May 17, 2018

UJIAN SARINGAN FIZIKAL DAN KECERGASAN

Assalamualaikum wbt.

Ok, meh nak share sikit pengalaman aku join UJIAN SARINGAN FIZIKAL DAN KECERGASAN. Aku ada apply jawatan kosong kat satu sektor gov. ni, rasanya bulan 12 tahun 2017. Biasa lepas 3 bulan kalau tak ada feedback anggap je gagal. Tapi tak sangka pula last week dapat sms  "RALAT". Eh, dah keliru. SMS untuk jawatan tu dapat siap ralat sebab salah tarikh, tapi check emel tak ada apa². Terus cakap, "janganla bagi harapan palsu"..kahhh, sengal. Tak lama tu baru dapat emel mengatakan aku terpilih untuk ujian ni. Debar beb sebab badan dah tak fit. Ada gak training berlari dua hari berturut, tu pun pancit. Lepas tu study gak apa je yang ada dalam ujian tu, siap cari kat google, cari kat youtube. Tapi tak ramai pulak yang share kat blog ke apa. Gila tough weyhhh. Tengok pun dah mengah.

So, kelmarin adalah harinya. Pagi² dah keluar, sampai sana gerimis pulak. Hati dah berdebar ni. Mula-mula sampai nampak macam sikit, sekali jenguk sampai dalam, tu diaaaa..ramai. Seribu orang ada tu. Ada 4 jawatan semua sekali. Jawatan yang aku mohon macam paling ramai. Mula-mula beratur dulu, sahkan kedatangan, pastu duduk berkumpul tunggu giliran untuk amik berat, tinggi, pemerikasaan mata, duduk berkumpul sekali lagi barula mula ujian fizikal tu satu persatu. 

Ujian fizikal dibahagikan kepada 4 bahagian :-
1) Tekan tubi
2) Bangkit tubi
3) Duduk jangkau
4) Lari ulang alik (4x10m)
5) Lari 2.4km  => yang ni paling menakutkan aku, wakakaka

Tekan tubi ni aku tak pasti berapa kali kena buat, tapi ko kena buat semampu ko dalam masa satu minit. Kalau banyak, kira cemerlang la tu. Tekan tubi ni lain ye untuk lelaki dan perempuan. Lelaki macam biasa tu la, kalau perempuan kena guna lutut. Nampak macam senang, tapi bila dah masuk bilangan ke 30, aku dah start pancit. 

Image result for tekan tubi wanita
ni contoh untuk tekan tubi, lelaki dan perempuan lain cara dia. 
Sumber : Google


Bangkit tubi pun sama, semua dalam masa satu  minit. Ni agak mudah untuk aku sebab dah kerap gak la buat kat rumah. Tapi bila dah pancit step 1st tadi, step ni pun dah tak berapa larat. Hahahaha..

Image result for bangkit tubi
sumber : Google


Duduk jangkau ni kena lunjurkan kaki ke depan lurus, lepas tu bongkokkan badan, tangan ke depan dan tolak selagi terdaya. Masa tu dia akan amik ukuran.   

Image result for duduk jangkau
ok, macam ni la lebih kurang, cuma tak ada meja je.
sumber gambar : Google

Lari ulang alik 4x10m tu nampak senang gak, tapi bila tengok ramai yang terjatuh mungkin sebab licin atau cara larian tu salah atau apa² je la, aku dah gelabah sampan. Moga berjaya buat larian tanpa jatuh dan yess, berjaya. Yang ni kena buat dalam masa bawah 13saat. Aku dapat buat dalam masa 12saat. Sipi je tu.

Related image
sumber : Google



Lari 2.4km tu pulak kena lari tepi tasik, makudnya bukan kat padang ke, gelanggang ke. Penat uittt. Memang compete la sebab semua lari nonstop. Kalau berhenti pun sekejap² je. Tak ada kelompok yang ketinggalan. Semua macam berlumba. Untuk ujian ni aku tak pasti berapa lama masa dia. Tapi bila study kat google, kena lari 2.4km dalam masa 17minit. Aku masa sampai tu rasa macam dah kelompok tengah sebab masih nampak orang pertama, tapi bila sampai dah dapat nombor 117. Nampak tak betapa mereka bersungguh-sungguh nak habiskan larian tu. Ni tak boleh mengelat ye sebab akan dapat gelang getah kat 1st checkpoint. Tak boleh tipuuuu. BTW, syabas untuk semua.

Jangan lupa ye, ada ujian mata jugak. Untuk rabun jauh dan rabun warna. Aku dah pakai contact lens tapi masih gagal untuk tengok dengan jelas huruf. Nasib baik ada adik yang berdiri kat belakang aku tolong bagitau. Hahaha, mekaseh adik!!! Maksudnya rabun aku dah makin teruk ke apa ni??

Dah habis dah penerangan aku. Kot la nanti ada sesiapa nak google pasal ujian ni, ada la rujukan. Dah aku cari tak jumpa, last pun tahun 2016, agak susah nak tau apa bentuk ujian ni. Sekarang, meh la layan gambar sepanjang ujian aku ni. Jumpa kawan baruuuuu.


ni masa mula-mula lepas daftar, duduk ikut jawatan yang dipohon. Ramai kan??



Ni kawan yang mula-mula sekali tegur, pastu terus jadi geng sekali dengan yang tudung hijau dan biru tu. Geng mak-mak.. Elaina, Nad & Sherry.


dapat amik gambar dari jauh je la. Ni lari ulang alik. Masa ni belum turn lagi, jantung dup dap dup dap sebab ramai pula yang jatuh.


sebelah ruang lari ulang alik tu, yang lelaki tengah tekan tubi dan bangkit tubi. Tak hairan dah lelaki kat sebelah janji dapat buat semua aktiviti.




masa ni beratur panjang gila untuk ujian mata. Dah la lepas lari 2.4km, kena sambung beratur lagi. Kalau la ujian mata dulu pastu lari, lepas lari boleh terus balik. Aku siap semua ni pukul 3petang. Dengan tak makannya, last makan pun breakfast, tu pun sandwich je. Perut dah macam² bunyi dah. 


ok last, ni result aku. Tekan tubi dan bangkit tubi tu tulis sendiri sebab partner yang kira, jujurnya aku tak menipu ye sebab ada group sebelah kami menipu. Aku buat bangkit tubi dah masuk 20, dia 10 pun tak sampai, tiba-tiba tulis kat borang dia buat 60kali. 

Aku rasa macam nak luku je kepala diorg. Baru ujian macam ni ko dah menipu, macam mana kalau dapat keje nanti, lepas tu menipu jugak??? Memang aku geram, tapi kami geng mak² sabarkan hati masing². Sebab fikir, orang menipu ni tak ke mana. 


Ok, sekian saje perkongsian aku tentang ujian fizikal dan kecergasan ni. Saje share kot² ada yang cari dan masih kabur macam mana ujian ni diadakan.

Obai♥

May 16, 2018

Rumah Peranginan Persekutuan Morib

Assalamualaikum wbt..  

Cerita basi yang perlu ditulis ke dalam blog untuk kenangan dan rujukan. Ecehhhh. Bulan April adalah bulan kelahiran dua hero tu. Mula-mula nak pergi PD, tapi macam jauh (padahal dekat je). So, cari tempat yang lagi dekat dengan rumah. Penyudahnya ke Morib je. 45 minit je dari rumah. Berbaloi la dengan harga tu kan. Puas belek web BPH nak tenegok tarikh. Tak ada kosong untuk hari minggu, jadinya booking hari biasa. Lagipun birthday anak-anak memang jatuh hari biasa. Kena sangat la tu kan. 

Check in 16/04/2018, check out 17/04/2018. Ambil 2 hari satu malam je. Nasibla sekejap je kat sana, kalau lama mau tepu kepala otak aku. Tak ada tempat menarik sangat. Hahahaha. 

Harga RM80 satu malam + RM50 deposit = RM130. Murah, lepas tu dapat pulak rumah selesa. Ni bukan bilik tau, tapi rumah berkembar. Dalam rumah ada dua bilik. Sesuai sangat kalau korang nak buat family day ke, gathering ke..etc..etc..

ni rumah kitorang. Dapat Pulau Rumbia 2.. Lawa kan??

tangga tu style rumah kampung sangat tau..


kerusi ni memudahkan korang kalau nak melepak sambil membuat gosip liar mahupun gosip jinak. Betul-betul sebelah tangga yang cantik tadi tu.


okey, beralih ke ruang dalam rumah. Ini adalah bilik tidur pertama. Agak besar sikit. Katil single x 2. Tak boleh nak rapatkan pulekkk.


Bilik kedua. Agak sempit sikit. Buka pintu besar sikit je terus berlaga dengan katil. Tapi okla, ko nak harap besar mana lagi kan.


Ni bilik air lak. Agak sempit la pada aku. Tapi ok je, nak besar² buat apa, berenang dalam bilik air ke??


Ruang tamu. Ada set sofa, meja kopi, meja makan siap..

Tv flat skrin, jangan risau. Channel tak banyak, tak payah demand nak tnegok HBO bagai. Kat ruang tamu tak ada aircond, bilik je yang ada. 

ruang memasak. 

Peti ais pun ada.


set pinggan mangkuk pun hadooo.. Oh ye, susunan sudu garfu memang begitu. Dah pakai tu reti² la susun semula ye.

Periuk belanga pun hadooo. Satu yang bagus rumah ni, bakul sampah kemain banyak dalam rumah ni. Oleh kerana banyak, tak payahla buang sampah merata. Dia tak ada lak nota macam RPP Cameron Highlands tu minta buang sampah sebelum keluar, tapi aku buang la jugak. 


Ruang beranda ada kerusi panjang ni. Sebelah je dengan kerusi panjang kat bawah tu. Bersembang memang syokkk.



Belakang RPP ni ada pantai. Tapi biasa je la. Setakat main pasir boleh je. Nak mandi pun macam tak payahlaaaa. hahahahha

Segala mainan tu siap bawa dari rumah. Memang berganda la keseronokan diorg ni main pasir. 



Kegembiraan budak berdua ni dapat potong kek idaman. Membesar jadi anak soleh ye kesayangan ayah dan mommy.


Ok, keseluruhan percutian kat RPP Morib ni sangat ok. Rumah luas, kelengkapan ada, dekat dengan pantai. Tapiiiiiiiiiiii, nak cari kedai makan agak payah sebab pergi masa hari bekerja. Lepas tu nyamuk banyak, ada bau kurang menyenangkan pulak (tahi lembu), lepas tu agak menyeramkan tempat tu kalau cuma ko je yang pergi bercuti. Kami bernasib baik la sebab masa tu ada kursus staf JPM, so meriah la malam tu. 


okbai. ♥

Feb 28, 2018

Kelas Renang Presint 11, Putrajaya

Assalamualaikum wbt..

Meh nak promo sikit. Kalau korang ada anak-anak kecik usia 4-12 tahun, lepas tu tak ada aktiviti nak buat hujung minggu tu, jom la join KELAS RENANG kat PRESINT 11, PUTRAJAYA.

Setakat ni dah hampir 40 student yang menyertai. Jangan risau, trainer ramai. Seorang trainer kami takkan letakkan sehingga 10 pelajar. Tak nak la ada yang tak sempat diajar. No worries uolss..

Meh la belanja gambar sikit. Kot ada yang nak tau macam kelas renang tu kan.






Satu lagi, parents boleh join. Bukan apa, ada budak yang takut, so parents la yang tenangkan. Maybe diorg takut dengan trainer ke, takut dengan air ke atau apa², boleh la temankan anak-anak. Jangan risau, tiada halangan.


kalau korang berminat atau nak tau details, contact je nombor tertera. Jangan malu jangan segan.


Feb 8, 2018

Me Time | Officemate

Assalamualaikum wbt..

Sejak jadi mak-mak dan menyertai dunia keibuan ni, makin susah nak ada masa untuk "me time".. Ada je sebenarnya, tapi bukan dengan kengkawan la maksud aku tu. Husband selalu je bagi me time kat aku bila kitorang kuar. Dia bagi aku shopping sendiri while dia jaga anak-anak. Tapi tu la aku yang rasa bersalah. Cepat-cepat je pilih barang dan beli pastu bergegas cari husband dan anak-anak. Sebab aku risau boleh ke husband aku handle hero dua orang tu. 

Hari tu ada kawan aku tanya, tak nak ke buat me time dengan geng ofis. Aku pun terfikir macam best gak kalau keluar reramai tanpa husband dan anak-anak. So last week decide pergi tempat dekat-dekat je. Nak pegi jauh-jauh takut tak cukup masa pulak. Nak ambil anak lagi kann. Oh ye, kitorang keluar hari bekerja. Ambil la cuti sehari. Mana boleh hari minggu uolsss. Aku minta la izin dengan BS aku nak anta anak-anak tapi aku tak kerja, BS ok je. 



masa mula-mula sampai mall, kemain happy uolss.. feeling memasing macam anak dara (sorang je anak dara, yang pakai shawl pink tu).. kahhh.. 9.30am dah sampai, tolong orang buka pintu mall. Mampoo??



jalan mana ingat dunia diorg ni. Aku tertinggal kat belakang. atau senang kata, kaki pendek, tak boleh jalan seiring dengan diorg. 



dapat window shopping pun dah dapat membahagiakan hati. Belek-belek jadi la, nak beli tu fikir banyak kali sebab banyak lagi barang penting kena beli. 


1st time main bowling sama-sama, dia punye semangat lain machiammmm beb. Walau banyak ke longkang, kitorang punya sorak macam dapat semua strike. 




habiskan sisa masa dengan tengok wayang. Dahla cerita seram, aku ni lemah semangat, duk terkejut terkujat je. Mahapla kalau aku siap dengan pakej melatah sekali. Best kan??


Mostla mak anak dua. Bila keluar ramai-ramai macam ni, aku tak ada la ingat anak sangat. Maksud aku bukan lupa, tapi tak la kalut fikirkan anak yang kena tinggal dengan husband. Ok ke diorg, boleh ke husband handle, nanges tak, jatuh ke tak... Haaaa, macam tu la perasaanya. 

Me time ni memang ngam-ngam macam waktu kerja je sebab nak anggap yang kami pergi kerja tapi suka-suka. Ehh, macam mana tu?? Faham-faham sendiri sudahla kan.

Bila balik, husband tanya seronok tak keluar dengan kawan, harusla aku cakap seronok. Then husband bagitau, lepas ni buatla lagi, 2 atau 3 bulan sekali. Bagi happykan hati. Wahhhh, terima kasih husband. Terima kasih gak kengkawan. Korang memang ohsem!!!

#ilovemetime

okbai

Feb 1, 2018

Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland, Putrajaya

Assalamualaikum wbt..

Happy holiday untuk korang yang kerja kat Wilayah Persekutuan tu. Seronok cuti sambung kan. Aku cuti semalam je, apa de hal. Semalam heret suami dan anak-anak pergi menghayati alam semulajadi. Mula-mula husband macam malas, tapi biasa la, aku kan suka psiko. Lagipun tempat tu free je, anak-anak pulak memang jenis kaki jalan macam mami dia. Redha je la encik suami. 

Sampai tu mula-mula tengok itik, angsa, burun undan etc..etc.. aku tak tau nama dia. Memang excited anak-anak aku la. Siap tiru bunyi itik si Dilfi tu. Ko ghase?? Tapi sebab datang pun dah agak lewat, pukul 11.30 baru sampai, matahari dah mula terpacak. Panas terik. 


Acah-acah baca peta. Pastu duk tanya mami je ni apa, tu apa.. pening la jugak nak jawab.. hahaha


ni suku je kot. Ada banyak lagi. Angsa hitam tu nampak ngeri bila dia tegangkan leher dia. 


ni masa sesi ajuk mengajuk bunyi itik dan angsa. Tak paham aku budak kecik tu.

Kami sekejap je kat area sini sebab panas membahang. Dilfi lak dah berjeruk kepala dia dengan peluh. Nampak memang dia gembira la, tapi dia jenis kulit sensitif. Kalau panas sangat, naik merah seluruh badan dia. So, bagi mengelakkan Dilfi gatal-gatal badan, kami beransur la ke tempat berbumbung dan sejuk. Kahhh

Tempat seterusnya, Pusat Penghayatan Alam. Serius best kat situ, sesuai sangat bawa anak-anak khususnya anak kecik la. Kalau dah sekolah menengah kurang minat kot. 

untuk rujukan korang yang nak pergi. Ni waktu lawatan Pusat Penghayatan Alam tu. Hari Isnin tutup, jangan pergi hari Isnin pulak ye.



View kat pintu masuk. Lawa, masuk je dah ada unsur air-air tu. Sejuk je rasa.

Kat tingkat G. Yang ni best, bila pijak tu, akan keluar bunga. Budak berdua tu kemain suka pijak. Mula-mula macam takut, lama-lama melekat pulak.

Ada gak ikan hidup. Paling suka la mereka.

yang ni macam lantai yang ada bunga tu. Bila pijak, air macam disentuh. Ikan yang warna biru tu pulak akan jadi banyak. Danish mula-mula gayat sebab macam duk atas air betul.

Lepas tu kami naik ke tingkat 1. Kat tingkat ni lebih kepada ruang pembelajaran la. Tapi sekejap je kat atas sebab panas gila. Aircond rosak la agaknya. 






Ada ruang untuk kanak-kanak. Ada komputer, tapi tak pasti untuk apa. Aku tak explore sangat, panas dan sesak nafas. hahaha, gedik!!



Lukisan 3D ni la best. Kalau pandai snap gambar, nampak real la. Setakat ketik ketik je, memang jadi macam ni la gambar engko. Anak-anak pulak tak reti diam bila mami dia amik gambar. Jenuh aku jerit²..


Habis meneroka tingkat 1, kami niat nak turun dan balik. Bila tengok kat tepi pintu lift tu, rupanya ada lagi satu tingkat. Tingkat LG ni tak besar mana. Ada macam panggung wayang. Masa sampai tu, kebetulan ada tayangan, tapi tak pergi sebab Danish takut dengan bunyi kuat. Pusing belah kiri, ada akuarium acah². Yang lagi besar dari yang tingkat atas. 

Nanti ada ikan besar, penyu, ikan pari berenang. So, sesi mengejar ikan lagi. Hahahaha

Habis tu terus ke atas semula, nak balik la sebab dah habis pusing. Tapi tersangkut kat satu sudut aktiviti khas untuk kanak-kanak. Tapi aku dan husband join jugak. Orang tak ramai kan, jadinya menyibuk la sikit.

Aktiviti mewarna. Kertas tu amik kat kaunter. Kalau kat kaunter tak ada orang, minta dengan guard yang bertugas. Pastu, warna la sampai lebam. Danish kaler caca marba, pastu suh aku tampal kat dinding. Hahaha, malu la Danish, tampal kat rumah je la ye.

jom balikkkkkkkk... konon-konon nak amik gambar kenangan, memang kenangan sungguh la. Dua-dua tak nak duduk diam. Mami je syok sendiri.



Tamatla kisah #DanishDilfijalanjalan. Next tak tau nak pegi mana pulak. Putrajaya tu bersepah taman, tapi tak rajin explore. Nanti kena explore gak bawa anak-anak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...