak usha jap...;)

    ReplyDelete
  2. Ok la tu..kalau bagi dia mainan langsung pun tak boleh kan..kesian life kanak2 dia tak merasa...tapi sbnrnya ramai tak perasan ada certain mainan tu secara tak langsung menjadikan anak2 bljr berfikir...:)

    ReplyDelete
  3. Kat2 kat diy mcm2 ada..murah2...kn.pndai pilih n tgok kualitinya

    ReplyDelete
  4. bestnye danish dpt byk mainan baruuu :)

    ReplyDelete
  5. Jarang beli mainan dah bila masuk anak kedua nih...

    ReplyDelete
  6. Jom same2 kite buat.. Lady dah mule sjk bby lagi.. Hbs dinding bilik bertampal2.. Alhamdulillah berjaya.. Sb lady suri rumah jerk..

    ReplyDelete
  7. sama la saya beli mainan anak banyak kat kedai borong,kedai 2 ringgit, diy jer.. kadang2 kedai borong mainan yang orang dok jual puluh2 ringgit situ belas ringgit atau bawah RM10 jer.. tapi dia jual secara borong jadi murah. Tapi harga runcit kat situ pun lebih murah berbanding beli kat luar. Sekalipun seumur hidup tak pernah masuk Toy R us tu..

    ReplyDelete
  8. suka jugak cara dato alif tu didik anak dia. jangan manjakan sgt dengan brg2 mahal gitu

    ReplyDelete
  9. Tak spoil pon bagi mainan....anak lebih kreatif sebabmembsngu imahinasi dia dengan mainan2 dia semua tu

    ReplyDelete
  10. Ye..kat DIY mainan semua murah2..saya pun beli mainan anak kat DIY je..heheh

    ReplyDelete
  11. x salah berhabis untuk anak..kan darah daging sendiri tu :-))

    ReplyDelete
  12. lite pon x pernah beli kt toy r us.. haha selagi x pndai mintak mintak mmg tak ajar la.. bg toys biasa pun cpt jemu..

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com