Feb 26, 2016

Jadi "badut" demi anak

Assalamualaikum wbt..

well, ni ada perasaan seorang hemak dan seorang apak yang punyai anak yang cukup aktif.. tak jemu layan.. jadi geram bila anak mula merengek pelik² dan mengamuk tak tentu pasal.. 

Dak Danish seorang yang sangat aktif, becok, dan kadang² gembeng (kuat nanges).. hahaha.. begitula.. menurun perangai sape pun aku tak tau.. memandangkan kat rumah cuma bertiga, maka melayanla perangai Danish.. kadang² kami suami isteri kena jadi macam Danish.. jadi budak².. hari tu, dah tengah malam kot, Danish hidang cupcake kat kitorang dan suruh kami duduk, kemudian suruh makan.. siap pakej sebelum makan kena basuh tangan dan baca doa.. dekat kul 12malam kot main cenggitu.. dahla paksa, "ayah..amiiii..dodok..akan niii!!" (ayah..mami..duduk.. makan ni).. intonasi tinggi beb.. 

kalau main lori lak, kena join sama.. kena ada bunyi.. pernah aku tak layan, dia lalukan lori dia atas perut aku.. katanya main dengan adik baby.. tak tau nak marah ke nak gelak.. aku pasrah je dengan perangai dia.. pastu kalau kena mood nyanyi, tukar diapers pun kena nyanyi untuk dia.. tak kisahla lagu alif ba ta ke, lagu abc ke, lagu baba black sheep ke..wajib nyanyi.. dan menyanyi adalah salah satu hobi dak Danish..kalau berangannnn...pastu syok sendiri, memang automatik Danish nyanyi.. tak tau la lagu apa..

dan baru² ni, lagi advance permintaan Danish.. dulu masa kami babymoon kat CH, ada la beli topi panda tu, tapi simpan.. baru² ni kuarkan la saje bagi Danish main.. kalau sekali ko terrrrsarung mende tu, jangan harap ko boleh buka.. nak kena jerit dengan Danish?? Danish akan paksa pakai mende tu sampai Danish sendiri rasa menyampah tengok.. aku dah selalu kena.. ayah Danish jarang² kena sebab ngelat, suka ajak anak tengok youtube..

ini ayah..ayah kena pakai topi panda.. kalau ayah buka, Danish marah.. ayah pasrah dan redha.. jadila seperti ayah.. hahahha.. 


ini pulak mami.. mami kena berselubung dengan selimut dan sarung topi panda.. Danish larang mami buka aksesori tu.. mami tetap layan permintaan Danish.. jadila seperti mami..

see, kena jadi "badut" untuk anak..demi menghiburkan hati anak, kami buat je.. kadang tu Danish paksa kami naik kereta mainan dia ni.. aku memang tak muat la, dengan boyot macam ni.. yang naik cuma ayah Danish je.. pasrah.. paling best, Danish paksa kucing naik troli mainan.. kalau kucing kuar, Danish marah.. "Eowww...aikk sini!!".. macam mak tiri gamaknya Danish punya arahan tu..

selagi benda yang Danish minta tu tak mengarut, memang kami layankan.. tapi kalau yang pelik² macam pakai pampers tu, memang tak laaaa.. welllll, sape yang tak happy tengok anak happy kan.. korang layan anak korang cane lak??
Read More

Feb 19, 2016

Jalan-jalan : Zoo Negara

Assalamualaikum wbt..

Jalan-jalan pegi Zoo Negara edisi throwback.. pegi masa CNY tu.. baru nak update hari ni, helok sangat la.. tak plan pun nak pegi sana.. just cakap dengan hubby, "jom esok pegi zoo, bawa Danish mengenal haiwan".. terus husband kata ok.. see, kalau petik nama anak, senanggggg je.. aku pun tak pernah lak melawat haiwan kat Zoo Negara, biasa pegi Zoo Melaka je..

sampai sana memang tawakal la kot² ramai manusia.. siyes parking memang penuh.. terpaksa parking jauh.. parking tepi jalan pun bayar RM6.. phewww.. sampai pun dah kul 11am lebih.. siap parking, beli tiket, 11.45am dah dapat masuk zoo melawat kawan².. harga tiket RM32 (dewasa) tanpa melawat panda.. tak kuasa aku nak tengok panda.. satu lagi, brochure kat sana ingatkan free, rupanya bayar RM1.. bayar je la, konon pelancong acah² belek peta..

dan Alhamdulillah, tak panas langsung waktu tu, angin lak bukan setakat sepoi² bahasa, tapi kuat giler.. macam angin pantai gamaknya.. haiwan pertama yang kami tengok, zirafah.. tapi siyes Danish langsung tak teruja punnnn.. Danish lebih minat tengok tasik..phewww..

ni masa tengok harimau.. see, tak ada perasaan.. cuma cakap, "tigerrr..aummm".. pastu dahhh

muka budak bosan..

ni harimau putih.. dia punye agresif buat aku seram.. lagi ramai manusia keliling tu, lagi galak ke hulu ke hilir.. Danish seperti biasa, no heart feeling..

acah² selfie, tapi Danish langsung tak bagi kerjasama.. masa ni tengok gajah.. excited kejap je, pastu bosan.. 



entah nape pada aku tak menarik langsung pegi Zoo Negara.. timing tak kena ke hape tak tau la.. mostly haiwan kat sana mentido.. Danish cume tertarik dengan binatang yang besar² je.. takat kancil, rusa, tapir, cipan segala tu, tak heran.. oh ye, burung unta dia teruja gak tengok, tapi Danish kata tu ayam dengan yakin dan lantangnya.. blerghhh..boleh la nak, rupa macam ayam jugak tu.. at least kenal ayam macam mana.. 

ni tapir ke cipan ye?? pape la..duduk kat ceruk situ, orang tak nampak la hoiii

Danish buat onar lagi.. tengok je la reaksi dia, mana nak tengok badak sebesar badak tu.. 


pusing punya pusing sampai lenguh kaki aku, dah sejam jugak berjalan.. orang lain siap makan² kat sana, kami memang tak la.. habiskan cepat melawat haiwan, pastu kuar dan balik.. kahhh.. anak tak teruja, apatah lagi kami ni kannn.. rasa macam membazir je bayar RM64+RM6.. masa part buaya dan badak air, beria ajak husband tengok, tapi beliau tak nak.. alasan, KAT RUMAH DAH ADA.. memang la, dah duduk pun area Paya Indah Wetland.. hurmmmm

maka, berakhirla kisah pengembaraan kami 3 beranak ke Zoo Negara.. sejam sudah memadai untuk bertanyakan khabar haiwan² liar di sana.. bagi aku, sangat tak best.. mungkin sebab Danish tak teruja, maka aku pun jadi tak teruja dan pengembaraan kami sangat hambar.. wakaka..

next...tak tau pegi mana.. jalan² kat rumah je kot.. tak larat uittt nak jalan banyak skang ni.. 
Read More

Feb 11, 2016

Rezeki Anak

Assalamualaikum wbt..

Ada yang masih sambung cuti CNY ke skang ni? aku baru masuk keje..means cuti lama gak la even tak macam cuti budak sekolah.. semalam yang sepatutnya cuti pun kena datang opis husband sebab entah nape tetibe dak Danish mengamuk² nak ayah dia.. pasrah je la.. 

bab anak ni, sejujurnya aku ngah preggy 2nd skang ni.. dah masuk 30weeks dah.. insyaAllah April nanti kuarla adik baby... dan dalam keadaan semakin sarat, dak Danish pulak makin melasak dan tantrumnya makin menjadi².. macam semalam, beria suh aku dukung sedangkan aku dah tak larat sampai tumbang aku dibuatnya.. badan je kecik, tapi kemahennn kuat engko nak ye..

bila aku pregnant ni, kiranya anak 1st tak sampai pun  2 tahun lagi, memang ada la kedengaran cakap² orang katanya aku ni cepat sangat.. anak 1st kecik lagi.. tak kesian ke? badan tu larat ke? tak ada masalah kewangan ke nak besarkan anak²? boleh ke handle anak kecik² lagi? well, itu semua kan rezeki dari Allah swt, takkan aku nak tolak.. umur aku pun makin banyak, sementara masih gagah ni, tak salah kan.. plus Alhamdulillah aku tak ada masalah kesihatan dan tak ada alahan sepanjang mengandung ni.. syukur Alhamdulillah sangat²..

-cepat sangat
pada aku, cepat atau lambat tu ketentuan Allah.. kalau ko merancang guna protection yang kuat sekalipun, dan Allah kata kun fayakun, maka jadila.. adakah ko akan menidakkan rezeki dari Allah tu? sejujurnya aku memang tak ada amalkan apa² perancangan pun.. tapi bila ada sejenis manusia yang cakap secara direct kat aku bab perancangan ni, rasa nak penampar je.. "ko plan nak ada brape anak?".. jawapan aku mudah, tu semua rezeki dan aku tak berani nak letakkan target tu.. bila aku jawab macam ni, jawapan balas dia sangat "kejam".. "hurmm, kalau ikutkan rezeki, 10 pun ko redah je..ko tak takut ke?".. Allahu..celuparnya mulut.. 

-anak 1st kecik lagi
ye, memang kecik lagi.. masa tau aku preggy yang 2nd ni, dak Danish baru masuk 1tahun 5bulan.. memula terkejut gak, tapi siapala aku untuk menidakkan rezeki kan.. tapi ok gak, bersusah dahulu jaga anak kecik², insyaAllah bila dah besar nanti anak² menyenangkan kite.. 

-tak kesian ke?
nak maksudkan tak kesian kat anak 1st?? nak kesian sebab dah beralih perhatian? kurang kasih sayang? well, aku dan husband bukan parents yang macam tu.. yang macam dah dapat gading bertuah, tanduk tidak berguna lagi.. Big no.. kami masih manjakan Danish, masih bagi sepenuh kasih sayang dan insyaAllah sampai bila² kami bagi sepenuh perhatian.. sebab Danish la yang kami tunggu² dulu..nape nak dilupa pada anak pertama? kami bukan parents yang kejam.. tapi satu je yang paling aku kesian kat dak Danish, TERPAKSA WEAN OFF SEBELUM MASANYA..SEDIH GILER!!!

-badan tu larat ke?
sejujurnya ada ketikanya aku sangat penat dan flat sangat² badan ni.. lagi² bila Danish dalam situasi tantrum yang amat dahsyat.. tapi aku tak boleh mengeluh sebab Allah dah pilih aku untuk hadap ujian ni.. kenala sabar.. memula dulu adala aku asek memekik, skang ni bila Danish buat perangai, aku diam dan istighfar banyak².. bukan nak bajet good², tapi ni la cara untuk elakkan dari ko herdik maki anak.. 

-masalah kewangan
okla, semua orang mesti ada masalah ni.. tapi anak tu sendiri REZEKI yang Allah bagi.. jadi jangan mengeluh.. ye, yuran taska sorang anak je dah RM300++.. belum masuk diapers, susu, baju, rawatan perubatan, etc..etc.. tapi kalau ko mengeluh bab ni, bermakna ko mengeluh ke atas rezeki yang Allah kurniakan kat ko.. tu je konsep aku.. usaha lebih, insyaAllah, Allah akan bagi ganjaran lebih..apatah lagi kalau ko banyak bersabar, lagi besar ganjarannya.. Allah tu maha pemurah..

-boleh handle ke anak² kecik lagi?
aku ramai kawan yang macam ni.. beranak setahun sorang.. Alhamdulillah aku tengok dia ok je.. tak ada pulak masuk hospital sakit jiwa sebab stress handle anak² yang kecik lagi.. so, apa salahnya aku jadikan diorg sebagai sumber inspirasi.. aku nak gak jadi supermom.. ngehngehngeh..

well, kadang tu Allah tak bagi rezeki harta yang membolehkan kita kaya raya..tapi Allah datangkan rezeki dalam bentuk lain.. so, setiap rezeki tu berbeza untuk setiap manusia.. doakan aku kuat.. dan hakikatnya, aku dah sangat tak sabar nak menimang cahaya mata kedua ni.. tak sabar nak bagi Danish kawan sebab kesian tengok dia main sensorang.. terpaksa babitkan mommy dan ayah kalau main.. hehehe..layankan je la..

btw, macam dah start aktif balik je nak mengomel dalam blog ni..muahahahah..


okbai
Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com