Jan 12, 2017

Fasa melasak | Anak-anak

Assalamualaikum wbt..

Ada dua anak lelaki, sangat mencabar..macam mana la yang ada lebih dari 2 anak lelaki.. Dilfi yang umur baru nak masuk 9 bulan tu pun pada aku dah cukup melasak.. dah pandai memanjat, pandai cabut plug.. seram hoiiii masa nampak dia cabut plug tu.. si abang pulak 10 kali ganda lasak dari adik dia plus banyak bertanya sampai aku hilang arah bila nak bagi jawapan untuk setiap soalan dia.. yang penting, banyak KENAPA, APA.. phewww... Danish ni kalau aku cakap, "abang, jangan panjat kerusi..duduk elok².." Cepat² Danish tanya, "nanti apa mami?".. means dia dah tau akibat dari memanjat tu akan jatuh but still tanya nanti kenapa kalau panjat kerusi.. 

ni la budak yang banyak tanya.. dia suka naw naw main bedak..haihhh

kalau dulu aku biar Dilfi bergolek tak jadi masalah.. skang kena pastikan tutup semua pintu bilik, simpan semua benda tajam, kutip semua benda kecik², jauhkan dari dapur.. sebab pernah aku tak tutup pintu bilik utama, Dilfi sikit lagi nak masuk bilik air.. bila aku jerit, dia boleh bantai sengih² je.. mekaseh Dilfi sebab bila sengih tu hilang susah hati.. kahhhh.. BTW, dah dua kali dak Dilfi jatuh katil.. 1st masa kat kampung, dia jatuh but still boleh sambung tido sebab jatuh hempap ayah dia dan bergolek ke bantal.. kali kedua, jatuh tersungkur mencium lantai.. hambekkkk, terkujat aku laki bini bangun tido tetibe anak menjerit.. 

budak kuat memanjat, memunggah.. beza sangat dengan dak Danish..

kalau bab menyepahkan mainan dan segala barang yang ada, bagi la kat diorg.. memang terbaekkkk.. kemas mainan diorg makan masa berejam, tapi sekelip mata je diorg sepahkan.. kadang tu aku terpijak mainan yang kecik² diorg.. kereta, lori, bas, tractor, bulldozer, excavator, dump truck, garbage truck, ambulance, fire engine, train, lego.. weyhh, banyak la..kalau aku jual kat depan umah seketul singgit, mau balik modal.. hahahaha


tengokla sendiri cane diorg main.. puas aku bebel, diorg buat donooooo je.. sakit pulak hati kite..

ni kalau time elok dua beradik ni.. layan youtube, duduk molek sambil sengih² sendiri.. si kecik tu dah pandai nonton youtube.. pelik aku la..

beginila kehidupan dikelilingi hero.. aku la yang kemas, yang bebel.. dak berdua tu pandang sebelah mata pun tak hemak dia membanting tulang gonyoh lantai, vakum karpet..tapi tak kurus² gak mak engko ni nak.. tsk..tsk..

moga aku lebih bertabah dalam membesarkan anak².. pada aku biarla melasak dari duduk diam je..kang sesuatu pulak.. biar rumah bersepah, at least otak diorg berkembang.. ada ke rumah orang yang bersih je even ada anak kecik?? kalau bersih sangat, hairan lak aku..okbye


notakecik : nak sambung buat keje pulak..ada masa lapang baru update lagi..tapi update pasal anak je la, xde modal lain..haha

13 comments:

  1. Assalamualaikum tina. Hehehe samalah kita. 2 hero memang lasak gila sampai umi pun takde rupa umi dah hihiii ni pun penat boleh tahan layan adam bercakap bertanya. Fuhhh letihhhh ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..letih berganda² kan.. kdg tu jd tarzan duk memekik je..

      Delete
  2. erm... bila dah ada anak2 kecil ni gini la situasinya kan sis.... take care dgn mereka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..skang kena bg perhatian 200% kt dak berdua tu..

      Delete
  3. rumah aku dik oi ..anak dah besar sikit pun sepahnye mcm tongkang pecah ... mls nk kemas byk kali ..nk tido br kemas ... klu kemas pun sati sepah blk mak jd hijau manjang stress satu rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu sy kemas ms nk tido, mmg kena bebel dgn husband sbb kata dia tu time rehat.. hari² mak ko ijau kan..

      Delete
  4. Sepah2 tu bagus utk perkembangan diorg sbnrnya. Developing motor skill etc. Bdk cerdik mmg camtu. Kipidap. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..amin..amin.. hrpnya mcm tu la..

      Delete
  5. saya anak baru sorang pun dah rase mls nak kemas rumah...hehe..penat je lebihnya :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..bertabahla..nt bertambah lg pening tau..

      Delete
  6. yeayyy akak, dah berblog balik er? best-best. pejam celik pejam celik dua hero dah akak, padahal kita kwin dulu ni eh hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..xnk blog bersawang punye pasal.. insyaAllah ada rezeki awk nt..berganda dr akak kan.. aminnn

      Delete
  7. wahhh, kene usaha lagi nk tambah baby.. kata org, usaha tangga baby pompuan., hikhik2

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

CozyBaby

Adik Manis Siti Kektus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Blog MizzTina Designed by azhafizah.com