Mar 28, 2019

Jalan-jalan | KIDDYTOPIA Aeon Mall, Nilai

Assalamualaikum wbt..

Bila jadi mak-mak orang ni, selalu yang jadi masalah adalah nak bawa berjalan ke mana. Takkan la terperuk dalam rumah tiap kali hujung minggu kan. Anak aku pulak jenis tak kisah, asalkan keluar rumah. Pergi kolam buaya sebelah rumah pun jadi la. Tapi minggu lepas lain sikit. Sebabkan diorg behave dan agak mendengar kata plus abam Danish siapkan kerja sekolah awal walaupun belum start cuti sekolah, so ayah diorg bagi reward. 

Aku dah tak ada idea sebenarnya nak bawa anak-anak pergi mana, pastu teringat Aeon Mall, Nilai, tu yang terjah sana. Tu pun dah otw baru la husband kata nak bawa diorg main indoor game. Sah-sah la kena pakai socks. Tak bawa la socks diorg, kena beli pulerrr kat kedai eco. Puas jalan dari hujung, rupanya indoor game tu nunnn di hujung sana. 

Sampai tu, agak tanjat gegirl la sebab tempat besar, patutla bayaran masuk pun mahal. Aku dah rasa macam, "tak payahla, bazir je". Husband kata, "masuk je la, sian anak-anak". Okla, meh tengok gambar. 

Slide ni sangat mengujakan. Dari pintu masuk dah nampak benda ni, anak-anak memang menggeletis nak masuk la. 

terpaling gembira dak Danish la. Hilang semua penyakit gayat dia. Dulu kemain takut dengan slide ni. Anak...anak...

Yang kecik ni pulak tak turun turun. Penyudahnya, kena turun dengan mommy. Mommy pun naik hantu la sebab ada chance main slide ni. Alasannnn. Tapi syok woooo. Kahhh

Tuu, dalam lorong transparent tu Danish, tetibe dia helok main sensorang. Benda betul-betul atas slide. Macam jambatan la lebih kurang. Ehhh, berani pulak beliau tu.





Segala mak nenek jambatan ada kat sini. Danish dan Dilfi sangat excited main. Dah la tu, paksa ayah dan mommy teman diorg kat atas. Lenguh weyhh pinggang sebab kena membongkok je. Yela, dah sah-sah ketinggian ikut tinggi budak kan.


Okeyyy, slide ni paling best sebab kena naik atas pelampung tu. Sebab slide dia bukan licin macam slide satu lagi, tapi macam ada benda apa tah nama dia, kalau ko pijak sure sakit kaki. Hazab weyhh masa aku panjat ke atas tu dengan dukung Dilfi lagi. Tapi serius best. Letihnya sebab kena la usung pelampung tu naik.



Danish dan Dilfi memang suka nauuu naik kereta ni, tapi masalah Dilfi, dia tak reti kayuh. Ayahhhh jugak yang kena tolak. Masa kitorang datang tu tak ramai orang, so kereta banyak free, bila dah ramai datang, Danish minta aku pegang kereta dia. Apakah??





Ni bahagian bawah. Ada playground kecik. Boleh la bawa kalau ada anak usia 2 tahun ke bawah yang korang rasa tak sesuai naik slide yang tinggi tu. Siap ada kusyen dan bean bag untuk korang lepak sambil pantau anak-anak korang main.

Masa otw nak ke playground kecik tu, nampak benda alah ni. Wahhh, kagum jap sebab bagusla diorg jaga hygiene kat kawasan ni.


Kawasan ni pulak untuk anak-anak korang main lego ke, main "pondok-pondok" ke..dan ada slide kecik jugak. Danish dan Dilfi tak berapa sangat ke kawasan ni. 





Kolam bebola ni merunsingkan aku sebenarnya sebab ada baca kat Fb yang terjumpa muntah la, hape la.. Aku jadi geli. Ni pun tempat last yang anak-anak aku terjah sebab aku pasrah je. Nasibla sebelum masuk ada apply hand sanitizer, agak yakin la sikit.

Dan bertambah yakin bila tengok ig diorang ni bila diorang ada buat kerja pembersihan kolam bola tu. Legaaaa mak.

Area kolam bola tu ada trampolin. Aku beria main lompat-lompat kat situ sebab tak ada orang. Kahhh. Pastu lupa snap gambar. Terpaksa la crop dari ig Kiddytopia ni.


Dan kalau korang sejenis parents yang malas nak join anak-anak main dan lebih suka melepak sambil layan fon korang, ada tempat lepak disediakan. Jangan risau, parents masuk tak kena caj pun. 


sumber gambar : IG KIDDYTOPIA

Ni untuk rujukan korang kalau nak tau berapa bayaran masuk. Aku tulis semula ye.
Hari biasa (weekdays) : RM28
Hari minggu (weekend) : RM38
Kanak-kanak bawah 2 tahun ke bawah : Separuh harga

Ada lagi yang diorang tak tulis, kalau korang masuk jam 9 malam, bayaran adalah RM20 sahaja. 

Unlimited time tau ni. Boleh keluar masuk kot korang lapar nak pergi makan ke, nak pergi tandas ke, nak beli barang ke, tak ada masalah. 

Aku bawa anak-anak ke sini malam, jadinya diorng tak puas main. Kul 10 pun still tak nak keluar dari situ. Jenuh aku nak pujuk. haishhh


So, tunggu apa lagi, bawala anak-anak korang ke sini. Serius best, berbaloi-baloi dan anak-anak boleh main puas-puas. Enjoy!!!

3 comments:

  1. heyy bestnyaaaaa. nak pegi bawak deme jugaklaaaaaa

    ReplyDelete
  2. Rm28 actually murah kak..,compared to kt ioi city mall..ioi rm48

    ReplyDelete

Tuan blog makin malas..mahap kalau tak reply komen.. tapi janganla mogok tak nak komen entry ye.. mekasehhhhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...