Feb 26, 2016

Jadi "badut" demi anak

Assalamualaikum wbt..

well, ni ada perasaan seorang hemak dan seorang apak yang punyai anak yang cukup aktif.. tak jemu layan.. jadi geram bila anak mula merengek pelik² dan mengamuk tak tentu pasal.. 

Dak Danish seorang yang sangat aktif, becok, dan kadang² gembeng (kuat nanges).. hahaha.. begitula.. menurun perangai sape pun aku tak tau.. memandangkan kat rumah cuma bertiga, maka melayanla perangai Danish.. kadang² kami suami isteri kena jadi macam Danish.. jadi budak².. hari tu, dah tengah malam kot, Danish hidang cupcake kat kitorang dan suruh kami duduk, kemudian suruh makan.. siap pakej sebelum makan kena basuh tangan dan baca doa.. dekat kul 12malam kot main cenggitu.. dahla paksa, "ayah..amiiii..dodok..akan niii!!" (ayah..mami..duduk.. makan ni).. intonasi tinggi beb.. 

kalau main lori lak, kena join sama.. kena ada bunyi.. pernah aku tak layan, dia lalukan lori dia atas perut aku.. katanya main dengan adik baby.. tak tau nak marah ke nak gelak.. aku pasrah je dengan perangai dia.. pastu kalau kena mood nyanyi, tukar diapers pun kena nyanyi untuk dia.. tak kisahla lagu alif ba ta ke, lagu abc ke, lagu baba black sheep ke..wajib nyanyi.. dan menyanyi adalah salah satu hobi dak Danish..kalau berangannnn...pastu syok sendiri, memang automatik Danish nyanyi.. tak tau la lagu apa..

dan baru² ni, lagi advance permintaan Danish.. dulu masa kami babymoon kat CH, ada la beli topi panda tu, tapi simpan.. baru² ni kuarkan la saje bagi Danish main.. kalau sekali ko terrrrsarung mende tu, jangan harap ko boleh buka.. nak kena jerit dengan Danish?? Danish akan paksa pakai mende tu sampai Danish sendiri rasa menyampah tengok.. aku dah selalu kena.. ayah Danish jarang² kena sebab ngelat, suka ajak anak tengok youtube..

ini ayah..ayah kena pakai topi panda.. kalau ayah buka, Danish marah.. ayah pasrah dan redha.. jadila seperti ayah.. hahahha.. 


ini pulak mami.. mami kena berselubung dengan selimut dan sarung topi panda.. Danish larang mami buka aksesori tu.. mami tetap layan permintaan Danish.. jadila seperti mami..

see, kena jadi "badut" untuk anak..demi menghiburkan hati anak, kami buat je.. kadang tu Danish paksa kami naik kereta mainan dia ni.. aku memang tak muat la, dengan boyot macam ni.. yang naik cuma ayah Danish je.. pasrah.. paling best, Danish paksa kucing naik troli mainan.. kalau kucing kuar, Danish marah.. "Eowww...aikk sini!!".. macam mak tiri gamaknya Danish punya arahan tu..

selagi benda yang Danish minta tu tak mengarut, memang kami layankan.. tapi kalau yang pelik² macam pakai pampers tu, memang tak laaaa.. welllll, sape yang tak happy tengok anak happy kan.. korang layan anak korang cane lak??

9 comments:

  1. dik ini la aku selalu alaminye...zaman fahim kecik dulu klu godek dlm entry kecik2 enpanjang sama naik main backhoe anak dia .... aku plak skrg dulu jd punch bag atau pun raksasa main otomen dengan fahim.... kah kah

    klu icha .... die bantai nye mekap ngan make over rambut aku hahahaha
    tenyeh nye lipstik... ikat rambut ...bubuh bedak..blusher
    aku bg je die main mekap aku .... aku pun bukannye pakai pun ...
    tu ko tak tgk die letak eyeliner lg kat kelopak mata aku ... hahaha
    bkn takat mama je ...enpanjang pun ikat make over .... tp tak mekap sbb abah tak bg ...boleh ikat rambut je... jgn kata abah .. fahim pun kena jd mangsa....

    so sila bertabah ... nanti anak seterusnya pun akan paksa kita main dgn diorg dlm pelbagai versi .. hahaha

    ReplyDelete
  2. hahahahahah adoi berdekah gelak ni.

    Danish kelakar la awka ni. SIap tak bagi bukak hahahahhaa

    ReplyDelete
  3. akaaakkk lama dah tak baca blog akak..im backkk!!
    eheheh
    adoilah dak danish ni kalau tak buli ayah dengan mami dia siapa lagi..tunggu la dia ada geng nanti, kurang sikit ayah dengan mami kena membadutkan diri kot..ehehe

    ReplyDelete
  4. nanti ada adik boleh main dgn adik plak tu kan :)

    anak saya takde lagi suruh buat pape..umur dah setahun nak masuk 7 bulan dah..start buat camtu umur berapa? huuhu

    ReplyDelete
  5. Hehehe...comel je..mmg pun kan..layankan aja ape.ank nk kita buat..seronok gak..

    ReplyDelete
  6. Kih3.
    bagus tu layan camtu utk prkembangan dia.
    Cer ayah n mami pkai topi panda tu pastu wat maskot blog rasa cam cumel jek...

    ReplyDelete
  7. ahahaha comel je danish part tak bagi bukak panda tu

    ReplyDelete
  8. Hahaha.. comel je danish ni la... Xde kawan nak main tu. Pasni ada adik, danish pulak kena buli. Hihihi

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com