Jan 22, 2018

Putrajaya Animal Lovers Fiesta (PALoF)

Assalamualaikum  wbt...

Okey, sambung...

Disebabkan gerimis yang agak lebat untuk join Langkah Ceria tu, kami ambil keputusan untuk tengok pameran haiwan. Ala, haiwan comel-comel je. Pameran ni kat Auditorium Cempaka Sari, Perbadanan Putrajaya. Kat ofis husband juga. Danish kecewa la sebab tak dapat jogging, tapi bila tau nak tengok kucing, teruja la semula.

Putrajaya Animal Lovers Fiesta (PALoF) 20 - 21 Jan 2018, 10am - 6pm


Nasibla area situ gak. Masuk tu haiwan pertama yang kami nampak adalah arnab dan sugar glider. Pastu nunnnn di hujung ada pulak ikan laga. Tak tengok tempat lain, terus dak Danish ke tempat ikan. Mesti teringat arwah ikan laga dia tu. Hahahaha...

Tekun membelek ikan. Mommy sampai bosan dah. 


haaa, tikus ni lak kegemaran dak adik Dilfi. Excited sangat nampak tikus ni lari laju-laju dalam benda alah bulat tu.


See, ikan lagiiiii yang Danish tengok. Bendera wilayah masih dalam genggaman hokeyyy


yang ni pulak kite boleh masuk bagi makan kat haiwan yang ada. Ada arnab, anak ayam, burung. Bayaran RM5


ni kat area arnab, sugar glider, ikan, ular, cicak tokek, burung, hamster.. Kucing bahagian lain. Yang baju kuning sama macam kami la, tak join Langkah Ceria sebab hujan, so pegi la PILoF.


korang tengok ni. Arnab spesis apa tah. Besar, panjang dan memiliki muka yang angkuh. Kakakaka.. 


Ni kucing. Baka apa tah tak ingat. 3 beradik, salah seekor namanya Gemok. Mata biru. Serius lawa. Semua mengadap tuan dia sebab tuan dia kata ni 1st time kekucing ni join show off.. Malu+takut agaknya.


tak banyak gambar kucing sebab kitorang masuk awal lagi kan. Kucing pun tak sampai lagi. Tambah lak letih duk pegang phone sambil kejar anak-anak yang ligat berlari ke sana ke mari.

Maka, itu saja la aktiviti kami hujung minggu.


okbai

Anak-anak semangat

Assalamualaikum wbt.

Tak dapat tulis semalam, jadinya delay hari ni. Semalam ada Kempen Kibarkan Bendera Wilayah sempena Hari Wilayah 02 Februari 2018 nanti. Aku duduk Selangor, tapi memandangkan husband kerja kat Putrajaya dan kena bertugas masa kempen tu, aku sesaje la gedik nak ikut. Husband dah bagitau awal-awal, kena bangun awal sebab 6.30 pagi dah kena ada kat sana. Ada anak-anak kecil ni, kena la maklum yang diorg bukan jenis suka bangun awal, tapi aku bangunkan jugak. Pukul 5.45 dah mandikan diorg, lantak la nak nangis ke apa. Lepas subuh terus gerak ke PPj. 6.30 lebih jugak la sampai. Danish excited la sebab aku cakap nak pergi jogging kat ofis ayah. Kahhh..

Sampai je, umat manusia dah ramai uolss. Beratur panjang kemain. Aku tak tau apa, duduk tepi je la tengok laki buat kerja kat kaunter. Dak Danish asyik tanya bila nak jogging, Dilfi lak tak nak jalan, nak berdukung je. Moody la sebab pagi-pagi dah kena angkut kan. Aku bagitau, ni praktikal sebab tahun depan sekolah kena bangun dan mandi awal macam ni. Macam la diorg faham.

see, dah ramai dah. Siap ada yang bawa baby lagi. Gigihnya diorang lahaii


 
nampakkkkk..punya semangat budak berdua ni kibar bendera. Dilfi lak pantang dengar lagu, tang tu juga dia joget.

mak engko je la yang nak selfie. Masa ni Dilfi sedikit cranky. Lagu belum ada kannn. Bendera pun tak dapat lagi. Bila start lagu je, hambekkk

menunggu ketibaan Dato' Sri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Orang dah ramai masa ni. Aku malas berdiri.



bersila la kami kat tengah-tengah dataran tu. Bagi anak-anak makan cokelat dulu, bagi ada tenaga. Semangat nak join Langkah Ceria ni uolsss. Danish lak tanya je bila nak start jogging. hahaha

sebab kan ucapan lama sangat, kami ke sini. Dak Danish dan Dilfi nak tengok bunga. Penyudahnya, berselut kasut diorang. Haihhhh la anak.

Habis ucapan, ada lak senaman aerobik. Dilfi paling gembira joget. Tapi dalam tengah joget tu, boleh pulak dak Dilfi memerut. Cuci la dulu sementara nak start acara. Siap mencuci, hujan. hahahaha.. Punah harapan nak jogging manja-manja. Budak paling kecewa harusla Danish. Semua orang pakat berteduh. Elok-elok nak cergas, kang kena hujan demam pulak. Ada je yang join, tapi tak ramai.

So kami tukar plan nak tengok kucing pulak. 


Next entry ye. Okbai

Jan 19, 2018

Musim Buah

Assalamualaikum wbt.

Nak cerita pasal musim buah-buahan tempatan tak reti sangat, tapi nak cerita betapa bersyukurnya aku ada kawan ofis yang ada dusun. Kahkahkahkah.. Aku memang orang kampung, tapi tak ada dusun buah pun kat kampung. Pokok kelapa sawit ada la, bersepah-sepah biji sawit. Sape nak buat bingka biji sawit, mai la rumah aku, free je aku bagi. LOL

Sebelum ke dusun tu, ada la beberapa kali beli durian, ada yang kecewa, ada yang puas hati. Lepas tu ada la kakak aku bagi durian mai dari Pahang. Danish memamg penggemar durian, cuma dia makan mesti kena letak dalam pinggan. Dilfi masa mula-mula rasa macam "euww, apa ni?", lebih kurang macam tu la. Lepas tu nampak abang dia makan bersungguh, terus Dilfi pun teruja nak makan, punnnn dalam pinggan juga. 

Nak ke dusun tu, dah bagitau siap-siap kat Danish yang kami nak ke kebun petik buah. Boleh pulak dia tanya kat kebun ada buah strawberry ke tak. Tak habis lagi mood holiday Danish ke Cameron Highland hari tu kot. Hahahaha..sabar je la mommy ni. Tapi serius, Danish sangat teruja nak ke kebun tu. Bukan kebun atau dusun pun, just pokok yang tepi rumah je. Tapi aku cakap kebun, senang Danish faham.

macam tak banyak kan? Tapi realitinya, banyak gila uolss. Sampai aku geram sangat, macam nak tebang pokok tu, bagi senang aku petik. wahhh


aku try la petik, tapi hampeh, sebiji je yang jatuh. Tak ada hasil.


ni dah menggaru-garu sebab nyamuk banyak. Danish mula-mula suka la, dah panas, berpeluh-peluh pastu kena gigit nyamuk, mula la mengaruk.



see, Danish excited sangat. Ayah petik, dia yang kutip. Kutip pulak sikit-sikit je ambil. Jenuh nak tunggu dia. Kita nak kutip dia tak bagi pulak.


ni hasil petik manja-manja. 

Sampai tu memang nampak dah kedusunan kampung ni. Sejuk je pemandangan. Banyak pokok durian, rambutan kat kanan kiri jalan. Aduhhh, syok betul. Aku ni sebenarnya lebih mengharapkan durian, kata hantu durian kannnn. hahaha, mahap tuan tanah. Alhamdulillah, rezeki. Dapatla sebiji dua untuk dibawa balik. Nama je durian kampung, tapi sedap!! 



ni hasil memetik setelah dibahagi dua dengan opismet lain. nampak macam sikit kan, sebenarnya banyak. Ni besen besar tau. Durian tu sekelip mata je, habisss. Tapi agak hampa la sebab pulasan belum masak lagi.


Dannnnnnnnnnnnn..kehampaan itu telah terubat.
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Semalam dapat pulasan dari kebun yang sama. Yeay!!! Rezeki sangat. 

Semua tu tak makan sorang okeyyy, aku bagi kat jenjiran, bagi kat akak aku, bagi kat ofismet husband. Sama-sama rasa la kan, takkan nak bedal sorang. Dapat batuk sesama la uolsss.. 


okey, dah siap bebel. By the way, rindu gila dengan suasana rumah yang dulu. Actually rumah kampung aku yang dulu penuh pokok rambutan, durian, pulasan,manggis. Tapi tak dan membesar dengan jaya dan berbuah dengan meriahnya, habis mati dek kena banjir. Tu yang arwah abah ganti dengan pokok sawit. Hahahaha. Kecewa agaknya.


okbai.

Jan 9, 2018

Nasi Lemak Abang Strawberry, Kg. Taman Sedia

Assalamualaikum wbt.

Dah alang-alang sampai Cameron Highland, apa kata kita singgah port makan yang viral tu kan. Apa lagi kalau bukan Nasi Lemak Abang Strawberry. Mula-mula aku ingat tempat ni tepi jalan besar je. Rupanya kena masuk ke dalam. Dalam Kampung Taman Sedia, Tanah Rata. Masuk tu, kekaguman sedikit tengok rumah area sana. Cantik-cantik weyhhhh.. Comel pulak tu. Bersepah pokok bunga.

Sebab kekaguman + kejakunan kami ni, sampai termasuk simpang yang salah. Pastu masuk pulak lorong jalan sehala. kahhhhh..sengal betul. Tak apa la, janji sampai ke tempat yang dituju. 


Finally, sampai sudahhhh.. kagum lagi sekali tengok dekorasi kedai dia. Banyak bunga walau cuma bunga plastik. LOL


Masa untuk order. *terselit lak gadis cantik kat belakang tu, jodoh anak aku ke??*

ni diaaaa, nasi lemak abang strawberry. Aku order nasi goreng sebenarnya,tapi nasi goreng habis. Maka makan la nasi lemak tu. Masa snap gambar ni, langsung tak perasan ayam goreng ada dua ketul. Dah makan seketul, baru nampak. Hahahaha..husband order nasi lemak rendang daging, tapi gambar tak ada. 


Air lak strawberry tea. Minum panas-panas syok la...

Keseluruhan, boleh la. Sambal dia memang sedap. Nasi lemak tu sama je rasa macam nasi lemak ko masak or maybe lagi sedap nasi lemak yang ko masak. Kelebihan dia adalah sambal. Rasa manis, pedas cukup. Servis agak lambat sebab masa aku sampai tu nasi baru masak. Dalam setengah jam gak baru dapat nasi. Laparudin woiii. Air pun jadi sejuk. Tapi tak apa la, janji dapat makan.

Kat belakang kedai ni ada ladang strawberry. Boleh petik. Tapi aku pilih tak petik sebab bukan pemakan strawberry. Ladang dia sangat bersih dan kemas. Aku cuma tinjau-tinjau je la, bawa Danish dan Dilfi mengenal pokok strawberry. Ruang makan pun ada lagi, cuma masa aku datang tu orang tak ramai, jadi makan kat bahagian depan kedai je. 

So kalau korang datang CH ni, try la sekali nasi lemak abang strawberry ni. tak nak bagi kempunan. Hahahaha..

okbai. 

Jan 8, 2018

Cuti-cuti Cameron Highland

Assalamualaikum wbt...

Entri sebelum ni cerita pasal RPP, so kali ni nak cerita pasal percutian kami 4 beranak. Kami cuti masa budak start sekolah. Yela, masa anak belum sekolah ni la nak bercuti, kang dah sekolah kena tunggu cuti sekolah, jalan sesak, tempat padat.

Kami gerak agak lewat, dalam kul 8 sebab bajet sampai sana nak singgah air terjun Lata Iskandar. Tapi sampai situ pun dah masuk tengah hari, so teruskan perjalanan je la. Berhenti sekejap bagi Danish tengok air terjun je. Sampai RPP tu awal, belum boleh check in. So kami pergi la menyinggah ke Big Red Strawberry, isi perut dulu. Bawa Danish Dilfi tengok pokok strawberry..kononnnn..

Masa sampai tu hujan renyai-renyai. Nasibla kat Big Red Strawberry tu berbumbung, lega sikit boleh jalan. Aku ingatkan anak-anak teruja tengok pokok-pokok, tidak sama sekali. Diorg teruja tengok kolam ikan kecik tu. Hadoi

Tengok, kat sini mengadap ikan je dah makan masa. Belum naik lagi. 

Nasibla anak bagi kerjasama untuk amik gambar ni. Bertabah la korang dapat mommy macam ni.

Sekejap je pun kat sana. Makan waffle, pusing-pusing tengok pokok kaktus, tengok ikan, snap gambar pastu turun sebab nak check in. Penat uitttt...Esok baru la jenjalan.

Petang tu pergi makan kat Nasi Lemak Abang Strawberry. Yang ni nanti aku up entry lain ye. Kafe ni kat dalam Kampung Taman Sedia. Kampung cantik hoi!!

Hari kedua, kami turun ke Tanah Rata, nak jelajah Taman Agroteknologi, MARDI kononnya, tapi hujan. Walau gerimis, tapi agak lebat. Maka patah balik dan naik ke Brinchang. Masuk la ke Taman Rama-rama
Tiket Dewasa - RM7
Tiket Kanak-kanak - RM4
Dilfi tak kena bayar sebab bawah umur 3 tahun.

Kat dalam taman rama-rama ni bukan setakat rama-rama je ada. Katak, chipmunk, labah-labah, segala jenis cicak, biawak, ular, ayam, itik, ayam belanda, entah apa lagi aku tak ingat..ADA uolsssss. Dan Danish Dilfi sangat teruja tengok ular. Aku memang tak boleh la, geli uittt. Amik gambar pun dari jauh je. Meremang bulu roma. 

tu, gigih 3 beranak ni tengok ular. Satu je aku ingat nama ular tu, ular hidung panjang. hahaha. comel nama ular punnn

yang ni tengok katak besar. Serious, besar beb. dahla gemok, hitam pulak warna dia, lembik. euwwwwww.. Sorry, gambar tak ada. 

Bunga-bungaan pun ada dalam taman rama-rama ni. part ni je la aku suka, sejukkkk mata memandang. Pastu mula la asyik selfie je. Aku la selfie,bukan diorg.

Lepas keluar dari taman rama-rama, husband ajak pergi semula ke Taman Agrotek. Danish memang suka gila dengan pokok. Bagi tak nak mengecewakan Danish, kami bawa la semula ke sana. Tapi hujan lagi. Redah je la, dah sampai sana 2 kali, takkan nak patah balik kan. 

Tiket Dewasa - RM7
Tiket Kanak-kanak - Percuma untuk kanak-kanak bawah 4 tahun
*aku tak ingat harga tiket kanak-kanak, sorry*



Ok, gambar memang tak banyak sebab hujan, tak ada la gigih aku nak pegang payung, pegang anak pastu nak snap gambar. Banyak pulak kerja aku kan. So amik mana yang terambil je la. Ni salah satu kebun bunga dia. Memang lawa. Kat sini la Danish merajuk sebab tak dapat tanam pokok. Puncanya nampak tukang kebun menanam, dia nak join gak. Siap suruh aku tanyakan tukang kebun tu boleh tak dia nak tanam pokok. Hadoi la anak.


ni sebenarnya bentuk train. Danish suka siap kata nak naik train. Padahal ia cuma train pasu bunga. Memang lama kami bertapa kat sini. Tempat feveret Danish dan Dilfi. Train punya pasal. Tapi memang lawa.

Kat Taman Agroteknologi ni ada air terjun kecik, comel je. Pastu ada kolam dan air pancut, ada ladang strawberry, ada kawasan tanaman periuk kera, orkid liar, bunga ros pelbagai jenis, bunga yang aku tak pernah nampak. Memang best la datang sini. Lagi best kalau cuaca elok. 

Hari last tu cuma pergi satu tempat je sebab nak sampai KL sebelum orang balik kerja, nanti jalan sesak. Hahaha, baik punya target kan. Check out awal dalam pukul 10.30, pastu terus naik Ladang Teh Boh Sg. Palas. Danish beria nak naik gunung kan. Tapi memang dia gigih la panjat tangga sampai atas tu. Salute la sama abang!!

ni budak bertuah tu. Gembira betul dia dapat naik atas.

Dah sampai atas, nak makan kek coklat pulak. Makan pakai tangan je uolss.

Acah-acah melawat kawasan. Happy dak Dilfi tu sebab boleh lepas berjalan. Tapi still nak pegang tangan ayah. Yang aku tak paham, kat atas ni memang wajib beli teh ye walaupun kat kedai ada jual. Salah sorangnya aku la tu. Sengal.


Kengkonon nak amik family potrait, tak ada orang pulak nak minta tolong amikkan gambar. Ambil sendiri sudahhh. Dilfi tu tak tau la usha apa, Danish marah sebab kena dukung. Sibuk nak turun. Yela, dah besar kan/


Dak kuat sengih. Macam mana mommy tak geram nak oiiiii.. 

Turun dari ladang teh tu, aku singgah pasar Brinchang. Belila jagung, keledek, jambu, strawberry. Nak bagi kawan-kawan rasa. Gambar tak dak sebab aku turun sorang, gerimis pulak, pastu banyak barang. Jari pun boleh patah. Konon nak singgah kedai nasi lemak Abang strawberry, tapi tak jadi sebab anak-anak pakat tidur memasing. 


Berakhirla sudah cuti-cuti kami. Cuti-cuti bajet kekdahnya..hahahah..

okbai

Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highland

Assalamualaikum wbt..

Tahun ni jalan jauh sikit. Tahun lepas pergi Genting Highlands je, anak-anak pun macam tak seronok sebab ramai manusia, permainan pun tak banyak. Duk ulang main benda sama je. Serious bosan.

Macam biasa la, budak dah naik sekolah, masa tu la kami anak beranak bercuti. Lengang sikit kawasan tu. Hahaha.

Kali ni nasib baik sebab dapat booking Rumah Peranginan Persekutuan. Sebab apa nasib baik? Sebab unit bilik tak banyak, siapa cepat dia dapat. Satu lagi sebab murah. Aku ambil bilik biasa je, 4 beranak je kot yang menginap kan. Rm50 untuk satu malam. Jimat banyak la kalau nak banding harga hotel kat sana kan. Tapi bilik biasa dia pun luas. Lagi luas dari ruang tamu rumah aku. Kahhh.. Meh aku belanja beberapa gambar yang sempat aku snap.


luas okey. Katil lak ada queen dan single size. Tak banyak fikir, husband rapatkan katil tu, senang tidur ramai-ramai. 


tv pun flat screen. Peti ais mini pun ada. Anak-anak aku suka naw buka tutup peti ais tu sampai terhantuk la.


ni ruang peti ais dan tv. Dalam bakul pink tu ada kettle kan, tu dapat masa check in. 


view dari balkoni. Rumah ni kedudukan dia atas bukit. Dah la masa datang tu hujan, malam tu memang sejuk betul. 

Ruang lobi dia. Check in pukul 2 petang, check out pukul 12 tengah hari. Macam biasa la kan. Masa check in, korang akan dibagi kunci bilik, remote astro dan kettle. Soal nak iron baju, tak usah risau, ada ruang untuk iron baju. Tapi aku bawa iron sendiri, aci tak??? hahahaha

Aku stay RPP ni 3 hari 2 malam, satu malam RM50, deposit RM50. Total kos penginapan RM150. Berbaloi sangat uitttt. Next, nak tempah apartment 2 bilik, harap-harap ada rezeki sebab nak bawa mak aku dan kakak aku. 

pasni nak cerita pasal jalan-jalan area Cameron Highland pulak. Okbai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...