Feb 19, 2016

Jalan-jalan : Zoo Negara

Assalamualaikum wbt..

Jalan-jalan pegi Zoo Negara edisi throwback.. pegi masa CNY tu.. baru nak update hari ni, helok sangat la.. tak plan pun nak pegi sana.. just cakap dengan hubby, "jom esok pegi zoo, bawa Danish mengenal haiwan".. terus husband kata ok.. see, kalau petik nama anak, senanggggg je.. aku pun tak pernah lak melawat haiwan kat Zoo Negara, biasa pegi Zoo Melaka je..

sampai sana memang tawakal la kot² ramai manusia.. siyes parking memang penuh.. terpaksa parking jauh.. parking tepi jalan pun bayar RM6.. phewww.. sampai pun dah kul 11am lebih.. siap parking, beli tiket, 11.45am dah dapat masuk zoo melawat kawan².. harga tiket RM32 (dewasa) tanpa melawat panda.. tak kuasa aku nak tengok panda.. satu lagi, brochure kat sana ingatkan free, rupanya bayar RM1.. bayar je la, konon pelancong acah² belek peta..

dan Alhamdulillah, tak panas langsung waktu tu, angin lak bukan setakat sepoi² bahasa, tapi kuat giler.. macam angin pantai gamaknya.. haiwan pertama yang kami tengok, zirafah.. tapi siyes Danish langsung tak teruja punnnn.. Danish lebih minat tengok tasik..phewww..

ni masa tengok harimau.. see, tak ada perasaan.. cuma cakap, "tigerrr..aummm".. pastu dahhh

muka budak bosan..

ni harimau putih.. dia punye agresif buat aku seram.. lagi ramai manusia keliling tu, lagi galak ke hulu ke hilir.. Danish seperti biasa, no heart feeling..

acah² selfie, tapi Danish langsung tak bagi kerjasama.. masa ni tengok gajah.. excited kejap je, pastu bosan.. 



entah nape pada aku tak menarik langsung pegi Zoo Negara.. timing tak kena ke hape tak tau la.. mostly haiwan kat sana mentido.. Danish cume tertarik dengan binatang yang besar² je.. takat kancil, rusa, tapir, cipan segala tu, tak heran.. oh ye, burung unta dia teruja gak tengok, tapi Danish kata tu ayam dengan yakin dan lantangnya.. blerghhh..boleh la nak, rupa macam ayam jugak tu.. at least kenal ayam macam mana.. 

ni tapir ke cipan ye?? pape la..duduk kat ceruk situ, orang tak nampak la hoiii

Danish buat onar lagi.. tengok je la reaksi dia, mana nak tengok badak sebesar badak tu.. 


pusing punya pusing sampai lenguh kaki aku, dah sejam jugak berjalan.. orang lain siap makan² kat sana, kami memang tak la.. habiskan cepat melawat haiwan, pastu kuar dan balik.. kahhh.. anak tak teruja, apatah lagi kami ni kannn.. rasa macam membazir je bayar RM64+RM6.. masa part buaya dan badak air, beria ajak husband tengok, tapi beliau tak nak.. alasan, KAT RUMAH DAH ADA.. memang la, dah duduk pun area Paya Indah Wetland.. hurmmmm

maka, berakhirla kisah pengembaraan kami 3 beranak ke Zoo Negara.. sejam sudah memadai untuk bertanyakan khabar haiwan² liar di sana.. bagi aku, sangat tak best.. mungkin sebab Danish tak teruja, maka aku pun jadi tak teruja dan pengembaraan kami sangat hambar.. wakaka..

next...tak tau pegi mana.. jalan² kat rumah je kot.. tak larat uittt nak jalan banyak skang ni.. 

10 comments:

  1. Danish kena bawak pi litar tgok lumba go kart baru dia suka..kalau ada lumba lori lagi dia suka..hihi

    ReplyDelete
  2. kene tau apa kesukaan danish..baru teruja.. memang macam tu lah.. macam qaleef dulu2.. tak suka air.. bawak gi laut..gi themed park mahal2 bayar.. langsung tak nak main.. tapi rupernya suka menantang.. so sampai skrng ni bawak jer lah tgk menatang tu wlaupon tah berapa puluh kali tgk bende yang sama.. haaiihh..anak teruja.. mak nya pasrah jerlah tengok jugak.. hahaha..

    ReplyDelete
  3. zoo memang selalu menyisakan cerita :D

    ReplyDelete
  4. Tunggu dia besar skit lagi... baru teruja nak tgk haiwan kot.

    ReplyDelete
  5. Tahniah Tina ...dah 2nd preggy rupanya! Teruja plak nak preggy sekali lagi....

    ReplyDelete
  6. mmg tak besh pun ...aku pun tak eruja .... 2 kali pergi 2 kali aku rasa tak besh .... mahal plak tu ....zoo melaka ngan taiping lgi besh kot ...

    lok kawi sabah pun sama besar sgt sampai aku penat

    ReplyDelete
  7. hahah..anak saya umur dulu masa umur thun bawak pi zoo pun macam tak minat..sekarang dah 4 tahun ingat nak bawak lagi sekali..mungkin masa ni dah reti kot..dulu pi dia apa pun tak tau lagi..hehehe

    ReplyDelete
  8. Kjpmyer g...cik.mah dekat 4 jam dlm tu..maybe sbb azwa excited kot ngan binatang2...

    ReplyDelete
  9. okay tadi baca post paling baru akak rasa cam nak tanya kat komen tapi segan, sekarang baca komen2 post ni dan akak kata tak larat nak jalan sangat tu memang konpem danish nak ada adik rupanya..alhamdulillah im so happy for you!

    eh kite pun tak pernah gi zoo negara tau! kesian gila kat diri sendiri.. tapi memang ramai kata tak berbaloi pun gi zoo negara.. aihh patut kena up kan sikit zoo negara tu kasi lagi menarik or else sangat membazir kan..orang pun tak minat nak pergi sangat..

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com