Jun 13, 2016

Kelahiran Kedua MUHAMMAD DILFI ANEEQ

Assalamualaikum wbt..

Lagi 4hari je boleh gomol anak-anak kat rumah 24jam.. pastu Jumaat ni dah kena mengadap kerja, office, bos, jalan jammed..phewww.. siyesli berat hati.. jadi sebelum masuk kerja, nak share la pengalaman bersalin kali kedua ni.. seringkas mungkin aku nak cerita, insyaAllah...

Due aku 24 April 2016, masa tu kira genap 40 minggu la.. bersalin awal disebabkan beberapa perkara yang aku sendiri tak jangka. Hari Selasa 12 April tu, aku rasa something wrong kat baby dalam perut which is pergerakan baby sangat kurang dan sangat mild and slow.. ada orang kata cuba tekan perut 3kali, mesti baby bagi tindakbalas. Puas aku buat, tindakbalas sangat la lembut selembut salju.. masa ni serius dah risau sangat-sangat.. so decide pegi hospital petang tu jugak dan mujur masa tu husband dah start hantar pergi kerja.. terus ke Hopsital Putrajaya (HPJ).. sampai sana buat CTG, scan then check VE, rupanya dah ada bukaan but still 2cm.. orang kata beranak no 2 dan seterusnya ni mudah, jadi aku fikir maybe nak ke bukaan seterusnya mudah.. Doc tanya nak stay ke nak balik, kalau stay pun lama nak tunggu, dan aku decide nak balik, nak balik sangat sebab nak main lagi dengan Danish.. kebetulan esoknya (13 April) tu cuti sebab ada check up kat KKIA.. 

Rabu 13 April 2016, pergi KKIA macam biasa, check up bla..bla..bla..check up Danish sekali, balik KKIA makan kat Cafe Kayu (nanti aku buat review, tunggu habis Ramadhan la), then balik..buat squat, jalan itik dengan harapan bukaan makin banyak..wakakaka.. contraction sangat mild.. Khamis, 14 April aku cuti, husband tak bagi pergi ofis, dia kata takut jadi pape.. jadi kami laki binik bercuti sambil mencuci rumah.. habis rumput aku cabut, kemas stor, sental bilik air kerana masih dengan harapan yang sama.. lagipun petang tu mak aku sampai, jadi sebelum datang rumah, kena la cuci dulu.. miahahaha.. Jumaat 15 April 2016, husband suh aku pergi hospital.. Dia takut la jadi pape kat baby dalam perut sebab aku still rileks je buat keje memacam.. so pagi tu aku ke Dewan Bersalin HPJ, tapi HPJ suh aku pergi Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR) Putrajaya, Presint 8.. Pergi sana bukaan masih sama!!! Ko rasa?? tapi contraction dah kuat sikit dan nurse suh masuk wad.. aku terdiam la jap sebab dalam kepala hotak aku cuma fikir Danish..Danish dan Danish.. sekali lagi, aku refuse tak nak masuk wad even nurse dah siapkan tag untuk check in.. alahai, sorry nurse.. maka balik la aku, tapi sebelum tu makan mee goreng udang kat Laman Perdana..hahaha..sempat lagi mencekik..

Sabtu 16 April 2016, birthday dak Danish yang kedua.. memang tak sempat beli hadiah atau kek untuk Danish.. merata cari kek kat Dengkil, tapi hampeh.. terkilan sangat² la kiranya tu.. tapi pagi tu sempat bawa Danish dan sepupu² dia mandi kolam kat Presint 11.. Petangnya pulak ada makan² kat rumah akak aku.. mencekik lagi.. Ahad 17 April, aku rasa sesuatu.. leaking maybe sebab pad yang aku pakai basah.. entahla, apa masalah aku pakai pad pun tak tau.. miahahaha.. oh ye, masa ni pun pergerakan baby kembali slow motion.. tapi masa ni aku tak cakap kat sesape, padahal dalm hati rasa seriau semacam.. pukul 6.45petang macam tu, aku call PBBR bagitau masalah aku, tu pun lepas mengadu kat husband.. nurse suruh pegi hospital jugak.. lepas maghrib tu bergegas la ke HPJ.. barang memang dah sesiap dalam kereta.. masa tu bawa Danish dan mak aku sekali.. masuk bilik pemeriksaan kat dewan bersalin tu, doc tanya aku puas hati tak dengan pergerakan baby?? aku jawab NO.. So, warded la aku malam tu dan dah bagitau esok pepagi aku kena induce sebab masalah aku tu..pasrahhhhh asalkan baby keluar dengan selamat.. doc siap bagitau, kalau dah induce dan tak ada bukaan, kite "potong".. debar gilerrrr beb.. 

Sebelum masuk wad, drama air mata.. aku halang diri aku dari peluk dan cium Danish.. Allahhhhh, macam nak pergi berperang oiiii.. dah masuk wad tu nanges lagi duk teringat Danish, sebab macam menyesal tak peluk dan cium.. huwaaaaaaaaaaaaa.... call dan WA husband pun duk bertanya pasal Danish je.. 

Isnin 18 April 2016, seawal 7pagi nama dah kena panggil untuk induce.. aku dah sedia dah nak rasa kesakitannya.. induce sakit tau!!! lepas induce tu, rileks baring² atas katil.. bekpes, makan kurma, minum air zam zam.. waktu melawat tu husband aku datang, sakit dah mula terasa sangat.. check VE masih belum 4cm.. WHAT??!!! aku sakit macam nak giler je rasa.. sampai habis waktu melawat husband teman.. masa ni dah minta nurse cucuk ubat tahan sakit sebab dah tak tahan sangat uittt.. nak makan nasi pun tak lalu.. tapi kena gak makan untuk tenaga.. kebetulan husband bawakan jemput pisang yang mak aku buat, bedal tu je la..tapi tak banyak mana, pas bersalin menyesal sebab tak habiskan.. sengal.. kul 4.30pm ada check up kat bilik rawatan.. masa ni aku mamai campur sakit yang amat sangat.. tapi doc kata bukaan masih belum 4cm.. aku rasa macam nak tendang je, sakit sangat² bukaan setakat tu je?? balik la semula ke katil.. kul 5 lebih, aku duk ding dong loceng panggil nurse sebab makin sakit.. nak ke bilik rawatan pun tak larat jalan, sudahnya kena sorong naik wheelchair.. ok, bukaan dah 6cm.. doc masuk ubat apa tah, siap suh berak ke kencing dulu.. aku masuk toilet ikut syarat je sebab tak ada nak kencing ke berak ke.. sesiap amik baju baby, nurse pun tolak ke LR.. sampai LR tu aku memang dah tak tahan.. tukar baju pun menggigil² je.. aku ingat masuk LR tu pukul 5.30 lebih.. bila nurse check VE, dah full bukaan.. nurse pelik, tak sampai setengah jam, bukaan dah penuh.. sebabnya aku dari wad kul 5.20pm (tengok balik WA husband kul brape).. nurse LR duk pertikaikan betul ke doc check.. hahaha..jangan gaduh nurse, bagi aku teran dulu.. teran punye teran, maka keluarla baby tepat jam 5.46pm.. yang sambut baby 3orang je.. baby dah kuar, doc baru masuk.. Doc cakap, "ehh, ni kan patient dari 2A, baru masuk kan?? apsal cepat sangat, tak sampai sepuluh minit?".. dah tu doc, takkan nak lelama? tapi bersyukur sangat sebab dipermudahkan urusan bersalin ni.. Alhamdulillah...

fresh from oven katanyaaa.. masih dalam LR.. amik gambar, pastu duk layan WA orang sampai aku pening dan muntah.. padan muka aku..


dannnn..inilah dia hero kedua aku.. MUHAMMAD DILFI ANEEQ (yang terpuji, yang berani, yang kacak).. lahir 18 APRIL 2016, JAM 5.46PETANG.. 


ok..habis dah kisah dan pengalaman bersalin kali kedua ni.. moga anak² mommy dan ayah menjadi anak yang soleh.. nanti nak cerita pengalaman berpantang sambil jaga dak Danish.. serius menguji mental dan fizikal..okbai, baby dah nanges..

6 comments:

  1. Assalamualaikum.. wahhh seram baca. Alhamdullilah dipermudahkan saat nak bersalin tu. Hehehehe memang sedih kan masuk LR tinggalkan anak sulung :(((

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..baby selamat dan sihat..=)

    ReplyDelete
  3. Wah kacaknya!! Mmuah ciked. Moga jd anak yg soleh.
    btw tersukalah semangat 'mencekik selagi berpeluang'. Keh3.

    K slmat kembali bkerja. Semoga dpermudahkn segala urusan. Amin.

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah, tahniah tina. comelnye baby. selamat berpantang.

    ReplyDelete
  5. alhmadulillah .. tahniah ..dipermudahkan

    ReplyDelete
  6. awakkk~~~ samalah kita... sedih syahdu pilu teringat anak first masa nak go labour anak kedua.. eh eh... kita pun tak stori lagi pengalaman bersalin kali kedua ni.. anak dah 4 bulan

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com