Jan 24, 2019

Jalan-jalan | Bukti Bendera, Penang

Assalamualaikum wbt.

Okey, last entry pasal Penang. Pastu entry pasal makan pulak ye. Lepas keluar dari 3D Art Museum tu, memang dah plan nak terus ke Bukit Bendera sebab dah janji dengan Danish dan Dilfi nak naik kereta kabel. Happy la diorg sebab tak pernah naik kan. Sekali nak sampai sana, jem teruk. Ikut la wave tu, masuk ikut lorong mana entah. Mula-mula nak parking tepi jalan je, tapi bila nampak ada bangunan parking, masuk je la situ. Nak lebih selamat kan. Bayar pun bayar la. 

Tapi orang ramai dah macam semut. Sampai tak tahu mana punca nak beratur beli tiket. Lastly kitorang beratur je mana-mana, tapi lepastu ada guard suruh sorang je beratur. Bagi je Mykad dan Mykid. Lepak la aku dan anak-anak sambil tengok orang makin ramai. 


ni harga tiket, untuk rujukan korang. Tapi kalau nak fast lane, mahal la. 


Nampak macam biasya-biasya je kan. Hakikatnya padat.


See, berdiri kat dalam kereta kabel. Tak ada tempat nak duduk. Sambil dukung anak, sambil selfie.



Sebelum bergerak. Bila nak gerak tu, wuuuu, laju seyhhh.



View dari atas. 


Okey, kat atas ni ko kena sediakan duit banyak ye. Actually amik gambar dengan bee ni kena bayar. Aiskrim kelapa pun ada jual, 3 scoop kecik RM6.





Kat sini yang feeling-feeling korea. Aku tak ada pulak bubuh kunci kat situ. Sebabnya kena beli hokeyyy. Duit lagi.



Motip ambil gambar kat peti surat?? Sebab ia berusia 200 tahun. Muka yang lelaki tak redha.


Baca la sendiri kalau larat. Bukti usia postbox 200 tahun.


Ke sini naik buggy, letih nak jalan. Naik buggy pun RM30 uolss. Husband dah ajak, naik je la. Selamat tapak kaki dan lutut.




Balai polis kat Bukit Bendera. Lama kot. Diorg memang kagum dengan balai polis.


Hahhhh, nak masuk sini punnn kena bayar ye. RM10 sorang. Kanak-kanak ikut ketinggian. Itu belum lagi gambar-gambar yang diorg snap guna kamera diorg. Aku ambil pendekatan untuk berjimat, so guna kamera fon sendiri. Kahhh

Aku tak ingat nama tempat ni, tapi cantik la sebab ada rumah-rumah dwarf tu. Ada juga baju snow white la, baju princess apa tah lagi, boleh pakai dan amik gambar. Anak-anak aku lebih teruja ketuk setiap pintu rumah tu. Jenguk kawan-kawan katanya.







Hat ni comel, tapi jaga-jaga, ada penjaga yang kerek. Aku baru nak duduk kat beca sebelah motor tu, dah kena halau. Biadap betul la. Penjaga tu pulak bukan orang kite ye. Kebetulan penjaga tu baru marah anak pengunjung kat situ, terus kena marah balik. Well, betul gak orang tu cakap, masuk situ bayar. Kita ada hak nak ambil gambar asalkan tak rosakkan apa-apa. Kalau rasa tak boleh bergambar kat situ, ko pagar je jangan bagi sesiapa masuk. Orang luar kalau dapat duduk sini kerek tau, abangla tu kena marah, memang aku suka. Kahkahkah. 


Habis dah cuti-cuti Penang kami anak beranak. Kesimpulan ke Bukit Bendera ni, rasanya pertama dan terakhir. Dah la bersesak. Balik tu terpaksa tukar tiket ambil yang fast lane sebab anak-anak dah penat. Bila dah dapat fast lane, kena caras pulak dengan orang lain. Beratur la, beratur!!!!!!! Kalau nak pergi juga, disarankan pergi awal pagi, lagi elok kalau lepas subuh tu korang dah terpacak depan kaunter. Nak meneroka Pulau Pinang, kena study dulu, kena pandai set masa, kena pantas dan yang utama sekali kena bawa banyak duit.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

1 comment:

  1. aku duduk kulim. kalau ikutkan, dekat je dengan penang (pulau). tapi amat jarang sekali pergi berjalan kat penang sebab dah memang tau kat pulau tu sesak. especially kat kawasan pekan. kalau pergi pun, lepak kat queensbay mall. tu pun sebab keluar je bridge, nak ke mall tu pun umpama highway. so confirm tak sesak. hehehe...

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...