Jun 24, 2016

Masalah kaki Dilfi Aneeq

Assalamualaikum wbt..

Cerita pasal baby Dilfi tak habis lagi.. pengalaman bersalin anak kedua seringkasnya aku tulis, panjang² kang orang malas nak baca..

ok, sebelum nak discaj dari wad tu, biasala Doc akan check baby kite.. ohh, sebelum terlupa, earing test dah tak ada buat kat Hospital Putrajaya, diorg akan bagi tarikh appoinment untuk buat kat Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR), Presint 8.. ok, berbalik kepada isu kaki baby Dilfi, masa doc check tu, ada masalah sikit tang kaki Dilfi.. doktor kata ada bengkok sikit kaki kanan Dilfi.. aku ni tengok macam biasa je.. wakaka.. yela, doktor kan pakar bab² tu, mana boleh menidakkan.. doc ada bagi surat untuk aku rujuk masalah ni ke bahagian Rehabilitasi atau diorang sebut OCCT (Occupational therapy)... hari keempat selepas bersalin, dah kena pegi hospital.. 

Maka aku pun pergila ke sana dengan husband dan emak aku.. sampai turn Dilfi, doktor yang incharge check kaki Dilfi.. "ohhhhh, sikit je ni..tak serius pun".. terus lega hati aku ibaratnya minum air tebu sejuk² gitu.. then tanya, apa puncanya kaki boleh bengkok.. Doktor ada ada 2 sebab je, samada struktur tulang kaki atau kedudukan baby masa dalam perut.. kes Dilfi ni adalah KEDUDUKAN DILFI MASA DALAM PERUT.. patutla aku rasa sangat senak, maybe ruang dah sempit, dan Dilfi dalam perut terpaksa bertungkus lumus buat² muat je.. pity u sayang.. sobs..sobs..sobs...

kes Dilfi ni sangat tak serius.. doktor ada ajar teknik urutan, bukan urut yang tekan² tu, lebih kepada usapan kat bahagian betis, tapak kaki dan tepi tapak kaki.. tak ada pulak gambar cara urutan tu.. doktor kata lagi, masalah Dilfi ni adalah otot dia panjang, bukan masalah tulang.. sebab tu caranya hanya urutan dan kena pakai "kasut".. aku pun tak reti la apa namanya..

urutan tu kena buat selama 5-10 minit..pastu pakaikan kasut.. kasut tu kena pakai selama 2jam, pastu rehat 2jam..pakai lagi 2jam dan seterusnya.. masa tanggal kasut tu, kena rajin² buat urutan.. aku paling suka urut kaki Dilfi masa pas mandi.. masa tu mata Dilfi macam nak pejam, betapa sedapnya mommy urut.. hahahaha.. waktu malam, kena pakai sepanjang Dilfi tidur.. aku dah buat, pastu macam tak sampai hati.. tengah malam aku tanggalkan.. baby lagi kot, dengan bedung lagi.. huhuhuh..

inila rupa kasut tu.. nak pakai ni, tak boleh pakai booties, kena pakai stokin.. 


ni rupe masa dah pakaikan tu.. masa ni dalam hari lagi.. memula Dilfi ok, lelama dah terkitai² kaki Dilfi, tak selesa mungkin..


haaaaaaa..tengokla, dengan bedung lagi, memang rimas la.. 

aku dan suami positif je masa doktor bagitau.. lagipun bukan masalah besar.. kecuali la Dilfi ada masalah kaki bengkok yang melibatkan TULANG.. serius kalau tu, memang aku risau.. by the way, masa aku pegi OCCT tu, ramai gak baby yang datang.. nurse memang ada bagitau, prosedur HPJ memang sangat details bab check baby sebelum kuar wad.. sumbing kat lelangit pun doktor boleh tau.. Alhamdulillah, at least kite tau apa masalah anak kite kan.. tu la salah satu masalah yang doktor detect kat Dilfi.. tu belum masalah prolonged jaundice lagi, fuhhhh.. berpantang kali ni sangat² mencabar.. yang tu, tunggu entry seterusnya..

Setakat ni, dah 2kali pegi OCCT.. kali kedua tu doktor check kaki Dilfi sama ada dah ok ke belum.. doktor kata hampir ok, tinggal sikitttttt je lagi.. Alhamdulillah, berkat mami rajin duk urut kan.. sepatutnya 31 Mei hari tu follow up, tapi hospital call, kena tunda tarikh.. kasut pun dah tak muat doktor.. jadinya, kerapkan urut je la boleh.. ada gak pakaikan kasut tu, kemain marah Dilfi, ketat sangat agaknya.. apa pun, moga anak mommy baik² saja..


chillex la ayah dan mommy, Dilfi budak kuat.. hehehe.. gambar ni masa Dilfi masih dalam hari.. Dilfi memang seorang mat senyum.. hahahah.. lebiuuuu bebeh..


nanti aku cerita kat entry lain ye pasal prolonged jaundice Dilfi tu.. okbai..

Read More

Jun 19, 2016

Riang Ria Raya di Lazada Malaysia untuk Menang Fujifilm Instax Mini Camera

Assalamualaikum wbt.. 

Macam dah lama tak join contest kan.. muehehe.. tak menang tak apa, janji dapat memeriahkan contest tu.. sementara Dilfi tidur dan Danish leka, celah sikit masa untuk ketuk keyboard ni.. ni pun terbaca kat blog orang lain pasal contest, tu yang join sekaki..


mana tau rezeki bulan Ramadhan kan, dapat la bergambor bebanyak kalau menang kamera ni nanti.. alorhhh la, memang salah satu wishlist ni..  sebelum tu, meh nak share syarat-syarat untuk join contest ni.. sebelum tu, kalau nak join contest ni, klik je banner kat atas tu ye..


boleh tahan mencabar jugak kan nak kira.. kecik besor kecik besor mata aku nak mengira ni..hahahaha..tapi ku gagahkan jua.. kipidap, dongibap kekdahnya..opss, tak ada jawapan bocor di sini ye sebab jawapan kena emel ke Lazada..

********************************************************************************

ok, untuk bajet RM500 tu, aku dah listkan bebrapa barang yang ada kat Lazada.. memandangkan aku tiap hari cuci mata kat Lazada plus selalu gak shopping online kat Lazada barang anak, maka aku khususkan barang anak dulu.. tak salah kan.. 


 sangat² memerlukan benda ni.. maklumla anak dah dua.. hehehe.. buat masa ni rileks lagi, sok² kalau aku nak pegi jenjalan dengan anak², payah gak weyhhhh.. pilih ni sebab cun, tambahan lak backrest tu boleh remove.. 

ni barang kedua yang aku nak.. sejak bertambah ahli keluarga ni, barang makin bertambah la kalau nak balik kampung.. luggage yang ada skang macam dah tak boleh menampung je.. so, memang keperluan la untuk beli luggage yang lebih besar.. kategori murah dah tu, dapat 3ketul sekaligus.. 

jadi, jumlah barang-barang yang aku berangankan ni cuma dua, dan jumlah harga untuk bajet RM500 adalah 235+243.50 = RM478.50.. ada lagi berbaki RM21.50.. kedua-dua barang ni sangat memudahkan aku suami isteri untuk balik kampung raya nanti.. 

sejujurnya, aku memang suka giler shopping kat Lazada.. sampaikan husband aku pernah perli, "Lazada tu tak nak beli sekali ke??".. hahahaha.. pampers anak, botol susu, handbag, puting botol susu anak, tudung..aku beli kat Lazada.. jimat berganda².. menjelang hari raya ni, Lazada ada buat sale besar-besaran uolsss.. shopping la puas² ye korang sebab diskaun yang Lazada bagi sehingga 92%.. wooooo, banyak tu!!! meh klik link kat bawah ni..


Selamat bershopping dan selamat ber"contest" untuk semuaaaaaaaaaaa... ♥♥
Read More

Jun 17, 2016

Cabaran beranak dua dan rapat

Assalamualaikum wbt..

Okey, hari ni aku dah keje.. apsal tak sambung MC alang² dah hari Jumaat?? malas nak susahkan orang.. at least aku tau keje mana yang kena buat.. sian orang yang ganti buat keje aku tu.. plus pasni aku akan amik banyak cuti.. check up kat KKIA la, follow up kat hospital la (kes kaki Dilfi bengkok, nanti cerita)..

Dah duduk ofis ni, rindu pulak jerit pekik dak Danish, rindu suara nangis Dilfi.. ntah ok ntah tidak diorg tu kat rumah BS.. meruntun kalbu betul masa hantar tadi.. walaupun tak menangis macam masa hantar Danish dulu, tapi hati macam dirobek².. tak nak la nangis, hati kena cekal..anak dah dua nak gembeng² lagi, lempang kang..

ok, berbalik pasal isu beranak dua dan rapat, aku akui sangat mencabar.. ni pun dah kira agak jauh sebab Danish ngam² 2 tahun, dah kuar adik Dilfi.. 2minggu pertama dalam pantang, mak aku ada.. lega la sikit.. Danish lak hantar ke taska.. jadi mak aku tumpu kat aku dan Dilfi je.. masuk minggu ketiga, mak aku urgent kena balik kampung.. dah sedu² dalam hati.. bukan aku tak nak ikut balik kampung, tapi sebab ada asalan sendiri.. berhuhuhu la aku.. maka bermula la cabaran aku sebagai mak beranak dua.. Danish selang seli hantar ke taska.. kadang tu mengamuk² tak nak sebab nak duduk rumah dengan mommy.. memula sangat la behave.. lama² tantrum Danish menjadi².. sengaja hentak mainan dia kat kabinet tv sampai Dilfi asyik terkejut² masa tido, dah main pulak, tetiba mengamuk tak tentu pasal..macam² lagi la.. kadang tu minta dukung, memang BIG NO la.. dalam pantang lagi kot.. Dilfi pulak macam faham je yang abang dia sangat mengada-ngada, jadi Dilfi sangat tak banyak kerenah.. merengek bila nak susu, nak mandi, diapers dah penuh, tak cukup tidur etc..etc..

Perangai Danish yang menyakitkan hati aku adalah SUKA MENJERIT.. jerit yang SANGAT NYARING.. sampai perit telinga aku.. masa memula tu, aku balas dengan tinggi suara gak.. pastu aku psiko dia, biarla jerit depan muka, aku buat muka seposen..sampai Danish penat nak jerit.. sudahnya dia blahh pegi tempat lain.. wakakaka.. tapi dalam hati ni dah menyirap je.. sabar Tina..sabar.. meroyan ko kang.. syaitan suka tau.. aku istighfar je banyak² kalau dak Danish buat perangai.. 

Itu satu hal..lain pulak hal kalau nak susu.. masa aku free, tak nak pulak Danish minta susu.. sebok sangat dengan segala lori kereta dia.. pastu bila adik Dilfi ngah BF, masa tu la Danish nak susu.. bila aku kata, "jap ehhh", Danish akan menjerit "tak nak!!!!!".. means no kejap kejap, and mommy, u better get me a milk now!!! gitula lebih kurang ugutan Danish.. wakaka, memandai je buat skrip broken english tu.. 

masa mandi pulak, tiada istilah mandi sekejap.. mandi mesti lama².. bila aku kata "dah Danish, jom pakai baju".. sekali lagi jeritan memecah keheningan.. danggggg, nak fitam je rasa.. ku urut² dada ni menahan amarah, sabar je la makkkkk.. hobi Danish memang menjerit, mana dapat idea tu tak tau la.. pelik aku laki bini.. sekarang ni memang psiko je dia..

psiko cara aku dengan ugutan atau langsung buat muka seposen bila dia mengamuk.. ugutan aku, "jerit la lagi kuat², mommy letak kat luar, kawan la dengan kucing tu..pastu kucing gigit".. masa tu Danish cakap la baik², "tak nak kucing".. aku skang dalam fasa cuba nak asingkan Danish kalau dia buat salah.. cuma tak tau nak letak mana.. Dalam bilik air ke? Dalam bilik stor ke? bawah meja makan ke? hahaha, kejam.. tapi tu je la caranya, cuma bukan hukuman berat la.. kalau psiko bab buat muka seposen dan tak layan Danish, dalam 2 atau 3 minit aku pujuk, masa tu aku minta Danish peluk aku, nak tengok dia marah aku lagi tak..pastu bagitau Danish apa salah yang dia dah buat.. memang kadang tak makan saman, benda ni la yang menguji tahap kesabaran ko bebbbb...ehhh sebelum tu, PLEASE JANGAN SESEKALI TAKUTKAN ANAK KORANG DENGAN MOMOK LA, HANTU LA..

setakat ni cabaran pada Danish lagi la.. Dilfi masih belum pandai mengamuk macam tu.. hehehe.. makin kurus la aku nanti..okla, nanti nak cerita benda lain pulak.. hati duk teringat anak² je.. tapi tadi BS bagitau Danish ok, Dilfi masih nak menyesuaikan diri dengan susu botol.. aku bekalkan susu 16oz, harap² la cukup sampai petang.. hemak gigih memerah ni nak oiiiii, perut berkeriuk² dah.. hahahah..

okbai..
Read More

Jun 13, 2016

Kelahiran Kedua MUHAMMAD DILFI ANEEQ

Assalamualaikum wbt..

Lagi 4hari je boleh gomol anak-anak kat rumah 24jam.. pastu Jumaat ni dah kena mengadap kerja, office, bos, jalan jammed..phewww.. siyesli berat hati.. jadi sebelum masuk kerja, nak share la pengalaman bersalin kali kedua ni.. seringkas mungkin aku nak cerita, insyaAllah...

Due aku 24 April 2016, masa tu kira genap 40 minggu la.. bersalin awal disebabkan beberapa perkara yang aku sendiri tak jangka. Hari Selasa 12 April tu, aku rasa something wrong kat baby dalam perut which is pergerakan baby sangat kurang dan sangat mild and slow.. ada orang kata cuba tekan perut 3kali, mesti baby bagi tindakbalas. Puas aku buat, tindakbalas sangat la lembut selembut salju.. masa ni serius dah risau sangat-sangat.. so decide pegi hospital petang tu jugak dan mujur masa tu husband dah start hantar pergi kerja.. terus ke Hopsital Putrajaya (HPJ).. sampai sana buat CTG, scan then check VE, rupanya dah ada bukaan but still 2cm.. orang kata beranak no 2 dan seterusnya ni mudah, jadi aku fikir maybe nak ke bukaan seterusnya mudah.. Doc tanya nak stay ke nak balik, kalau stay pun lama nak tunggu, dan aku decide nak balik, nak balik sangat sebab nak main lagi dengan Danish.. kebetulan esoknya (13 April) tu cuti sebab ada check up kat KKIA.. 

Rabu 13 April 2016, pergi KKIA macam biasa, check up bla..bla..bla..check up Danish sekali, balik KKIA makan kat Cafe Kayu (nanti aku buat review, tunggu habis Ramadhan la), then balik..buat squat, jalan itik dengan harapan bukaan makin banyak..wakakaka.. contraction sangat mild.. Khamis, 14 April aku cuti, husband tak bagi pergi ofis, dia kata takut jadi pape.. jadi kami laki binik bercuti sambil mencuci rumah.. habis rumput aku cabut, kemas stor, sental bilik air kerana masih dengan harapan yang sama.. lagipun petang tu mak aku sampai, jadi sebelum datang rumah, kena la cuci dulu.. miahahaha.. Jumaat 15 April 2016, husband suh aku pergi hospital.. Dia takut la jadi pape kat baby dalam perut sebab aku still rileks je buat keje memacam.. so pagi tu aku ke Dewan Bersalin HPJ, tapi HPJ suh aku pergi Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR) Putrajaya, Presint 8.. Pergi sana bukaan masih sama!!! Ko rasa?? tapi contraction dah kuat sikit dan nurse suh masuk wad.. aku terdiam la jap sebab dalam kepala hotak aku cuma fikir Danish..Danish dan Danish.. sekali lagi, aku refuse tak nak masuk wad even nurse dah siapkan tag untuk check in.. alahai, sorry nurse.. maka balik la aku, tapi sebelum tu makan mee goreng udang kat Laman Perdana..hahaha..sempat lagi mencekik..

Sabtu 16 April 2016, birthday dak Danish yang kedua.. memang tak sempat beli hadiah atau kek untuk Danish.. merata cari kek kat Dengkil, tapi hampeh.. terkilan sangat² la kiranya tu.. tapi pagi tu sempat bawa Danish dan sepupu² dia mandi kolam kat Presint 11.. Petangnya pulak ada makan² kat rumah akak aku.. mencekik lagi.. Ahad 17 April, aku rasa sesuatu.. leaking maybe sebab pad yang aku pakai basah.. entahla, apa masalah aku pakai pad pun tak tau.. miahahaha.. oh ye, masa ni pun pergerakan baby kembali slow motion.. tapi masa ni aku tak cakap kat sesape, padahal dalm hati rasa seriau semacam.. pukul 6.45petang macam tu, aku call PBBR bagitau masalah aku, tu pun lepas mengadu kat husband.. nurse suruh pegi hospital jugak.. lepas maghrib tu bergegas la ke HPJ.. barang memang dah sesiap dalam kereta.. masa tu bawa Danish dan mak aku sekali.. masuk bilik pemeriksaan kat dewan bersalin tu, doc tanya aku puas hati tak dengan pergerakan baby?? aku jawab NO.. So, warded la aku malam tu dan dah bagitau esok pepagi aku kena induce sebab masalah aku tu..pasrahhhhh asalkan baby keluar dengan selamat.. doc siap bagitau, kalau dah induce dan tak ada bukaan, kite "potong".. debar gilerrrr beb.. 

Sebelum masuk wad, drama air mata.. aku halang diri aku dari peluk dan cium Danish.. Allahhhhh, macam nak pergi berperang oiiii.. dah masuk wad tu nanges lagi duk teringat Danish, sebab macam menyesal tak peluk dan cium.. huwaaaaaaaaaaaaa.... call dan WA husband pun duk bertanya pasal Danish je.. 

Isnin 18 April 2016, seawal 7pagi nama dah kena panggil untuk induce.. aku dah sedia dah nak rasa kesakitannya.. induce sakit tau!!! lepas induce tu, rileks baring² atas katil.. bekpes, makan kurma, minum air zam zam.. waktu melawat tu husband aku datang, sakit dah mula terasa sangat.. check VE masih belum 4cm.. WHAT??!!! aku sakit macam nak giler je rasa.. sampai habis waktu melawat husband teman.. masa ni dah minta nurse cucuk ubat tahan sakit sebab dah tak tahan sangat uittt.. nak makan nasi pun tak lalu.. tapi kena gak makan untuk tenaga.. kebetulan husband bawakan jemput pisang yang mak aku buat, bedal tu je la..tapi tak banyak mana, pas bersalin menyesal sebab tak habiskan.. sengal.. kul 4.30pm ada check up kat bilik rawatan.. masa ni aku mamai campur sakit yang amat sangat.. tapi doc kata bukaan masih belum 4cm.. aku rasa macam nak tendang je, sakit sangat² bukaan setakat tu je?? balik la semula ke katil.. kul 5 lebih, aku duk ding dong loceng panggil nurse sebab makin sakit.. nak ke bilik rawatan pun tak larat jalan, sudahnya kena sorong naik wheelchair.. ok, bukaan dah 6cm.. doc masuk ubat apa tah, siap suh berak ke kencing dulu.. aku masuk toilet ikut syarat je sebab tak ada nak kencing ke berak ke.. sesiap amik baju baby, nurse pun tolak ke LR.. sampai LR tu aku memang dah tak tahan.. tukar baju pun menggigil² je.. aku ingat masuk LR tu pukul 5.30 lebih.. bila nurse check VE, dah full bukaan.. nurse pelik, tak sampai setengah jam, bukaan dah penuh.. sebabnya aku dari wad kul 5.20pm (tengok balik WA husband kul brape).. nurse LR duk pertikaikan betul ke doc check.. hahaha..jangan gaduh nurse, bagi aku teran dulu.. teran punye teran, maka keluarla baby tepat jam 5.46pm.. yang sambut baby 3orang je.. baby dah kuar, doc baru masuk.. Doc cakap, "ehh, ni kan patient dari 2A, baru masuk kan?? apsal cepat sangat, tak sampai sepuluh minit?".. dah tu doc, takkan nak lelama? tapi bersyukur sangat sebab dipermudahkan urusan bersalin ni.. Alhamdulillah...

fresh from oven katanyaaa.. masih dalam LR.. amik gambar, pastu duk layan WA orang sampai aku pening dan muntah.. padan muka aku..


dannnn..inilah dia hero kedua aku.. MUHAMMAD DILFI ANEEQ (yang terpuji, yang berani, yang kacak).. lahir 18 APRIL 2016, JAM 5.46PETANG.. 


ok..habis dah kisah dan pengalaman bersalin kali kedua ni.. moga anak² mommy dan ayah menjadi anak yang soleh.. nanti nak cerita pengalaman berpantang sambil jaga dak Danish.. serius menguji mental dan fizikal..okbai, baby dah nanges..

Read More

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com